Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 24

Dėl Saulės laikrodžio Nidoje atstatymo į kovą kilo ir buriuotojai

Keliolika metų dūlančių saulės laikrodžio, esančio Parnidžio kopoje, griuvėsių likimas neaiškus. Trečiadienį, birželio 23-iąją vykusio pasitarimo metu buvo svarstyta, ar skulptūrą atstatyti, ar paženklinti jos griuvėsius informaciniu stendu, o gal sulyginti su žeme.
Saulės laikrodis Nidoje.
Saulės laikrodį Nidoje nuniokojęs uraganas "Anatolijus" paliko tik dalį obelisko. / 15min.lt nuotr.

Jau ne vienerius metus Nidos savivaldybės atstovai bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija (KNNPD) svarsto, kokia saulės laikrodžio reikšmė Nidai bei visai Lietuvai. Prieš vienuolika metų uragano „Anatolijaus“ pusiau perskeltas ir subyrėjęs obeliskas šį kartą į diskusiją įtraukė ir „Tūkstantmečio odisėjos“ narius. Buriuotojai, ėmęsi iniciatyvos surengti pasitarimą, tikina, jog saulės laikrodis – tai Nidos simbolis, svarbus ne tik vietiniams gyventojams, bet ir visai Lietuvai.

Buriuotojų Meka vadinamoje Nidoje, prieš penkiolika metų ant aukščiausios 52 metrų kopos pastatyti sumanytas Saulės laikrodis sukėlė daug diskusijų. Tačiau gavus leidimus, svetimkūniu vadintas obeliskas, iškaltas autentiškomis baltų runomis, su granitu išklota aikštele bei keturiomis skulptūromis, iškilo ir tapo turistų traukos centru.

Raimundas Daubaras, „Tūkstantmečio odisėjos“ vadovas, mano, kad Saulės laikrodis atlieka ne tik lankytino objekto funkciją, tačiau svarbiausia – tai astronomija pagrįstas ir tikslus laikrodis. Anot jo, Saulės laikrodis – lyg kelrodis į Lietuvą parvykstantiems tautiečiams. R.Daubaras entuziastingai patvirtino, kad nusprendus atstatyti skulptūrą, jų kalbos bus grindžiamos realiais darbais. „Kalbant apie lėšas, be abejo prisidėtų ir patys buriuotojai. Jei nuo kiekvieno kapitono surinktume bent po šimtą litų, jau būtų nemaža investicija“, – lyg ir juokais kalbėjo istorinės kelionės aplink pasaulį jachta „Ambersail“ vadovas. Kita dalis lėšų skulptūrai atstatyti būtų skirta iš miesto biudžeto.  

Atstatymo idėjai besipriešinantis KNNPD vadovas Tomas Tukačiauskas mano, kad Parnidžio kopa – ne pati geriausia vieta Saulės laikrodžiui. „Taip, prieš penkiolika metų buvo išduotas leidimas Saulės laikrodžio statybai. Tačiau situacija pasikeitė (uraganas statulą nugriovė – aut. past.),  išsiskyrė nuomonės. Ieškosime demokratiško sprendimo“, – kalbėjo T.Tukačiauskas.

Siekdami kompromiso ir ieškodami „politiškai korektiško“ įsisenėjusios problemos sprendimo, susirinkę posėdžio dalyviai nusprendė įtraukti ir visuomenę. Iki rugpjūčio pradžios Nidos savivaldybė įsipareigojo surengti apklausą telefonu ir paklausti pačių gyventojų nuomonės.

Vienas iš Saulės laikrodžio bendraautorių, skulptorius Klaudijus Pūdymas dar ir dabar prisimena, kaip runas tekę raižyti ant jau pastatyto obelisko trylikos metrų aukštyje. K.Pūdymas juokauja, kad priėmus sprendimą Saulės laikrodį atstatyti, jam ir vėl teks kopti pastoliais ir raižyti autentiškus simbolius, žyminčius pagoniškas ir katalikiškas šventes. Skulptorius darbo imtųsi tuoj pat, juolab, kad nugriuvusiai obelisko daliai jau prieš kelis metus pagamintas pakaitalas. 

Šiandien griuvėsiais virtęs Saulės laikrodis išties atrodo niūriai: į šipulius subyrėjusi dalis obelisko, vietomis smalsuolių išlupinėtas granitas ir tik viena likusi skulptūra. Paradoksalu, tačiau Nidos turizmo informacijos centre (NTIC) atvykėliams vis dar siūloma įsigyti senojo Saulės laikrodžio atvirukų. Juose pavaizduota skulptūra savo gyvavimo pradžioje. NTIC darbuotoja Žaneta Čičiūnienė pasakojo, kad turistai ypač domisi šiuo paminklu ir noriai jį lanko. Paklausta, ar nenustemba svečiai išvydę realų skulptūros vaizdą, Ž.Čičiūnienė tikino, jog turistai gauna visą informaciją apie tai, kaip ir kada skulptūrą nuniokojo praūžęs uraganas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius