Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 08 28

Diplomatijos laukia permainos

Apie solidarumą su tėvynėje vargstančia tauta ketvirtadienį ambasadoriams priminė prezidentė Dalia Grybauskaitė, dalyvavusi kasmetiniame Užsienio reikalų ministerijos Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų susitikime.
Ambasadoriams rekomenduota susiveržti atlaisvintus diržus.
Ambasadoriams rekomenduota susiveržti atlaisvintus diržus. / Prezidentūros nuotr.

„Man įdomesnis toks variantas – pirmiausia radikaliai mažinti visas kompensacijas, kurias gauna diplomatai užsienyje, o vėliau, be jokios abejonės, turime peržiūrėti ir optimizuoti savo tinklą, nes pastaraisiais metais pristeigėme atstovybių ir ambasadų ten, kur mūsų interesai nėra tokie svarbūs", – sakė D.Grybauskaitė prieš prezidentūroje vykusią ambasadorių sueigą. Prezidentės manymu, jeigu taupo visa Lietuva, prie to turi prisidėti ir diplomatai. „Diplomatinė tarnyba negali būti ginama labiau, negu mes prašysime solidarizuotis visą tautą. Aišku, tai yra skausmingiausi klausimai, nes gali tekti kai ką uždaryti, dalį diplomatų grąžinti namo. Neišvengsime ir radikalaus visų priedų, kuriuos gauna diplomatai užsienyje, mažinimo", – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Remiantis diplomatinės tarnybos įstatymu, užsienyje dirbantiems Lietuvos diplomatams mokami priedai už diplomatinį rangą. Pavyzdžiui, nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui priedas už diplomatinį rangą lygus sumai, gaunamai bazinę pareiginę algą (450 litų) padauginus iš 4,3 koeficiento – t. y. 1935 litai. Nepaprastasis pasiuntinys ir įgaliotasis ministras gauna 1800 litų priedą, ministrui patarėjui mokami 1665 litai, patarėjui – 1485 litai, pirmajam sekretoriui – 1260 litų, antrajam sekretoriui – 1080 litų, trečiajam sekretoriui – 945 litai, atašė – 810 litų. Diplomatams taip pat kompensuojamos su darbu užsienyje susijusios išlaidos, drauge į užsienio valstybę persikėlusių šeimos narių išlaikymas, vaikų mokymosi ar ikimokyklinio ugdymo išlaidos.

Ministras Vygaudas Ušackas LŽ pabrėžė, kad tenka veikti finansinių iššūkių sąlygomis, tačiau privalu išsaugoti diplomatinės tarnybos veiksmingumą ir užtikrinti, kad Lietuva išliktų aktyvi tarptautinės bendrijos narė. Jis pažymėjo, kad žmonės ambasadorių darbą ir diplomatinės tarnybos efektyvumą vertins pagal du kriterijus: kuo diplomatinė tarnyba prisidėjo, kad būtų įveikti ekonomikos iššūkiai, ir kaip ji padeda Lietuvos piliečiams užsienyje.

Laikas diktuoja Lietuvos diplomatinės tarnybos prioritetus, todėl, pasak ministro V.Ušacko, ekonominė diplomatija, energetinis saugumas, veiksminga Europos politika ir Rytų kaimynystės politika bus pagrindinės diplomatų temos artimiausiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius