-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

I.Šimonytė: didesnė žala Lietuva būtų mokėti įmokas ES, nei priimti dalį migrantų

Europos Sąjungai (ES) svarstant dėl neteisėtų migrantų pasidalinimo mechanizmo, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad didesnė žala Lietuvai būtų mokėti europines įmokas, nei priimti dalį užsieniečių.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / BNS nuotr.

„Aišku, čia Lietuvos turbūt visuomenėje yra vieni pabėgėliai, kurie mums labiau patinka, ir kiti pabėgėliai, kurie patinka mažiau. Bet žiūrint iš humanitarinių pozicijų, tikrai nemanau, kad Lietuvai būtų problema priimti tą kvotą. O finansinė našta šiuo atveju būtų didesnė“, – žurnalistams Rukloje ketvirtadienį sakė ministrė pirmininkė.

„Didesnė žala būtų mokėti įmokas, nei įsipareigoti priimti tam tikrą skaičių žmonių“, – pridūrė ji.

Bendrija šiuo metu tebesvarsto naują migrantų pasidalinimo mechanizmą, pagal kurį šalių dalyvavimas būtų privalomas, tačiau jos galėtų rinktis – mokėti įmokas ar priglausti pabėgėlius.

Pagal šiuo metu numatyta kvotą, Lietuvai tektų pusantro šimto migrantų arba per 3 mln. eurų įmokų per metus. Jei bus patvirtintas, mechanizmas įsigaliotų kitų metų viduryje arba 2025-aisiais.

„Ta kvota, kurią mes turėtume priimti kaip konkrečius žmones, pabėgėlius, tikrai Lietuvai jokios didelės problemos neturėtų sukelti, turint minty, kokį pabėgėlių srautą mums pavyko atlaikyti 2021 metais, kad mums puikiai pavyko susitvarkyti su labai nemažu skaičiumi – 70 tūkst. – karo pabėgėlių iš Ukrainos“, – sakė I.Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau sakė, kad ES solidarumo mechanizme nepakankamai įvertintas Lietuvos ir kitų regiono šalių indėlis, priimant Ukrainos karo pabėgėlius.

Šiuo metu dauguma nelegalių migrantų atvyksta iš Afrikos į Graikiją ir Italiją, pastaruoju metu ypač jų daug atplaukia į Lampedūzos salą Italijoje.

Savo ruožtu Baltijos šalys ir Lenkija pastaruosius kelerius metus susiduria su neteisėtos migracijos antplūdžiu ir dėl jo organizavimo kaltina Minską.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius