Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 14 /18:05

Donaldas Tuskas: ES turi laikytis tvirtos ir nuoseklios strategijos dėl Rusijos

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį atvyko į Vilnių pasveikinti Lietuvą tapus euro zonos nare.
Donaldas Tuskas ir Dalia Grybauskaitė
Donaldas Tuskas ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Atvykau į Vilnių pasveikinti Lietuvą tapus mūsų euro zonos šeimos dalimi. Gera diena Lietuvai ir Europai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ lietuvių ir anglų kalbomis parašė D.Tuskas.

Vėliau trečiadienį D.Tuskas Vilniuje susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite ir premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Nerasime ilgalaiko sprendimo Ukrainai be tvirtos, nuoseklios ir vieningos Europos strategijos Rusijos atžvilgiu

Siekdama konflikto Ukrainoje sprendimo, Europos Sąjunga (ES) turi laikytis tvirtos ir nuoseklios strategijos Rusijos atžvilgiu, po susitikimo pareiškė D.Tuskas. 

„Nerasime ilgalaiko sprendimo Ukrainai be tvirtos, nuoseklios ir vieningos Europos strategijos Rusijos atžvilgiu“, – žurnalistams sakė D.Tuskas po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

D.Tuskas savo pasisakyme konkrečiai sankcijų neminėjo, bet priminė, kad gruodį ES lyderiai sutarė laikytis dabartinės politikos, o santykius su Maskva ketina vėl svarstyti kovo mėnesį.

Kovą baigia galioti prieš metus įvestos sankcijos grupei asmenų, kurių turtas įšaldytas ir kuriems draudžiama atvykti į ES dėl Krymo aneksijos. Ekonominės sankcijos, kurios pritaikytos dėl Rusijos intervencijos Rytų Ukrainoje, baigs galioti liepą.

Sankcijoms pratęsti pasibaigus terminui, kaip ir joms sušvelninti iki termino pabaigos, reikalinga visų ES valstybių narių parama.

Per trumpą pasisakymą žiniasklaidai, po kurio žurnalistams nebuvo suteikta galimybė užduoti klausimų, D.Tuskas teigė suprantantis, kad Lietuva „jaučia Rusijos politikos ir veiksmų pasekmes labiau nei daugelis kitų“.

„ES politika Rytų atžvilgiu nėra politika prieš Rusiją. Tai politika paremti mūsų rytines kaimynes, padėti joms tapti moderniomis, klestinčiomis, demokratinėmis visuomenėmis. Šiandien tai taip pat reiškia politiką gerbti (valstybių) sienas ir taiką Europoje“, – kalbėjo D.Tuskas.

D.Tuskas taip pat sakė, kad Europa turi „daryti daugiau“, kovodama su terorizmu, kuriuo vėl ypač susirūpinta po išpuolių Paryžiuje. Jis pakartojo raginimą ES šalims keistis duomenimis apie lėktuvų keleivius ir priminė, kad šie klausimai bus aptarti artimiausiame ES lyderių susitikime kovo mėnesį.

Buvęs Lenkijos premjeras D.Tuskas Europos Vadovų Tarybai, kurioje posėdžiauja valstybių ir vyriausybių vadovai, pirmininkauja nuo pernai gruodžio. Į Vilnių jis atvyko dalyvauti Lietuvos įstojimo į euro zoną renginiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius