Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 26

Didinant PVM, provincijos spauda bankrutuos?

Nacionalinė rajonų ir miesto laikraščių leidėjų asociacija, vienijanti 33 leidėjus ir leidžianti 37 vietinius laikraščius, Seimo nariams išsiuntė laišką, kuriame aiškina, kad siūlymai padidinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) spaudos leidiniams ir knygoms bei ketinimai papildomai apmokestinti autorinius honorarus lems provincijos spaudos bankrotą.
Spauda
Spauda / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Panaikinus PVM lengvatas, ženkliai pabrangtų spauda, ir daugelis žmonių neįstengtų jos prenumeruoti ar nusipirkti. Taip nemažai vietos laikraščių atsidurtų ant bankroto ribos, o gyventojai prarastų pagrindinį informacijos šaltinį ir galimybę, turint viešai pateiktą informaciją, kontroliuoti vietinės valdžios darbą“, – teigiama asociacijos laiške.

Jame taip pat pažymima, kad „2 proc. didesnius mokesčius bus priversti mokėti ir reklamos užsakovai, tad jie jau imasi mažinti reklamos apimtis, o leidėjams tai reiškia, kad mažėjančios reklamos apimtys nebepadengs laikraščio gamybos sąnaudų“.

Asociacija taip pat reiškia susirūpinimą dėl ketinimų didinti gyventojų pajamų mokestį už autorinius atlyginimus – esą jam mokėti reikalingų pinigų redakcijos neturi. Nerimaujama ir dėl esą „beveik monopolinės“ laikraščius platinančio bendrovės „Lietuvos paštas“ ketinimų didinti paslaugų kainas.

Konservatorių, liberalų sąjūdžio, liberalcentristų ir Tautos prisikėlimo partijos formuojama valdančioji koalicija siūlo PVM padidinti iki 20 proc. (dabar spaudos leidiniams šis mokestis yra 5 proc.), o autorinį honorarą irgi apmokestinti 20 proc. (dabar 15 proc.).

Tuo nepatenkinti kiti žurnalistų susivienijimai kaip itin svarbų kelia kūrybinių darbuotojų socialinių garantijų klausimą. Didesnis gyventojų pajamų mokestis nesuteiks teisės gauti ligos, motinystės pašalpas ar pensiją.

Didžioji dalis Lietuvos žurnalistų tik dalį atlyginimo gauna kaip tipinį darbo užmokestį, apmokestinamą pagrindiniu 24 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu ir 34 proc. „Sodros“ tarifu. Iš jo darbdaviai moka 31 proc., žurnalistai – 3 procentus. Didesniąją dalį atlyginimo žurnalistai gauna pagal autorinę sutartį, kaip pajamas iš kūrybos. Ši dalis pajamų – honorarai – apmokestinami 15 proc. tarifu, o socialinio draudimo įmokos nuo honoraro nemokamos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius