-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 12

Degutienė parlamento gynėjams: turime atgaivinti atminimą to pasiaukojimo ir apsisprendimo žūti už nepriklausomą Tėvynę

Seimo pirmininkė Irena Degutienė dalyvavo konferencijoje „Parlamento gynyba 1991 metais“.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Sveikindama po devyniolikos metų į Seimą vėl susirinkusius parlamento gynėjus, Seimo pirmininkė pabrėžė, kad ano meto įvykiai Lietuvos istoriją paženklino skausmo ir netekties, bet taip pat – ir atsidavimo, aukos, patriotizmo ir pasirengimo žūti už Lietuvos valstybę ženklais

„1991-ųjų sausio tryliktąją visi tapome laisvės bylos – nepriklausomos valstybės – kariais ir gynėjais. Jūs, čia esantys, istorinėje byloje tarėte savo svarų žodį ir išsakėte apsisprendimą už mūsų visų laisvę, už Tėvynę Lietuvą. Žvelgiu šiandien į Jus ir vėl prisimenu tas dienas, kai motinos ir sesės išlydėjo savo šeimų tėvus, savo vyrus ir brolius į nežinią: į kovą už laisvą Lietuvą, – sakė I.Degutienė. – Parlamento, televizijos bokšto, televizijos ir radijo pastatų gynėjai paliko viską, ko buvo pasiekę, ir stojo į pirmas gretas prieš sovietinius agresorius ir savo nemirtingu pavyzdžiu suvienijo Lietuvą“.

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad sekdami pirmųjų parlamento gynėjų pasiryžimu, į vieną gretą stojo ir kiti Lietuvos žmonės, kurie pasijautė esantys vienos Lietuvos vaikai, galintys savo pasiaukojimu laimėti mūsų visų laisvės bylą.

„Tokio troškimo gyventi laisvoje Lietuvoje vėl reikia ir šiandien. Turime atgaivinti ir saugoti atminimą to pasiaukojimo ir apsisprendimo žūti už nepriklausomą Tėvynę, kuris sausio įvykių dienomis sklido nuo laužų prie parlamento. Noriu tikėti, kad ilgainiui mūsų gyvenimuose tokių dalykų tikrai daugės“, – sakė I.Degutienė.

Tokio troškimo gyventi laisvoje Lietuvoje vėl reikia ir šiandien. Turime atgaivinti ir saugoti atminimą to pasiaukojimo ir apsisprendimo žūti už nepriklausomą Tėvynę, kuris sausio įvykių dienomis sklido nuo laužų prie parlamento. Noriu tikėti, kad ilgainiui mūsų gyvenimuose tokių dalykų tikrai daugės. Sakė I.Degutienė.

Parlamento vadovė priminė ir ano meto paradoksus: tuometinį nerimą, kuris suteikė neįtikėtiną ramybę; neaiškumą dėl ateities, kuris įkvėpė aiškų norą gyventi laisvėje; baimę dėl agresijos, kuri suteikė ryžto priešintis daug gausesnėms ir geriau ginkluotoms okupantų pajėgoms.

„Jau šiandien vakare vėl suliepsnos anuomet Lietuvos gynėjus sukvietę pavojaus laužai, o rytoj ryte šią laužų šviesą atspindės daugelyje mokyklų uždegtos atminimo žvakutės. Jie primins tautos ilgus šimtmečius puoselėtą tradiciją: nušvitus pavojaus laužams kiekvienas lietuvis žinojo – atėjo laikas kilti į kovą už savo žemę, už savo artimą, už savo Tėvynę ir laisvą Lietuvą, – sakė I.Degutienė. – Prieš devyniolika metų Jūs atsiliepėte į pavojaus laužų šauksmą ir palikę viską pakilote į kovą už Jūsų ir mūsų laisvę, į kovą už Lietuvą. Tuomet Jūs padarėte viską dėl laisvos Tėvynės ir jos ateities, dėl savo vaikų ir vaikaičių laisvės“.

Seimo pirmininkė taip pat pabrėžė, kad alternatyvos šiai laisvei nėra.

„Nuoširdžiai dėkoju Jums visiems – visiems, tuo tikintiems ir savo žodžiais bei darbais kuriantiems laisvą nepriklausomą Lietuvą. Būkime kaip tuomet: visi kartu“, – ragino I.Degutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius