-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 09

Degalinių spaudimas parlamentarams: išsikabino nuotraukas ir kontaktus

„Sauridos“ degalinių tinklas visoje šalyje esančiose degalinėse iškabinėjo premjero Algirdo Butkevičiaus ir dalies Seimo narių nuotraukas su kontaktais, kad klientai jiems esą galėtų pateikti siūlymus, kaip kitomis priemonėmis sumažinti alkoholio vartojimą, neuždraudžiant juo prekiauti degalinėse. „Tai toks lyg ir šantažas“, – 15min.lt sakė parlamentarė Rita Tamašunienė, kurios nuotrauka puikuojasi vienoje degalinių.
Degalinėje kabančios A.Butkevičiaus ir R.Tamašunienės anketos
Degalinėje kabančios A.Butkevičiaus ir R.Tamašunienės anketos / „Saurida“ nuotr.

Prekybos alkoholiu apribojimui degalinių atstovai priešinasi aršiai.

Praėjusį ketvirtadienį Seimui svarstant šį klausimą plenarinių posėdžių salės prieigose stovėjo žmonės, kurių plakatai skelbė, kad dėl pataisos dalis degalinių darbuotojų neteks darbo. 

Svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma degalinėse palikti tik iki 15 laipsnių alkoholinius gėrimus, Seimas padarė pertrauką. 

Apeliuoja net į gresiantį tualetų trūkumą

Apie degalinėse iškabinėtus Seimo narių atvaizdus paskelbė bendrovės „Saurida“ papildomos prekybos vadovas Manfredas Bogdanovas. 

Plakatuose klausiama, ar Seimo nariai prisiims atsakomybę už tai, kad degalinės turės atleisti darbuotojus, taps automatizuotos.

Jo teigimu, parlamentarų nuotraukos su jų telefonų numeriais ir elektroninių paštų adresais buvo iškabinėti dėl „klaidingai interpretuojamos situacijos degalinėse“. 

Plakatuose klausiama, ar Seimo nariai prisiims atsakomybę už tai, kad degalinės turės atleisti darbuotojus, taps automatizuotos, parduotuvės bus uždaromos, nes jų veikla taps nuostolinga, bus panaikinta galimybė nelaimės atveju pasinaudoti degalinės patalpomis.

Taip pat skelbiamas  ir net toks argumentas, kad gamtinius reikalus žmonėms teks atlikti viešuosiuose tualetuose, kurių nėra pakankamai. 

Degalinėse iš viso buvo paskelbti 20 parlamentarų atvaizdai, be A.Butkevičiaus ir R.Tamašunienės, jose kabo Algio Strelčiūno, Kazimiero Kuzminsko, Eligijaus Masiulio, Edvardo Žakario, Arvydo Mockaus, Juliaus Sabatausko, Audronės Pitrėnienės, Kęstučio Bartkevičiaus, Sauliaus Bucevičiaus, Valentino Bukausko, Edmundo Jonylos, Aleksandro Zeltinio, Kazio Grybausko, Juozo Oleko, Mindaugo Basčio, Ramintos Popovienės, Kristinos Miškinienės, Donato Jankausko nuotraukos ir kontaktai.

R.Tamašunienė: negėda dėl savo pozicijos 

Nors Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) parlamentarė R.Tamašunienė 15min.lt tokį degalinių būdą palenkti parlamentarus savo pusėn pavadino šantažu, ji kartu mano, kad tai parlamentarams – ir gera reklama: „Man negėda dėl savo pozicijos, kad kovoju prieš alkoholį.“

Seimo narė pabrėžė nemananti, kad apribojus prekybą teks atleisti darbuotojus, nes žmonėms staiga nebereikės jokių kitų paslaugų. 

„Jei vis dėl to tai buvo pagrindinė prekė, nemanau, kad tai daro garbę, ypač kai kovojame prieš neblaivius pažeidėjus“, – teigė ji. 

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rita Tamašunienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rita Tamašunienė

Socialdemokratas Mindaugas Bastys 15min.lt aiškino, kad taip reikšti savo nuomonę degalinėms nedraudžiama. 

Be abejo, kai pateikiama, kad dėl tavęs bus atleidžiamas vienas ar kitas žmogus, tas, be abejo, kad yra nemalonu.

„Be abejo, kai pateikiama, kad dėl tavęs bus atleidžiamas vienas ar kitas žmogus, tas, be abejo, yra nemalonu. Visi turime ir širdį ir jausmus, be abejo, tai veikia. Reikia manyti, kad viskas bus gerai, nebus drastiškų atleidimų“, – sakė jis.

Seimo nario teigimu, buvo duotas pereinamasis ketverių metų laikotarpis, per kurį degalinės turėjo pasirengti apribojimams. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Degalinė Saurida
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Degalinė Saurida

M.Bogdanovas pranešime teigia, kad klientai parlamentarams nurodytais kontaktais galės pateikti rekomendacijas, kaip mažinti alkoholio vartojimą nepažeidžiant konkurencijos sąlygų. 

Nesunku nuspėti, jog 98.1 proc. nuo alkoholio apsvaigusių vairuotojų, kurie sukėlė eismo įvykius, alkoholinius gėrimus įsigijo prekybos centre ar kitose vietose.

Jo teigimu, alkoholio pardavimai degalinėse sudaro tik 1,9 proc. visos alkoholio rinkos, todėl nėra pakankamai reikšmingi nei kalbant apie sukeliamus autoįvykius, nei apie vartojimą apskritai.  

„Vyriausybė kalba apie girtų vairuotojų sukeliamus eismo įvykius, bet pamiršta paminėti, jog parduotuvėse bei kitose prekybos vietose parduodama 98,1 proc. alkoholio. Nesunku nuspėti, jog 98.1 proc. nuo alkoholio apsvaigusių vairuotojų, kurie sukėlė eismo įvykius, alkoholinius gėrimus įsigijo prekybos centre ar kitose vietose“, – rašo jis. 

Juozo Dapšausko nuotr./„Sauridos“ degalinių tinklo vadovas ir savininkas Saulius Rancas
Juozo Dapšausko nuotr./„Sauridos“ degalinių tinklo vadovą ir savininką Saulių Rancą blaivybės gynėjai įamžino Seimo restorane su alkoholiniais gėrimais.

„Sauridos“ degalinių tinklo vadovas ir savininkas Saulius Rancas teigia esantis už alkoholio vartojimo mažinimą, bet tai turi būti daroma racionaliai. Jis prognozuoja, kad po įstatymo priėmimo darbo netektų per 1 tūkst. degalinių darbuotojų.

Jis prognozuoja, kad po įstatymo priėmimo darbo netektų per 1 tūkst. degalinių darbuotojų.

Be to, anot jo, degalinėse alkoholis brangesnis nei prekybos centruose, todėl degalinėse jį perka aukštesnes pajamas gaunantys žmonės, suprantantys alkoholio vartojimo pasekmes. 

S.Ranco teigimu, su alkoholiu reikia kovoti šviečiant visuomenę, didinant baudas už prekybą alkoholiu nepilnamečiams, pakeliant alkoholio akcizą arba apribojant jo prekybos laiką visiems prekybininkams vienodai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius