-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 27 /17:24

Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovas Erikas Bėrontas penktadienį lankėsi FNTT

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atliko kratas už Europos Sąjungos paramos skirstymą atsakingoje Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA).
Tikrintojai Gariūnų turguje
FNTT pareigūnas / Pauliaus Ramanausko nuotr.

FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė BNS patvirtino, kad kratos NMA atliktos, tačiau daugiau detalių teigė negalinti atskleisti.

„Buvo atliekami procesiniai veiksmai – kratos Nacionalinėje mokėjimų agentūroje“, – BNS sakė R.Andriuškaitė.

17.24 val. Agentūra bendradarbiauja su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba

Šį trečiadienį Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atvykusiems Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams pateikė duomenis bei dokumentus dėl 2010–2012 m. patvirtintų paramos projektų. Remiantis NMA turima informacija, atliekamas tyrimas yra susijęs su ankstesnės įstaigos vadovybės veikla.

Kaip teigiama agentūros išplatintame pranešime spaudai, nuo 2014 m. vadovaujantis NMA direktorius Erikas Bėrontas tyrime dalyvauja kaip institucijos, administruojančios paramos projektus, vadovas. Penktadienį NMA vadovas taip pat susitiko su FNTT atstovais ir apklausoje pateikė papildomą informaciją.

Atliekant tyrimą ypatingas dėmesys skiriamas projektams, dėl kurių NMA, savo ruožtu, ne kartą kreipėsi į FNTT. Šiems projektams parama skirta dar 2010–2012 m. Įtarus pažeidimus, 2014–2016 m. buvo atlikta šių projektų informacijos peržiūra, rizikų vertinimai, projektų pažeidimų tyrimai, kreiptasi į Konkurencijos tarybą bei FNTT, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). NMA šiems projektams visais atvejais pritaikė griežtas sankcijas – nutraukė paramos sutartis, susigrąžino paramą.

Anot pranešimo, nuo 2014 m. NMA vykdoma aktyvi pažeidimų tyrimo veikla lėmė žymiai didesnį išaiškintų projektų vykdytojų pažeidimų skaičių. Vien per pastaruosius dvejus metus NMA nustatė apie 200 bandymų neteisėtai pasinaudoti paramos lėšomis, įgyvendinant investicinius projektus. Susigrąžintos lėšos grąžinamos į bendrą programos fondą ir perskirstomos populiariausioms priemonėms finansuoti.

Atlikusi pažeidimų tyrimus ir įtarusi sukčiavimo atvejus, NMA aktyviai bendradarbiauja su FNTT, Valstybine mokesčių inspekcija, taip pat, vykdant korupcijos prevenciją, savo iniciatyva kreipiasi į STT.

E.Bėrontas penktadienį lankėsi FNTT

Portalas lrytas.lt skelbia, kad krata vyko trečiadienį, o NMA vadovui Erikui Bėrontui galimai suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

E.Bėrontas tokios informacijos nei patvirtina, nei paneigia. Pasak jo, statusą komentuoti gali tik FNTT.

Tačiau jis patikina, kad penktadienį lankėsi FNTT ir suteikė tarnybai visą dominančią informaciją.

„Šiandien tikrai buvau FNTT, tikrai daviau informaciją apie tai, kaip yra atliekami tyrimai, peršnekėjome su FNTT pareigūnais ir jie turi visą informaciją iš mūsų“, – sakė jis.

NMA vadovas neatskleidė, ar įtariamųjų yra tarp dabartinių agentūros darbuotojų ir kiek jų.

„Tikrai yra žmonių, kurie gal dar nėra apklausti, tai paskui tai gali turėti neigiamos įtakos tyrimui“, – sakė agentūros vadovas.

E.Bėrontas tikino negalintis komentuoti, su kokiais objektais susijęs tyrimas.

„Vyksta tyrimas, todėl pakomentuoti aš, kas ir kokie objektai, nelabai norėčiau. Tai turėtų daryti FNTT. Mačiau tik, kad FNTT vadovas patvirtino, kad tyrime figūruoja buvęs vadovas S.Silickas. Vyksta tyrimas ne tik FNTT, bet ir NMA. Jeigu projektui buvo skirta parama, tai, natūralu, kad mes darome susigrąžinimą. Tie projektai, kurie minimi viešoje erdvėje, tikrai yra 2010-2012 metų“, – sakė jis.

Jis negalėjo atsakyti, ar FNTT tiria tik paramos skyrimą, ar abejonių kelia ir jos susigrąžinimas NMA.

„Negaliu to pakomentuoti. Tyrimas yra nemažas. Yra žmonės, kurie turi įtariamųjų statusas, negaliu atskleisti tos informacijos“, – sakė E.Bėrontas.

B.Markauskas: „Projektai yra seni“

Tačiau žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako, kad teisėsauga tiria buvusio tarnybos vadovo administruotus projektus, E.Bėrontas byloje nėra specialusis liudytojas.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako, kad teisėsauga tiria buvusio tarnybos vadovo administruotus projektus.

Pasak ministro, po trečiadienį atliktų kratų jis ketvirtadienį susitiko su NMA vadovu Eriku Bėrontu.

„Jis mane informavo jau užvakar vakare (trečiadienį – BNS), kada buvo padarytas poėmis ir aš, aišku, pasikviečiau jį pasiaiškinti. Aišku, turėjome ir kitų reikalų, nes jo kaip vadovo vertinimas nėra atliktas, o jau terminai praėję. Tai pokalbis ir susijęs, ir nesusijęs“, – BNS sakė B.Markauskas.

Anot ministro, E.Bėrontas patikino, kad FNTT tiria NMA dėl senų projektų, kai įstaigai dar tebevadovavo Saulius Silickas.

„(Patikino – BNS), kad tie projektai yra seni, ne jam vadovaujant buvo administruojami, o jam vadovaujant tie visi projektai buvo sankcionuoti, kad buvo nustatyta pažeidimų. Sakė, kad visi ar visi ar ne, bet sankcionuoti, susigrąžinta parama“, – teigė ministras.

S.Silickas NMA vadovavo nuo 2005 metų iki 2013 metų spalio.

Į FNTT kreipėsi pati NMA

„Jeigu administruojant paramos projektus kyla įtarimų dėl galimai neteisėtos paramos gavėjo veikos, NMA nuolat teikia informaciją teisėsaugos institucijoms, tarp jų ir FNTT. Šiuo atveju NMA taip pat bendradarbiauja su FNTT – pateikė papildomą informaciją, dokumentus, reikalingus tyrimui atlikti“, – rašoma penktadienio rytą NMA paviešintame komentare.

Jame taip pat teigiama, kad tyrimas atliekamas dėl kelių projektų, dėl kurių NMA, savo ruožtu, ne kartą kreipėsi į FNTT. Šiems projektams parama skirta dar 2010–2012 m. Įtarusi pažeidimus, NMA 2014–2016 m. atliko šių projektų informacijos peržiūrą, rizikų vertinimus, projektų pažeidimų tyrimus, kreipėsi į Konkurencijos tarybą ir visais atvejais pritaikė tam tikro pobūdžio sankcijas (paramos sutarties nutraukimai, paramos susigrąžinimai).

Daugiau konkretesnės informacijos NMA neteikia, motyvuodama siekiu nepakenkti ikiteisminiam tyrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius