-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 10

Dingę kariūnai yra gyvi ir greitai gali būti surasti, teigia Karo policijos pareigūnas

Manoma, kad dingusieji Lietuvos karo akademijos (LKA) kariūnai Darius Šaduikis ir Antanas Gasparavičius yra gyvi ir gali būti surasti jau artimiausiu metu, ketvirtadienį sakė Karo policijos Vilniaus įgulos ikiteisminio tyrimo grandies tyrėjas kapitonas Arnoldas Ruginis.
Kariūnų priesaikos akimirka
Lietuvos karo akademijos kariūnai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ketvirtadienį Karo policija apklausė kariūnų įgaliota atstove prisistatančia buvusią Karo akademijos auklėtinę Neringą Grinytę. Pastaroji į apklausą Karo policijoje atvyko lydima advokato. Po ilgiau nei tris valandas trukusios apklausos N.Grinytė ir jos advokatas į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

Anot kapitono A.Ruginio, buvusi Karo akademijos studentė ir jos advokatas įpareigoti neteikti jokios informacijos apie vykstantį tyrimą. Tačiau, jo teigimu, su karo policija N.Grinytė bendradarbiavo noriai ir pateikė vertingų duomenų, padėsiančių rasti dingusius kariūnus.

„Tie duomenys leidžia manyti, kad jie yra gyvi“, – žurnalistams po apklausos sakė A.Ruginis.

Anot jo, karo policija kol kas negali pasakyti, kur yra kariūnai, ir iškart vykti jų pasiimti, tačiau artimiausiu metu žadama jų ieškoti, o radus – apklausti.

„Buvo duota mums duomenų ir versijos įvairios, tai mes jas tikrinsime. Šiandien bus jau bandoma kažką daryti, aš pats iš savo pusės viską padarysiu, kas nuo manęs priklauso“, – kalbėjo kapitonas.

Tikimasi, kad rastų jaunuolių apklausa atskleis, kokios jų dingimo priežastys. Be to, apklausus rastus kariūnus, esą N.Grinytės statusas iš specialiosios liudytojos gali pasikeisti į įtariamosios.

„Jeigu pas mus būtų byloje duomenys apie tai, kad ji (kariūnus – BNS) dangsto, mes jau tikrai būtume jai pareiškę įtarimus, bet šiuo metu N.Grinytė yra apklausta kaip speciali liudytoja, tai yra, kad ji galėjo duoti parodymus apie galimai padarytą nusikalstamą veiką. Toliau bus sprendžiamas klausimas apie tai, ar ji taps liudytoja, ar ji taps įtariamąja“, – teigė A.Ruginis.

Teigiama, kad savanoriškai palikdami akademiją kariūnai už mokslą turėtų sumokėti po maždaug 172 tūkst. litų.

Paklaustas, kodėl N.Grinytės apklausa atlikta ne iš karto po kariūnų dingimo, kapitonas teigė, kad tai lėmė „objektyvios priežastys“.

„Buvo objektyvios priežastys, nebuvo kažkieno vengimas, delsimas ir kažkokios kitos priežastys, kurios leistų manyti, kad tyčia neateina. Aš per apklausą įsitikinau, kad ji geranoriškai ir atvirai viską papasakojo, todėl galvoti kažką, kad iš jos pusės buvo kažkas piktybiško, tikrai negaliu pasakyti“, – teigė jis.

LKA viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas trečiadienį paskelbė kreipimąsi į besislapstančius du šios karo mokyklos auklėtinius ragindamas juos grįžti ir patiems papasakoti apie priežastis, privertusias pabėgti iš šios įstaigos.

Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pareiškime teigiama, kad prireikus Lietuvos karo akademijos vadovybė inicijuos nepriklausomą komisiją, kuri tiksliai ir nešališkai ištirs susidariusią situaciją.

Praėjusį šeštadienį dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė dingusių kariūnų laiškus, kuriuose jie pasakoja apie Karo akademijoje esą įsišaknijusią netvarką. Anot kariūnų, šioje aukštojoje mokykloje esama nestatutinių santykių, patyčių, nuolat žeminami silpnesni ir jaunesni kolegos, dažnai girtuokliaujama, iš pinigų lošiama kortomis. Apie negeroves jie pranešė kariuomenės Generalinei inspekcijai, tačiau ši konstatavo nurodytų pažeidimų neaptikusi.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos generalinio inspektoriaus Gintaro Veromėjaus, iš gegužės pabaigoje gautame D.Šaduikio skunde pateiktų 17 galimų pažeidimų tik vienas buvo susijęs su pačiu skundą rašiusiuoju. Nustatytas vienas pažeidimas, kuris D.Šaduikio kreipimesi nebuvo pateiktas – kad vienas karininkas davė neteisėtą įsakymą kariūnui.

Pasitvirtino faktas, kad kariūnai po tarnybos savo gyvenamosiose patalpose žaidžia kortomis iš pinigų, tačiau tokio draudimo įstatuose nėra. Alkoholio vartojimo atvejų tuomet nenustatyta. Be to, pateiktas įrašas, kuriame neva užfiksuotos kalbos apie alkoholio vartojimą, kaip nurodė patys besiskundžiantieji, buvo redaguotas, trumpinamas, o nustatyti, ar jis darytas akademijoje, neįmanoma.

G.Bagdonas teigė, kad prie jaunuolių akademijoje nėra priekabiaujama ir jie nėra terorizuojami.

Teigiama, kad savanoriškai palikdami akademiją kariūnai už mokslą turėtų sumokėti po maždaug 172 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius