Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 11 18

Debatai: ar visuomenė gali apsieiti be santuokos

Trečiadienį Vilniuje, viešbučio „Panorama“ konferencijų salėje, vyko debatai tema „Visuomenė gali apsieiti be santuokos“. Diskutavo santuokos būtinybę ir tradicinį požiūrį į šeimą ginantis psichologas Zenonas Streikus bei teisininkai Inga Kudinavičiūtė-Michailovienė ir Vygantas Malinauskas, o alternatyvų tradiciniam partnerystės įtvirtinimui ieškoti siūlė filosofė Nida Vasiliauskaitė, publicistas Karolis Klimka ir Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė.
Žmonės
Žmonės / BFL/Karolio KAvolėlio nuotr.

„Šiuolaikinė santuoka, vykdoma savo noru, yra naujas reiškinys“, – kalbėjo N.Vasiliauskaitė ir priminė, kad dar visai neseniai santuoka būdavo sudaroma prievartiniu būdu dėl ekonominių ar politinių priežasčių. Santuokos priešininkų teigimu, tradicijomis remiamas šeimos suvokimas yra suformuotas krikščioniškosios pasaulėžiūros ir patriarchato, o už „tradicinės šeimos“ sąvokos slypi vyro valdžia, moters ir vaikų beteisiškumas. „Žvelgiant iš mūsų pusės, tradicinė šeima skamba kaip smurto apibrėžimas“, – teigė K.Klimka.

V.Malinauskas paprašė nedemonizuoti santuokos ir kviesdamas nesidairyti į viduramžius akcentavo, kad šiais laikais santuoka yra ne moters skriaudimo įrankis, bet jos apsauga, užtikrinanti teisines ir ekonomines garantijas – vyras negali jos palikti be jokių pasekmių. 

„Jeigu šeima yra vertybė, ją reikia ginti“, – teigė Z.Streikus. Remdamasis JAV atliktų tyrimų duomenimis, psichologas tvirtino, kad „klasikinė santuoka labiausiai susijusi su žmogaus laimingumu“ ir yra „reikalinga garantuotam gyvenimui“.

M.Jankauskaitė pabrėžė, kad šeimos ir santuokos tapatinti negalima. „Šeimos gali būti labai įvairios, o remiantis dabartine šeimos politika, Lietuvoje trečdalis vaikų automatiškai tampa antrarūšiai, nes yra gimę ne santuokoje arba juos augina vienišos motinos“, – teigė lygių galimybių ekspertė.

V.Malinauskas juokavo, kad jei apsigyvenę kartu žmonės automatiškai taptų partneriais, tuomet reikėtų būti atsargiam „su kuo nors kartu ūkininkaujant“. Tuo tarpu I.Kudinavičiūtė-Michailovienė teigė, kad „be daug ko galime apsieiti“, ir pasiūlė atsisakyti Kalėdų, nes ne visi jas švenčia.

„Mes nesakome, kad reikia santuoką uždrausti“, – prieštaravo N.Vasiliauskaitė, o K.Klimka  pabrėžė, kad kalbama apie įsipareigojimus. Jo teigimu, iškeldama santuoką kaip privileginę partnerystės formą, valstybė „atimtų iš kitokios partnerystės teisinę apsaugą ir diskriminuotų vienišus žmones“. Baigdamas debatus, publicistas pridūrė: „Vertybių prasme valstybė skirta ginti mūsų visuomenės interesams. Iškelianti vienos grupės interesus aukščiau už kitų, ji yra pasmerkta žlugti.“

Profesionalūs debatai šeimos temomis Lietuvoje rengiami pirmą kartą ir yra atviri visiems gyventojams. Iš debatų stebėti kviestų politikų neatvyko nė vienas, tačiau ši Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva sulaukė didelio studentų dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius