Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 09 07 /11:54

Eligijus Masiulis tęsia pasakas: per kratą bandė STT agentams įduoti skolos raštelį, bet šie esą neėmė

Kyšininkavimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tęsia pasakojimus apie neva iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio be notarinės sutarties imtą 90 tūkst. eurų paskolą. Trečiadienį delfi.lt konferencijoje E.Masiulis sakė nežinantis, kodėl pareigūnai nurodo, kad jis iš R.Kurlianskio paėmė 106 tūkst., o ne 90 tūkst. eurų. 16 tūkst. eurų, pasak E.Masiulio, esą buvo jo asmeniniai pinigai, sudėti ne butelio dėžutėje, o rankinėje.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pirmiausia čia reiktų klausti STT pareigūnų, kodėl jie įtarimuose įrašė 106 tūkst. eurų, nes mano paskola iš R.Kurlianskio buvo 90 tūkst. eurų“, – delfi.lt sakė E.Masiulis.

Jis pripažino, kad pats pinigų nesuskaičiavo, tačiau tikino esąs tikras, kad nuo 2008-ųjų pažįstamas R.Kurlianskis nedavė daugiau, nei buvo prašomas.

„Ne, taip tikrai neturėjo būti, esu tikras dėl to“, – aiškino E.Masiulis.

Šiandien aš nelaidoju, kaip kažkas nori, liberalų. Jie turėjo savo nišą ir turės. Žala padaryta didžiulė, bet ne nepataisoma.

Įtariamasis tikino, kad sulaukęs pareigūnų, atvykusių daryti kratos, nesusivokė pateikti jiems esą gegužės 10 dieną pasirašyto paskolos raštelio, kuris esą buvo jo rankinėje.

„Buvo pateiktas Anykščių teismo orderis kratai, kur buvo nurodytas ne tas adresas, ne tas asmuo. Buvo surašyti absoliučiai klaidingi duomenys, ne toks asmens kodas, koks yra mano. Tačiau geranoriškai leidau STT pareigūnams persirašyti tikslius duomenis“, – pasakojo E.Masiulis.

Perklaustas dar kartą E.Masiulis tikino bandęs įduoti skolos raštelį kratas darantiems pareigūnams, tačiau jie neva jo neėmę. Tai, pasak E.Masiulio, turėtų būti užfiksuota pareigūnų vaizdo įrašuose.

„Kai bus galimybė prieiti prie nufilmuotos kratos vaizdų, aš aiškinau, kad buvo dokumentai. Tačiau nė vieno dokumento jie neišsinešė“, – sakė jis.

Taip pat jis sako, kad iki šiol su ikiteisminio tyrimo medžiaga iki galo nėra susipažinęs. „Pilnai susipažinsiu turbūt tik ikiteisminiam tyrimui pasibaigus, kaip numato Baudžiamojo proceso kodeksas“, – delfi.lt sakė jis.

Iš pradžių nesuvokė, kas vyksta?

Klausiamas, kodėl dar gegužę nepasakė, kad neėmė kyšio, kai buvo to klausiamas, E.Masiulis aiškino, kad tuomet buvo tokios būsenos, kai beveik reikėjo lašinių, ir neva net nesuprato, kuo yra įtariamas.

Galvoju apie privatų verslą, bet, jei kas turi kokių darbo pasiūlymų, mielai laukiu.

E.Masiulis neatskleidė, su kokiais asmenimis ketino investuoti į nekilnojamąjį turtą pajūryje, nes neva privalo saugoti jų privatumą. Jis tikino pavardes pasakęs prokurorams.

Įtariamasis sako prašęs paskolos iš banko nekilnojamam turtui Nidoje įsigyti, tačiau negavęs norimomis sąlygomis, tad tuomet 90 tūkst. eurų pasiskolinęs iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio.

„Mūsų šeima ir giminaičių šeima nuo 2014 metų vykdo projektus įsigydami nekilnojamąjį turtą ir jį nuomodami, ir iš tikrųjų praėjusių metų gruodžio mėnesį mes kreipėmės į SEB banką dėl paskolos, yra tai patvirtinantys dokumentai, tik bankas nusprendė, kad ta paskola turėtų būti komercinė ir išduodama komercinėmis palūkanomis, o ne išduodama kaip būsto įsigijimo, ir mes tada tos paskolos atsisakėme“, – aiškino E.Masiulis.

Pasak buvusio liberalų lyderio, skolintis iš privataus asmens jis nusprendė, nes pinigų reikėjo skubiai.

„Dalyvaujant varžytinėse, o mūsų dalyvavimas įsigyjant nekilnojamąjį turtą dažniausiai būdavo dalyvaujant varžytinėse, kartais reikia labai greitų pinigų, ir kai man kelia klausimus, kodėl nenuėjot pasiskolinti iš banko, o skolinotės iš R.Kurlianskio, reikėjo labai greitų pinigų, kitaip tariant, sudalyvauti varžytinėse, nusipirkti būstą. O tada yra kiti keliai – eiti į banką prašyti paskolos, nes paskolos svarstymai užtrunka, arba parduoti prieš tai buvusį nekilnojamąjį turtą“, – teigė E.Masiulis.

Dalyvaujant varžytinėse, o mūsų dalyvavimas įsigyjant nekilnojamąjį turtą dažniausiai būdavo dalyvaujant varžytinėse, kartais reikia labai greitų pinigų.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas pripažino, kad buvo kvaila laikyti pinigus savo, o ne giminaičių namuose. Pasak jo, taip nutarta dėl to, kad jo bute įrengta signalizacija, o žmona Ieva tuo metu daug laiko esą leido namuose.

E.Masiulis vylėsi, kad Liberalų sąjūdis po šio sukrėtimo atsigaus, nes niekada nebuvo vieno asmens partija. „Šiandien aš nelaidoju, kaip kažkas nori, liberalų. Jie turėjo savo nišą ir turės. Žala padaryta didžiulė, bet ne nepataisoma“, – delfi.lt konferencijoje sakė jis siūlydamas padaryti bet ką, kad tik padėtų liberalams atsitiesti.

Tačiau klausiamas, ar ne geriau būtų buvę dar bent mėnesį patylėti, jei jau norėjo nebekelti žalos partijai, E.Masiulis tikino, kad nebegalėjo nešiotis savyje akmens ir negalvojęs apie partiją, kai nutarė prabilti.

Laukia darbo pasiūlymų

E.Masiulis tikino, kad kol kas pats nė negalvojantis apie galimybes tęsti politinę karjerą ir net neturintis teisės apie tai kalbėti.

„Kokia dabar gali būti kalba apie mano tolesnį buvimą politikoje, kai aš esu tokioje situacijoje?“ – klausė jis.

Tačiau iškart pridūrė, kad byla, jo nuomone, neturi teisinės perspektyvos.

„Bet šalia teisinių dalykų yra moraliniai dalykai ir aš esu sugriovęs savo dvidešimt metų kurtą politinį kelią“, – teigė E.Masiulis.

Kol kas buvęs politikas tikino planuojantis kurti verslą.

„Dirbsiu darbus, galvoju apie privačią veiklą. Turiu konkrečių planų. Norėčiau pats pabandyti savo atsakomybe ir savo jėgomis kurti gyvenimą. Galvoju apie privatų verslą, bet, jei kas turi kokių darbo pasiūlymų, mielai laukiu“, – kalbėjo E.Masiulis.

Prokuratūros teigimu, ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad E.Masiulis, būdamas valstybės tarnautoju – Seimo nariu, parlamentinės politinės partijos pirmininku ir šios politinės partijos Seime frakcijos seniūnu, „MG Baltic“ koncerno atstovui R.Kurlianskiui už tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus pažadėjo, susitarė priimti ir savo bei kitų naudai priėmė 106 000 eurų kyšį – ši suma 11 kartų viršija teisės aktuose nurodytą didelės vertės kyšio (250 MGL arba šiuo metu 9415 eurų) dydį.

Pranešime apie įtarimą taip pat nurodoma, kad turimais duomenimis įtariamasis galimai yra žadėjęs veikti dėl šių naudingų koncernui sprendimų pats bei paveikti tai daryti kitus asmenis.

Įtarimas dėl neteisėto praturtėjimo pareikštas atsižvelgiant į tai, kad atliktos kratos metu E. Masiulio namuose buvo rasta didelė pinigų suma – apie 250 000 eurų, kuri, kaip įtariama šiuo metu, negalėjo būti įgyta teisėtai.

E.Masiuliui buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Sulaukęs įtarimų E.Masiulis pats atsisakė Seimo nario mandato ir sustabdė savo narystę Liberalų sąjūdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius