-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 17

Dėl komplikacijų nuo COVID-19 vakcinų – A.Verygos ir jo įpėdinio apsižodžiavimas: ministerija paaiškina, kas įvyko

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, dabar – Seimo narys „valstietis“ Aurelijus Veryga socialiniame tinkle nusistebėjo, kad esą pagal naują sveikatos apsaugos ministro įsakymą atrodo, jog neberegistruojamos komplikacijos po vakcinos nuo COVID-19. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija atsako, kad esą tvarka pasikeitusi dar 2021 metais. Ir tikrai nėra taip, kad nebūtų renkami duomenys apie šias komplikacijas.
Aurelijus Veryga ir Arūnas Dulkys
Aurelijus Veryga ir Arūnas Dulkys / 15min nuotr.

A.Verygos abejonė

„Visų mūsų labui labai norėčiau tikėti, kad šitam, mano raudonai pabrauktam, punktui ministro įsakyme yra kažkoks mokslinis, racionalus paaiškinimas. Aš jo kol kas neradau.

Ir, tiesą sakant, net neturiu jokios logiškai paaiškinamos versijos, išskyrus tokią, kad kažko registruoti tiesiog nenorima...“, – rašė A.Veryga ir pridėjo ištrauką iš ministro įsakymo, kurio punkto pakeitimai paskelbti lapkričio 3 dieną.

Šis punktas skamba taip: „Gydytojas, diagnozavęs komplikacijas po skiepų (išskyrus, kai komplikacijos diagnozuotos po skiepijimo COVID-19 ligos vakcina), užpildo Nepageidaujamų reakcijų į skiepus tyrimo protokolą (Aprašo 4 priedas) ir per 15 kalendorinių dienų nuo komplikacijos po skiepo nustatymo (jei komplikacija po skiepo sukėlė pavojų gyvybei ar mirtį, – per 1 kalendorinę dieną) išsiunčia raštu (E. pristatymo sistema arba kitu saugiu būdu) NVSC.“

A.Veryga apibraukė sakinio dalį „Gydytojas, diagnozavęs komplikacijas po skiepų (išskyrus, kai komplikacijos diagnozuotos po skiepijimo COVID-19 ligos vakcina)“, tokiu būdu suponuodamas, kad dabar duomenis apie šias komplikacijas nėra renkami.

Ministerijos atsakymas

Tačiau SAM pateiktame komentare 15min teigiama kitaip.

„Pranešimus apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vaistinius preparatus, taip pat ir vakcinas, registruoja Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVKT). Tuo pačiu metu pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas registruoja ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC), kuris yra atsakingas už užkrečiamųjų ligų valdymą.

Toks funkcijų dubliavimasis lėmė išaugusią administracinę naštą tiek asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, tiek registraciją vykdančioms institucijoms masinio skiepijimo nuo COVID-19 ligos laikotarpiu. Dėl šios priežasties dar 2021 m. buvo priimtas sveikatos apsaugos ministro sprendimas, kad pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas į COVID-19 vakcinas registruoja viena įstaiga – VVKT“, – teigia SAM.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcina nuo COVID-19
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Anot ministerijos, „siekiant atsisakyti besidubliuojančių funkcijų ir mažinti administracinę naštą tiek gydymo, tiek viešojo administravimo įstaigoms, bus siūloma pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas į visas vakcinas ir visus vaistinius preparatus palikti tik VVKT kompetencijai“. Tam esą SAM jau sukurta darbo grupė, kuri parengs atitinkamus teisės aktų pakeitimus.

Pranešti VVKT apie nepageidaujamas reakcijas į vaistinius preparatus gali ne tik sveikatos priežiūros specialistai, bet ir patys gyventojai. Tai galima padaryti elektroniniu būdu arba telefonu, informaciją apie tai galima rasti čia.

VVKK skelbia, kad 2022 m. gavo 2003 pranešimus apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vaistus ir vakcinas (ĮNR).

Pranešimų skaičius 2022 m., palyginti su 2021 m., sumažėjo 380 proc. t.y. 5606 pranešimais. 2021 m. buvo gautas didelis pranešimų skaičius dėl prasidėjusios vakcinacijos vakcinomis nuo COVID-19 ligos. 2022 m. vakcinacijos apimtys sumažėjo, todėl atitinkamai sumažėjo ir VVKT gaunamų pranešimų apie ĮNR skaičius.

Tačiau 2022 m. vis dar didelę dalį gautų pranešimų, t.y. 61 proc. nuo visų VVKT gautų pranešimų, sudarė pranešimai apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas po vakcinacijos vakcinomis nuo COVID-19 ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius