-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 18 /16:34

Dėl trikdžių Seimas nutraukė nuotolinį posėdį, antradienį rinksis „gyvai“

Dėl nesklandumų posėdžiaujant nuotoliniu būdu ketvirtadienį Seimas nutraukė posėdį. Ateinantį antradienį Seimas posėdžiauti rinksis „gyvai“.
Seimo nariai mokosi dirbti nuotoliniu būdu
Seimo nariai mokosi dirbti nuotoliniu būdu / Seimo / Olgos Posaškovos nuotr.

Nebetęsti darbo ir baigti ketvirtadienio Seimo posėdį pasiūlė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po to, kai sutriko parlamentarų naudojamos „Microsoft Teams“ platformos veikimas.

„Pasitarę neformaliai su valdybos kolegomis, aš visgi siūlau šiandieną posėdį baigti vertinant tai, kad sutrikimai sistemos susiję su sutrikimais „Microsoft“ ir nuo mūsų nelabai priklauso.

Taigi, užtikrinti šiandieną sklandaus darbo mes negalime“, – pranešė ji.

Ketvirtadienį neišnagrinėti ir nepriimti klausimai, pasak Seimo pirmininkės, nusikels į kitą savaitę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Klausimai, kurie buvo šiandienos darbotvarkėje, kelsis į kitą savaitę ir turėsime turėti ilgesnę darbo dieną“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Ketvirtadienį dalis nuotoliniu būdu dirbusių tautos atstovų skundėsi, kad negali sklandžiai prisiregistruoti ir balsuoti, o opozicijos atstovai reikalavo atsisakyti nuotolinio darbo bei grįžti prie posėdžiavimo „gyvai“.

„Valstietis“ Algirdas Stončaitis teigė negalėjęs balsuoti dėl kelių pasiūlymų, o socialdemokratas Gintautas Paluckas – iš viso dalyvauti Seimo posėdyje. „Valstietė“ Agnė Širinskienė sakė, kad jungiantis pasirodydavo užrašas, jog yra saugumo problemų.

„Tai yra nebenormalu ir dviejų Konstitucinio Teismo išaiškinimų pažeidimas, kada Seimo nariai pasako, kad neveikia jų sistemos ir prašo protokolui užrašyti, kaip jie balsavo. Mes nežinome, ar jie balsavo, o gal jų net nebuvo.

Čia tikrai nėra vaikų žaidimų aikštelė ir ne vieta eksperimentuoti tokiais dalykais.

Man irgi strigo sistema. Suvedi kodus, rašo: sėkmingai užsiregistravote, bėga juostelė, kad balsuoti negalima. (…) Čia tikrai nėra vaikų žaidimų aikštelė ir ne vieta eksperimentuoti tokiais dalykais“, – sakė Seimo narių Mišrios grupės atstovas Remigijus Žemaitaitis.

Seimo Darbo partijos frakcijos atstovas Andrius Mazuronis teigė, kad daliai Seimo narų negalint balsuoti iš viso kyla priimtų sprendimų legitimumo klausimas.

„Iš šono atrodome kaip cirkas šiandien. Dėl to gal dar ir būtų galima kentėti, tačiau antras dalykas, daug svarbesnis – priimtų sprendimų legitimumas. Priėmimai eina, ne svarstymas, ne pateikimas, bet įstatymų projektai priiminėjami. Kiek jie bus legitimūs priimant juos tokiomis sąlygomis ir galiojantys, tai labai didelis klausimas“, – sakė A.Mazuronis.

Sušaukus skubų Seimo valdybos posėdį dėl to, kaip Seimas turėtų dirbti kitą savaitę – toliau posėdžiauti nuotoliniu būdu ar grįžti prie kontaktinio darbo, pasirinktas pastarasis variantas.

Posėdžio metu Seimo pirmininkė teigė, kad „Microsoft“ sistemos sutrikimai gali kartotis ir kitomis ateinančiomis dienomis.

Šiek tiek rizikinga kito antradienio posėdį planuoti nuotoliniu būdu.

„Taigi, šiek tiek rizikinga kito antradienio posėdį planuoti nuotoliniu būdu, kaip kad mes buvome apsisprendę valdyboje vakar. Siūlyčiau persvarstyti tą sprendimą“, – ragino Seimo pirmininkė.

Ji pateikė siūlymą antradienį vykstantį Seimo rytinį ir vakarinį plenarinius posėdžius organizuoti ne nuotoliniu būdu, bet „gyvai“.

Tam Seimo valdybos nariai pritarė bendru sutarimu.

Tiesa, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma pasvarstė, ar dėl stringančio darbo tikrai kalta „Microsoft“ sistema.

Gal, pasak jo, per daug apkrautas Seimo internetas.

„Aš sėdžiu gūdžiam kaime ir man niekas nestringa“, – teigė J.Razma.

Dėl trikdžių nutraukus plenarinį posėdį Seimas negalėjo apsvarstyti Vyriausybės teikiamų pataisų, kurios leistų įpareigotų tam tikrų kategorijų darbuotojus privalomai tirtis dėl COVID-19.

Vyriausybė prašė projektą svarstyti ypatingos skubos tvarka ir ketvirtadienio darbotvarkėje buvo numatytas pataisų svarstymas ir priėmimas.

Pagal Seimo statutą, nuotoliniai parlamento posėdžiai rengiami, kai įvedama nepaprastoji padėtis, paskelbiama ekstremalioji situacija ar karantinas ir gali kilti grėsmė Seimo darbui, nes dėl objektyvių aplinkybių gali kilti pavojus Seimo narių sveikatai, gyvybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius