-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 13

E.Vareikio „asmeninė priežastis“ neposėdžiauti Seime – paskaitų skaitymas už pinigus

Dėl esą asmeninių priežasčių atsiprašęs iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdžio parlamentaras Egidijus Vareikis išvyko už pinigus skaityti paskaitų Viešojo administravimo institute. Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) trečiadienį nusprendė, kad tai rimtas Statuto pažeidimas, už kurį parlamentaras gali netekti Seimo nario mandato.
Egidijus Vareikis pasakoja apie knygą
Egidijus Vareikis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kai anksčiau E.Vareikis dalyvavo EPK posėdyje ir tvirtino nedėstęs paskaitų darbo Seime metu. Tačiau vienas iš išvadų dėl E.Vareikio veiksmų rengėjų Konstantas Ramelis EPK posėdyje pateikė kitokių faktų. Jis informavo išsiaiškinęs, kad birželio 9 dieną parlamentaras kreipėsi į URK pirmininką Emanuelį Zingerį ir atsiprašė iš posėdžio dėl asmeninių reikalų. E.Zingeris leido jam nedalyvauti, mat posėdyje dalyvavo pakankamai URK narių, kad būtų suformuotas kvorumas. Tuomet konservatorius-krikdemas išvyko vesti paskaitos. „Tai yra akivaizdus pažeidimas“, – konstatavo K.Ramelis.

Įstatymai draudžia Seimo nariams gauti atlygį už jokią kitą veiklą, išskyrus atlyginimą už darbo Seime ir kūrybinę veiklą. E.Vareikis prieš kelias savaites EPK posėdyje aiškino, kad paskaitų skaitymas buvo kūrybinė veikla – medžiaga paruošta specialiai šioms paskaitoms, skaityta vieną kartą. Tačiau K.Ramelis, analizuodamas minėtą medžiagą, padarė išvadą, kad tai paprasčiausia darbo veikla. „Kai kuriose skaidrėse jis net nepasivargino daryti vertimų iš anglų kalbos, jos darytos gerokai seniau nei sudaryta autoriaus sutartis dėl paskaitų. <...>Jo paskaitų skaitymas yra nesuderinamas su Seimo nario pareigomis“,  – sakė parlamentaras.

Jo paskaitų skaitymas yra nesuderinamas su Seimo nario pareigomis“, – sakė K.Ramelis. Kai kurie etikos sargai, daugiausia E.Vareikio bendražygiai iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos, siūlė atkreipti dėmesį į faktą, kad E.Vareikis nusprendė grąžinti už paskaitas gautus pinigus. Teigiama, kad atlygis už vieną paskaitą jam siekė iki tūkstančio litų.

Tuo tarpu kai kurie kiti EPK nariai priminė, kad E.Vareikis jau nebe pirmą kartą vaikščioja peilio ašmenimis, už atlygį skaitydamas paskaitas. Pačioje šios Seimo kadencijos pradžioje EPK nustatė, kad jo paskaitos universitete nesuderinamos su parlamentaro veikla. Tuomet politikas atsisakė dėstyti.    

Trečiadienį svarstydami klausimą EPK nariai susirūpino, kad nuo jų sprendimo priklausys tolesnis E.Vareikio likimas Seime. Galiausiai 7 EPK nariams balsavus „už“, šešiems susilaikius nutarta, kad parlamentaras pažeidė Seimo Statutą. Nuspręsta parengti nutarimo projektą dėl konservatoriaus-krikdemo įgaliojimų nutrūkimo.  Ar priimti šį nutarimą, turės balsuoti visas Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius