-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 29

Dviem įstatymams – prezidento veto (atnaujinta 17.18 val.)

Prezidentas Valdas Adamkus vetavo du kitų metų biudžetą lydinčius įstatymus. Laiškuose eimui ir Vyriausybei šalies vadovas pabrėžė, kad įprastomis ekonomikos sąlygomis tokio biudžeto jis nepasirašytų.
Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad Kalėdos - susitaikymo ir susikaupimo metas.
Valdas Adamkus / „Scanpix“ nuotr.

Stabilumo vardan

Laiške Seimui ir Vyriausybės nariams prezidentas V.Adamkus pabrėžė, jog nuosmukį patiriančios pasaulinės rinkos įtakoja ir Lietuvą. Todėl V.Adamkus priminė, jog spartaus ekonominio augimo metais šalies valdžia nesugebėjo tuo pasinaudoti ir pataupyti. Tačiau kadangi verslas ir valstybės institucijos turi kuo greičiau žinoti, pagal kokius įstatymus mums teks gyventi jau po keleto dienų, šalies vadovas nusprendė pasirašyti biudžetą.

Esą jei biudžetas būtų nepasirašytas, tai būtų negeras signalas investuotojams. Todėl labai svarbu išskirti neatidėliotinas priemones ir būtinas reformas, kurios garantuotų finansų stabilumą, sustiprintų Lietuvos konkurencingumą ir pasitikėjimą valdžios institucijomis.

Pasak R.Grumadaitės, V.Adamkus įvertino tai, jog kiekviena uždelsta diena gali valstybei atnešti naujų sunkumų ir turėdamas Vyriausybės pažadą skubiai taisyti įstatymų klaidas, nutarė 2009-ųjų metų biudžeto nestabdyti.

Tiki, kad Vyriausybė ištaisys

Laiške prezidentas taip pat primena, jog biudžetas ir jį lydintys įstatymai buvo rengiami paskubomis, nepaisant specialistų perspėjimų dėl daromų klaidų. Tačiau, pasak R.Grumadaitės, V.Adamkus įvertino tai, jog kiekviena uždelsta diena gali valstybei atnešti naujų sunkumų ir turėdamas Vyriausybės pažadą skubiai taisyti įstatymų klaidas, nutarė 2009-ųjų metų biudžeto nestabdyti. „Turiu pasitikėti Vyriausybe“, – citavo prezidento žodžius R.Grumadaitė.

Gaila privačių pensijų

Prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Ramūnas Vilpišauskas teigė, jog Seimui taisyti grąžinami tik du įstatymai, kurie sukėlė daug sąmyšio visuomenėje. Pirmiausia tai Pensijų sistemos reformos įstatymo pakeitimas, kuriuo norima sumažinti įmokas į privačius pensijų fondus. „Raginu Seimą apsvarstyti, ar nėra kitų mažiau žalingų būdų tesėti žodį maždaug milijonui šalies gyventojų“, – teigia V.Adamkus.

Gera žinia automobilių savininkams

Seimui taip pat grąžinamas tobulinti įstatymas dėl laikinojo mokesčio už juridinių asmenų valdomus automobilius. Jo įsigaliojimą siūloma atidėti trims mėnesiams, kad mokesčių mokėtojai galėtų tinkamai tam pasirengti. V.Adamkus suabejojo ir šio, ir ketinimo apmokestinti gyventojų automobilius pagrįstumu.

Kitus biudžetą lydinčius, nors esą ir turinčius trūkumų įstatymus V.Adamkus palaimino. Tačiau, jo nuomone, turėtų būti aiškiai apibrėžta, kaip ilgai galios kai kurie mokestiniai pakeitimai, pavyzdžiui, padidintas PVM tarifas. Rimtų abejonių jam esą kelia bazinio atlyginimo mažinimas, dėl kurio sumažės ir taip nedaug uždirbančių kai kurių statutinių darbuotojų – ugniagesių ir policininkų – pajamos. Siūloma peržiūrėti sveikatos draudimo įmokų įstatymą, numatyti kompensacines priemones periodinei spaudai, didesnio apmokestinimo kūrybiniams darbuotojams, ūkininkams, sportininkams taikymą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius