Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05

Europarlamentarai prašo spartinti Lietuvos gėjų skundo dėl vaizdo klipo tyrimą

Europos Parlamento gėjų, lesbiečių biseksualų ir transeksualų (LGBTI) teisių grupės atstovai kreipėsi į Europos Komisiją prašydami paspartinti Lietuvos gėjų lygos skundo dėl Europos Sąjungos (ES) teisės reikalavimų nevykdymo Lietuvoje tyrimą.
Vaivorykštės vėliava
Vaivorykštės vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijos prašoma informuoti apie tolesnius bendradarbiavimo su atsakingomis Lietuvos valdžios institucijomis rezultatus. LGBTI teisių grupė taip pat pabrėžia, kad „tyrimai dėl homoseksualių asmenų pagrindines teises suvaržančių ir ES teisės reikalavimus pažeidžiančių įstatymų privalo būti neatidėliotini“, antradienį pranešė Lietuvos gėjų lyga.

Europos Parlamento LGBTI teisių grupę sudaro apie 150 narių, tačiau tarp jų nėra Lietuvos atstovų. Į EK kreipėsi 6 šios grupės atstovai.

Į Europos Komisiją Lietuvos gėjų lyga kreipėsi 2014 metų spalį dėl apribojimų rodyti socialinę reklamą apie seksualines mažumas. Gėjų atstovai argumentavo, kad šie ribojimai pažeidžia ES teisę.

Vaizdo klipe buvo skelbiami stereotipai apie seksualines mažumas ir rodomos homoseksualių asmenų porų gyvenimo akimirkos.

Vaizdo klipe buvo skelbiami stereotipai apie seksualines mažumas ir rodomos homoseksualių asmenų porų gyvenimo akimirkos, taip pat pateikiami statistiniai duomenys, rodantys, kad tik 12 proc. Lietuvos gyventojų teigia pažįstantys bent vieną lesbietę, gėjų ar biseksualų asmenį, o „kiti 88 proc. taip pat pažįsta, tik to nežino“.

Reklamoje matyti vaikinas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Už šeimų įvairovę“, o po vaivorykštės spalvų vėliava skelbiamas užrašas „Šeima yra šeima“.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba tuomet pateikė ekspertų išvadą, kurioje, siekiant nepilnamečių apsaugos, buvo nepatariama šios reklamos rodyti televizijoje.

LGBTI bendruomenė ir žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Lietuvos nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, ribojantį informaciją, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius