-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 17

Dievo Gailestingumo bažnyčiai Šiauliuose prašoma naujo sklypo

Dievo Gailestingumo bažnyčios Lieporių rajono gyventojams dar teks palūkėti. Parapija kreipėsi į miesto valdžią prašydama skirti kitą sklypą jos statybai šįsyk konkrečioje vietoje – Lieporių parkelyje. Tačiau prisiminus visą dabartinio sklypo skyrimo tarp daugiaaukščių gyvenamųjų namų istoriją, ar tai geriausias pasirinkimas?
Lieporių bažnyčios projektas
Lieporių bažnyčios projektas / V.Simutkino nuotr. ("Šiaulių naujienos")

Prašoma 70 arų parkelyje

Liepos pirmąją paskelbus Švenčiausios Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos Šiauliuose ir Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus surengto Dievo Gailestingumo bažnyčios architektūrinės koncepcijos atviro konkurso rezultatus, kai iš 31 projekto buvo išrinkti trys geriausieji, atrodė, kad jei ne šiemet, tai kitąmet pradės kilti Lieporių rajone, tarp Gegužių, Lieporių, S. Dariaus ir S. Girėno gatvių, 700 kvadratinių metrų ploto bažnyčia su socialinių paslaugų centru.

Prašymas motyvuojamas tuo, kad vietos bendruomenė, tikintieji, specialistai pareiškė pastabas dėl planų šalia gyvenamųjų namų įrengti laidojimo sales.

Tačiau praėjus beveik trims mėnesiams Švenčiausios Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios klebonas monsinjoras Vytautas Kadys kreipėsi raštu į Šiaulių miesto savivaldybės vadovus ir tarybą prašydamas skirti naujos bažnyčios statybai kitą 70 arų sklypą V. Grinkevičiaus ir Lieporių gatvių sankirtoje esančiame Lieporių parkelyje.

Šis prašymas motyvuojamas tuo, kad vietos bendruomenė, tikintieji, specialistai pareiškė pastabas dėl planų šalia gyvenamųjų namų įrengti laidojimo sales.

Lieporiams – dviguba nauda

„Konkursą laimėjęs projektas (bendrovės „Archinova“ filialo „ER projektai“, – red. past.) mus ne itin tenkina, labiau prie širdies bendruomenei buvo antrosios vietos (projektavimo biuro „Vakarinis fasadas“ architekto Dariaus Jakubausko projektas, – red. past.), bet taip nusprendė specialistai, – sako monsinjoras V. Kadys. – Tiesiog ir vieta netinka, ir projektas, todėl dabar esame pasimetę ir žiūrime, kaip išeiti iš tos padėties, kad vieta būtų priimtina bendruomenei ir visiems.“

Monsinjoro nuomone, geriausiai bažnyčios komplekso statybai tiktų apleistas Lieporių parkelio kampas. Be to, ir ši dilgėlėmis apaugusi teritorija būtų taip pat gražiai sutvarkyta, kaip ir prie Beržynėlio esančios bažnyčios.

Taigi būtų dviguba nauda Lieporių rajonui – iškiltų nauja bažnyčia su visu kompleksu ir būtų sutvarkytas parkas ar jo dalis.

Jokių garantijų, kad tai tinkamiausia vieta

Šiaulietis architektas urbanistas Vytenis Rudokas sutinka, kad bažnyčiai skirtas sklypas tarp gyvenamųjų namų yra netinkamas, todėl nė vienas konkurso projektas ir nėra geras.

Tačiau, jo nuomone, neužtenka besti pirštu į parkelį ir tikėtis, kad taip pakeitus vieną sklypą kitu problema išsispręstų.

„Jei ir bus skirtas sklypas parkelyje, jokių garantijų negalima duoti, kad bažnyčia bus tinkamoje vietoje, kad apskritai tai bus geriausias iš galimų rezultatų. Tam, kad rastume geriausią sprendimą, reikia skelbti vietos paieškos konkursą“, – sako architektas.

Lieporių bendruomenės pirmininkė Elvyra Užkuraitienė idėją Dievo Gailestingumo bažnyčios statybai skirti sklypą parkelyje vertina teigiamai: taip esą išsispręstų Lieporių parkelio sutvarkymo problema.

Lieporių bendruomenės pirmininkė Elvyra Užkuraitienė idėją Dievo Gailestingumo bažnyčios statybai skirti sklypą parkelyje vertina teigiamai: taip esą išsispręstų Lieporių parkelio sutvarkymo problema. Kol kas, kiek pajėgia, parką tvarko vietos bendruomenė, tačiau teritorija pakankamai didelė, medžiai joje pernelyg tankūs, vaikų žaidimų, šunų vedžiojimo aikštelės, suoliukai reikalauja investicijų, o jokios pagalbos – nei finansinės, nei specialistų – iš miesto valdžios bendruomenė nesulaukianti.    

„Žmonės, manau, būtų labai patenkinti, jei mūsų parkelyje atsirastų bažnyčia ir jos aplinka būtų sutvarkyta, kaip ir aplink Švenčiausios Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčią, net jei dėl to būtų iškirsta kažkiek medžių“, – teigia E. Užkuraitienė.

Vyriausioji architektė – už konkursą

Monsinjoro V. Kadžio teigimu, šiuo metu dėl naujo sklypo skyrimo kalbama su Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Rasa Budryte ir spręsti, kiek laiko praeis, kol miesto valdžia priims vienokį ar kitokį sprendimą, sudėtinga. Juolab kad sklypas tarp Gegužių, Lieporių, S. Dariaus ir S. Girėno gatvių buvo skirtas per maždaug 7-8 metus.   

Į klausimą, kada maždaug gali būti priimtas sprendimas dėl naujo sklypo, negalėjo atsakyti ir miesto vyriausioji architektė R. Budrytė.

Tačiau R. Budrytei, pasirodo, priimtina idėja surengti vietos parinkimo konkursą. „Mano nuomone, vietai parinkti būtų racionaliausia būtent organizuoti konkursą, bet ne aš viena sprendžiu – tai irgi diskusijų klausimas. Džiaugčiausi, jei vyskupas ir mano tiesioginė vadovybė bei architektūrinė ir kita aktyvioji visuomenė palaikytų būtent šitą idėją, tačiau ji kol kas nebuvo aptarta“, – teigia miesto vyriausioji architektė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius