-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 25

Druskininkų teismas: vietos nepriklausoma žiniasklaida nesumenkino Druskininkų savivaldybės dalykinės reputacijos

Vietoj reikalauto viešo atsiprašymo ir paneigimo iš žurnalistų už tai, kad vietiniame laikraštyje išspausdino valdžią kritikuojančią Druskininkų savivaldybės tarybos nario Juozo Šarkaus nuomonę, Druskininkų apylinkės teismo teisėja Leonora Jakubauskienė penktadienį paskelbtoje nutartyje iš ieškovo Druskininkų savivaldybės administracijos priteisė atsakovui – nepriklausomam savaitraščiui „Druskonis“ 2 tūkst. litų žurnalistų bylinėjimosi išlaidoms padengti.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Druskonio“ savaitraštį į teismą dėl tariamo reputacijos sumenkinimo padavusi Druskininkų savivaldybės administracija nesulauks ir paneigimo, kad teiginys, jog „Druskininkų savivaldybės vadovai siekia sunaikinti laisvą ir nepriklausomą spaudą“, yra neatitinkantis tikrovės ir žeminantis bei menkinantis dalykinę Druskininkų savivaldybės reputaciją.

Šią mintį vietos savaitraštyje „Druskonis“ prieš kurį laiką išsakė Druskininkų savivaldybės tarybos narys Juozas Šarkus.

Druskininkų savivaldybė, kaip juridinis asmuo, tokias mintis prilygino „savivaldybės dalykinės reputacijos sumenkinimui“ ir kreipėsi į teismą.

Tačiau atsakovu teisme tapo ne kritišką nuomonę apie Druskininkų savivaldybės vadovus išsakęs politikas J.Šarkus, bet tą nuomonę išspausdinęs savaitraštis „Druskonis“, kurį ieškovas Druskininkų savivaldybė padavė į teismą.

Po savivaldybės vardu – tik asmeninės ambicijos

Tiesioginio darbo metu Druskininkų savivaldybės ieškiniui teisme atstovavusi savivaldybės teisininkė teismo prašė įpareigoti leidinį viešai paneigti politiko išsakytas mintis ir atsiprašyti savivaldybės.

Teismo posėdžio metu atsakovams paprašius patikslinti, paaiškėjo, kad po juridinio asmens – kaip ieškovo statusu, viso labo slepiasi tik įsižeidusiųjų savivaldybės vadovų – socialdemokratų mero Ričardo Malinausko, jo pavaduotojo Lino Urmanavičiaus ir administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės asmeninės ambicijos.

Romo Sadausko - Kvietkevičiaus nuotr./Druskininkų teismas
Romo Sadausko - Kvietkevičiaus nuotr./Druskininkų teismas

„Viso proceso metu mus stebino, kodėl būtent Druskininkų savivaldybės administracija gina savo reputaciją teisme, jei straipsnyje minėta ne ji, o savivaldybės vadovai. Juk Druskininkų savivaldybės siekį sunaikinti Druskininkuose nepriklausomą spaudą savo išvadoje dėl savivaldybės leidinio „Mano Druskininkai" konstatavo ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba. J.Šarkaus straipsnį Druskininkų savivaldybės administracija jau buvo apskundusi Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai, kuri nustatė, kad tai tėra etiškai ir korektiškai išsakyta nuomonė, o ne žinia, kurios atitikimą tikrovei būtų galima nagrinėti“, – sakė „Druskonio“ interesus teisme atstovavusi žurnalistė Rasita Bočienė.

Kur girdėta, kad savivaldybės administracija už mokesčių mokėtojų pinigus bylinėtųsi su laikraščiais?, – stebėjosi J.Šarkus.

Pats teiginio autorius J.Šarkus teismo procese dalyvavo trečiuoju asmeniu. „Kaip Druskininkų savivaldybės tarybos narys turiu ne tik teisę, bet ir pareigą reikšti savo nuomonę aktualiais gyventojams klausimais. Vietinės valdžios propagandinio laikraščio atsiradimas buvo ir tebėra daug aistrų kelianti tema, kurią aptarinėjo vietinė ir šalies žiniasklaida, Žurnalistų etikos inspektorė ir Konkurencijos taryba svarstė nepriklausomų Druskininkų laikraščių skundus.

Jau vien šios bylos buvimas teisme įrodo mano straipsnio teiginį – kur girdėta, kad savivaldybės administracija už mokesčių mokėtojų pinigus bylinėtųsi su laikraščiais? Sveikinu, kad teismas nepasidavė šiai politikų užgaidai ir priėmė teisingą sprendimą", – sakė J.Šarkus.

Penktadienį perskaičiusi savo sprendimą civilinėje byloje, teisėja motyvavo tuo, kad politiko, viešo asmens J.Šarkaus viešai išsakyta kritiška nuomonė yra tik nuomonė, be to – išreikšta korektiškai, neįžeidžianti, o ieškovo, kaip juridinio asmens, kritikos ribos yra žymiai platesnės už privataus asmens kritikavimo rėmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius