-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 13

EŽTT: Lietuva pažeidė dėl teisės į čia augantį vaiką kovojančio užsieniečio teises

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį paskelbė, kad Lietuvos institucijos pažeidė Rumunijos ir Moldovos piliečio Eugeniu Manico teises – nuspręsta, kad užsieniečiui su lietuve teisiantis dėl jųdviejų vaiko, nebuvo užtikrintas tinkamas jo dalyvavimas procese ir informavimas. Jam iš valstybės priteista 7 tūkst. eurų neturtinės žalos ir 5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.
Berniukas
Berniukas / „Shuterstock“ nuotr.

1971 metais gimęs E.Manicas į Strasbūro teismą kreipėsi dėl Lietuvos institucijų pasyvumo jam teisiantis dėl galimybės matyti savo vaiką, pranešė teismas.

„Teismas būtent vertino, ar valdžios institucijos įvykdė savo pozityviąsias pareigas, kiek reikalaujama pareiškėjo pakankamo įtraukimo ir pakankamo dalyvavimo procese dėl jo privataus ir šeiminio gyvenimo gerbimo. Būtent dėl šitų procesinių reikalavimų neužtikrinimo teismas, įvertinęs byloje dalyvavusio antstolio, Utenos rajono apylinkės teismo ir pagal valstybės garantuojamos teisinės pagalbos schemą valstybės paskirto advokato veiksmus, nusprendė, kad nebuvo veikta pakankamai atidžiai ir rūpestingai ir buvo pažeistos valstybės pareigos apsaugoti pareiškėjo teises – gerbti jo šeimyninį gyvenimą“, – BNS teismo sprendimą komentavo Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT Karolina Bubnytė.

EŽTT nesprendė, kaip vaikas turėtų bendrauti su tėvais – dėl to turės pasisakyti nacionaliniai teismai. Anot K.Bubnytės, šiuo metu vaiko ir tėvų bendravimo tvarka nėra nustatyta, nes ankstesni sprendimai numatė ją tik iki tol, kol vaikui sueis septyneri, o tai įvyko praėjusį rugsėjį.

„Vadinasi, šiuo metu nėra jokios tvarkos, ir šiuo metu, mūsų žiniomis, tame pačiame Utenos rajono apylinkės teisme yra nagrinėjama vaiko motinos iškelta byla dėl tėvo valdžios neterminuoto apribojimo“, – sakė K.Bubnytė.

Anot jos, ši byla yra pamoka Lietuvos teismams tuo požiūriu, kad dėl bylos EŽTT be reikalo stojo bylos nagrinėjimas Lietuvoje.

„Byloje susiklostė pakankamai paradoksali situacija (...) – buvo nacionalinė byla dėl tėvo valdžios apribojimo Utenos rajono apylinkės teisme sustabdyta, kol bylą išnagrinės EŽTT. Tai aš sakyčiau, kad didžiausia pamoka nacionaliniams teismams būtų, kad taip daryti negalima, nes iš tikrųjų EŽTT yra subsidiarus nacionalinių teismų atžvilgiu. Ir iš esmės, jeigu nacionalinis teismas būtų paskubėjęs ir priėmęs kažkokį sprendimą, tai ir EŽTT sprendimas galėjo būti kitoks – juk visada yra teikiama pirmenybė nacionaliniams teismams“, – pažymėjo Vyriausybės atstovė EŽTT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius