Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 06 09

Europos šalys žmogaus teisių pažeidimų kare su terorizmu netiria bijodamos sugadinti santykius su JAV

Kai kurios Europos šalys iki galo neištiria galimų žmogaus teisių pažeidimų „kare su terorizmu“, nes bijo sugadinti santykius su JAV tarnybomis, teigia Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Thomas Hammarbergas, kuris savo naujame pranešime paminėjo ir Lietuvos tyrimą dėl slaptų CŽV kalėjimų.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Viena priežastis, kodėl tarp Europos vyriausybių yra nenoras leisti griežtų procedūrų ieškant tiesos, yra baimė sugadinti santykius su JAV žvalgybos tarnybomis“, – sakė komisaras.

Pareigūnas pabrėžė, kad slaptosioms tarnyboms keitimasis slapta informacija yra esminis dalykas.

ET komisaras pranešime pabrėžė, kad Jungtinėje Karalystėje duotas leidimas pradėti tyrimą dėl galimo jos saugumo tarnybų pareigūnų bendradarbiavimo su JAV centrine žvalgybos valdyba, kuri kankino sulaikytuosius kare su terorizmu.

„Tai bus svarbus tyrimas. Jis turi būti nuoseklus, išsamus ir kiek įmanoma atviras. Jei bus gerai atliktas, jis galėtų tapti pavyzdžiu kitoms šalims. Atėjo laikas sulaužyti slaptą tylą, gaubiančią Europos vyriausybių bendrininkavimą pažeidžiant žmogaus teises, kuris vyko atliekant kovos su terorizmu veiksmus po Rugsėjo 11-osios“, – rašoma T.Hammarbergo pranešime.

Be Švedijos, Jungtinės Karalystės, Makedonijos, Lenkijos ir Rumunijos ,šiame pranešime prisimenama ir Lietuva.

„Lietuvoje parlamentinis komitetas ištyrė įtarimus, kad CŽV jos teritorijoje valdė slaptą kalėjimą. Buvo konstatuota, kad Lietuvos saugumo tarnybos iš tiesų artimai bendradarbiavo su CŽV, o Vilniaus apylinkėse buvo įsteigtas kažkoks slaptas kompleksas, nors ir nenustatyta, ar jis buvo naudojamas laikyti įtariamiesiems terorizmu“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius