-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 22

Dovanos už 20 milijonų Vilniui nereikia

Vilnius turėjo realią galimybę gauti dovaną už 20 mln. Lt – Modernaus meno centrą (MMC). Statinys turėjo išdygti dešiniajame Neries krante. Tačiau dabar idėjos autorius ir mecenatas Viktoras Butkus, paklaustas apie šį projektą, nelinksmai atsako: „Palikime jį svajonėms.“
Komandos „A01 architektai“ projektas
Komandos „A01 architektai“ projektas / „A01 architektai“ vizualizacija

Tiesa, muziejus su V.Butkaus surinkta šiuolaikinių lietuvių menininkų darbų kolekcija bus, tačiau kitoje vietoje ir visiškai privatus.

Žadėjo pastatyti iki 2014-ųjų

Beveik prieš dvejus metus, 2011-ųjų balandžio 14-ą, pasirašant bendradarbiavimo memorandumą, žadėta, kad per metus bus parengtas teritorijos detalusis planas.

Viktoras Butkus
Viktoras Butkus

Tuomet atrodė, kad MMC projektas yra realiai įgyvendinamas ir Vilnius pagaliau turės erdvę, kurioje bus eksponuojama lietuvių menininkų kūryba nuo 1960-ųjų metų – tapyba, skulptūra, fotografija, videomenas.

Pasirašydami bendradarbiavimo memorandumą tuomečiai Vilniaus vadovai, buvęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas ir V.Butkus svajojo apie atidarymo juostelės kirpimą 2014 m. pabaigoje.

V.Butkus, 2010-aisiais pardavęs bendrovę „Fermentas“, pažadėjo į MMC statybas ir kolekciją investuoti apie 20 mln. Lt. Dar 10 mln. Lt tikėtasi gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. O po kelerių metų MMC taptų visiška valstybės nuosavybe.

Tuometis kultūros ministras skėsčiojo rankomis negalėdamas nuslėpti nuostabos, kad toks didingas projektas gali būti įgyvendintas tokioje šalyje, kaip Lietuva.

Įstrigo detalusis planas

Praėjo beveik dveji metai, o MMC statybų pradžia net nekvepia. Buvęs verslininkas V.Butkus savo pažadų neišsižada – tvirtina šiuo metu užsiimantis kolekcijos kaupimu.

Ieškome kitos alternatyvos. Gal pavasarį turėsime jau geresnių naujienų, – sakė V.Butkus.

O štai per metus detalųjį planą parengti ir suderinti žadėjusi Vilniaus miesto savivaldybė trypčioja vietoje. Paskutinį žodį, derinant šį detalųjį planą, turintys tarti tarybos nariai jo iki šiol negavo, nes trūksta vieno kaimyno – bankrutavusio „Snoro“ banko bankroto administratoriaus – suderinimo.

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja ir Plėtros planavimo skyriaus vedėja Rūta Matonienė tikino, kad detaliojo plano derinimas juda į priekį, tačiau ne viskas taip sklandu, kaip norėtųsi.

„Detalusis planas parengtas, atliktos beveik visos derinimo procedūros, negautas tik MMC kaimyninių sklypų savininko – „Snoro“ banko bankroto administratoriaus –parašas. Vyksta derybos. Kai tik suderinsime su jais, detalusis planas bus tvirtinamas miesto taryboje“, – kalbėjo R.Matonienė.

V.Butkus ieško alternatyvos

2011-ųjų balandžio viduryje pasirašytame memorandume buvo numatyta, kad jeigu detalusis planas nebus parengtas ir suderintas per metus – iki 2012 m. balandžio pabaigos – investuotojas turi teisę pasirinkti kitą miestą ar kitą vietą savo projektui.

V.Butkus neslepia – jis MMC numatytoje vietoje šalia Nacionalinės dailės galerijos temato svajonėse. Realybėje – jau dairosi jam kitos vietos. Nors kol kas  neatskleidžia, kur ta vieta galėtų būti.

„Ieškome kitos alternatyvos. Gal pavasarį turėsime jau geresnių naujienų“, – kol kas atvirauti nenorėjo žinomas mecenatas. Muziejus bus mažesnis, negu planuota, ir privatus, be valstybės dalyvavimo jį įrengiant ir eksploatuojant.

Nesusikalba su Vilniaus valdžia

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Artūras Zuokas
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Artūras Zuokas

Memorandumą pasirašė buvęs Vilniaus meras Raimundas Alekna paskutinėmis savo darbo šiame poste dienomis, po to jį pakeitė Artūras Zuokas, didelis Guggenheimo muziejaus entuziastas. Tačiau V.Butkus neskuba girti buvusiosios ar peikti naujosios Vilniaus valdžios, nors pripažįsta su dabartiniais sostinės vadovais nebedirbantis, nes „su jais nepavyko rasti bendros kalbos“.

Anot V.Butkaus, tai, kad nepavyko įgyvendinti šio daug žadančio projekto, galbūt ir nėra vien Vilniaus valdžios kaltė. „Nesuradau būsimo pastato ir muziejaus savininko – taip trumpai pasakyčiau“, – nedaugžodžiavo V.Butkus.

Esą pasižadėjimai nieko nereiškia, juos reikia įteisinti juridiškai, reikia patvirtinti, kad toks statinys yra reikalingas, jis bus perimtas ir išlaikomas. „Tokio dalyko nepavyko pasiekti su prieš tai buvusia valdžia, o su šita iš viso dar neturėjau jokių reikalų“, – neslėpė V.Butkus.

Dabar, anot jo, kur kas svarbiau ne muziejų pastatyti, o surinkti vertingą kolekciją:  „Mes neakcentuojame, kad pastatas yra pats svarbiausias dalykas. Svarbiausia sukurti muziejaus turinį, kurį paskui galima bus pristatyti bet kur.“

Projekto nelaidoja

Vilniaus meras A.Zuokas MMC projekto nelaidoja: „Projektas tikrai nėra nukeliavęs į nebūtį. Pagrindinė problema ta, kad, rengiant detalųjį planą, privalu jį derinti su šalia esančių teritorijų savininkais. Dėl to, kad viena iš teritorijų priklausė bankrutavusiam „Snoro“ bankui, derinimasis labai ilgai užtruko. Nors pats detalusis planas yra visiškai parengtas ir, kai tik gausime pritarimą, tvirtinsime jį taryboje.“

Banko bankroto procedūra suvėlino ne tik šį projektą, labai daug darbų dešiniajame Neries krante užsitęsė – Konstitucijos prospekte, Lvovo gatvėje ir pan., – aiškino A.Zuokas.

Anot A.Zuoko, į tarybos posėdžių darbotvarkes šis klausimas buvo įtrauktas jau ne vieną kartą, tačiau priimti galutinį sprendimą vis sutrukdydavo kaimynų sutikimo nebuvimas. Vis dėlto esą jau artimiausiame tarybos posėdyje po kelių savaičių procedūros bus baigtos ir teritorijos detalusis planas bus galutinai suderintas. „Banko bankroto procedūra suvėlino ne tik šį projektą, labai daug darbų dešiniajame Neries krante užsitęsė – Konstitucijos prospekte, Lvovo gatvėje ir pan., kaip tyčia, nemažai objektų buvo finansuoti arba kitaip susiję su „Snoro“ banku“, – aiškino miesto vadovas.

Mero teigimu, pernai Vilniaus miesto taryboje patvirtintas trimetis veiklos planas, kuriame numatyta galimybė skirti milijoną litų muziejaus eksploatacijai finansuoti, kai jis jau bus pastatytas. Skaičiuojama, kad metinis MMC išlaikymas kainuos apie 2 mln. Lt, tad prie finansavimo, tikimasi, prisidės ir Kultūros ministerija.

Paklaustas, kaip vertina V.Butkaus ketinimus ieškoti alternatyvios vietos muziejui, A.Zuokas prisipažino apie tai žinąs. Tačiau, jo teigimu, Vilniaus savivaldybė tikisi išlikti projekto partneriu net jei MMC išdygs ir kitoje vietoje, kadangi toks centras miesto kultūriniame žemėlapyje labai reikalingas.

Net jei V.Butkus ir pasiryžęs atsisakyti idėjos MMC pastatyti numatytoje vietoje netoli Baltojo tilto, miestas pasiryžęs pabaigti teritorijos detalųjį planą. Ši vieta bus skirta tik visuomeniniams poreikiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius