-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 02 /17:20

Prezidentūra siūlo keisti URM vykdomą ambasadorių skyrimo tvarką

Prezidentūra siūlo keisti Užsienio reikalų ministerijos (URM) vykdomą ambasadorių skyrimo tvarką.
BNS nuotr.
Frederikas Jansonas

„Paimkime Aukščiausiojo teismo teisėjų skyrimo procedūrą – vyksta atviras konkursas, visi gali pretenduoti. Teisėjų taryba, kaip atitikmuo atestacinės komisijos URM, įvertina, reitinguoja tam tikra prasme ir pateikia visą sąrašą prezidentui“, – antradienio rytą Žinių radijui sakė prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas.

„Manau, kad tokia sistema Užsienio reikalų ministerijoje būtų visiems į naudą ir būtų daug skaidresnė, daug paprastesnė, kiltų daug mažiau abejonių, kas daro įtaką vienos ar kitos pavardės kuri yra atnešama prezidentui, pasirinkimui“, – pridūrė jis.

Prezidentūra pokyčius siūlo tęsiantis nesutarimams dėl Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo.

Prezidentūros kanclerė antradienį raštu kreipėsi į URM kanclerę, prašydama pateikti prezidentui Gitanui Nausėdai dokumentaciją apie URM vykdytus kandidatų į Lietuvos diplomatinių atstovybių, tarp jų ir ambasados Lenkijoje, vadovus atrankos konkursus, BNS antradienio pavakarę informavo prezidento patarėjas Ridas Jasilionis.

Anot F. Jansono, dabar URM vykdant ambasadorių atranką jos dalyvių sąrašas prezidentui nėra pateikiamas.

„Atranka, be abejo, turėtų ir galėtų būti tobulinama“, – teigė jis.

Gruodžio pabaigoje F. Jansonas sakė, kad ginčas dėl naujų ambasadorių skyrimo kilo dėl to, jog „valstybininkų“ klanas bando užvaldyti svarbias pozicijas.

Apie vadinamąjį valstybininkų klaną pranešta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui 2006 metais atliekant parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento veiklos.

„Valstybininkais“ neoficialiai vadinta tarnautojų ir pareigūnų grupė, galimai dariusi jų įgaliojimus viršijusį poveikį svarbiausiems Lietuvos politiniams ir ekonominiams procesams.

Valdantieji tvirtina, kad Prezidentūros priekaištai nėra pagrįsti ir primena F. Jansono darbą „Respublikos“ leidinių grupėje.

Ši anuomet buvo glaudžiai sieta su prieš du dešimtmečius vykusia Rolando Pakso prezidentine rinkimine kampanija, o F. Jansonas joje dirbo daugiau nei dešimtmetį iki 2004-ųjų, buvo tuomečio dienraščio vyriausiuoju redaktoriumi.

Valdantieji perspėja, kad prezidento patarėjo teiginiai rodo, jog panašiu antsisteminiu požiūriu gali būti persmelkta ir G. Nausėdos 2024 metų prezidento rinkimų kampanija.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas iš pareigų pasibaigus kadencijai buvo atšauktas nuo 2023 metų rugsėjo 7 dienos, ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

G. Nausėda sakė, kad nesureikšmina stringančio ambasadoriaus į Lenkiją skyrimo ir ragina nekelti ažiotažo lygioje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius