Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Landsbergiui – pastabos dėl neviešinto susitikimo su įtakingais verslininkais

Užsienio reikalų ministras ir valdančiosios konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pirmadienį dalyvavo neformaliame „verslo lyderių“ susitikime, kuris jo darbotvarkėje nebuvo iš anksto skelbtas. Diskusija, kurią rengė įtakinga advokatė Dovilė Burgienė, vyko Tomo Okmano valdomos bendrovės „Tesonet“ technologijų miestelyje „Cyber City“.
Tomas Okmanas, Gabrielius Landsbergis ir Dovilė Burgienė
Tomas Okmanas, Gabrielius Landsbergis ir Dovilė Burgienė / 15min montažas

G.Landsbergio pirmadienio darbotvarkėje buvo skelbiami du įvykiai – susitikimas su Ukrainos Rados pirmininko pavaduotoja ir Diplomatijos žvaigždės įteikimas Lietuvoje besilankančiam Lietuvos generaliniam garbės konsului Japonijoje.

15min nuotr./G.Landsbergio darbotvarkė
15min nuotr./G.Landsbergio darbotvarkė

Tačiau Lietuvos diplomatijos vadovas pirmadienį lankėsi ir bendrovei „Tesonet“ priklausančiame technologijų miestelyje „Cyber City“, esančiame sostinės Naujamiestyje.

15min aiškinosi, ką G.Landsbergis čia veikė ir kodėl susitikimas nebuvo skelbtas jo darbotvarkėje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tesonet
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tesonet

Diskusija su „verslo lyderiais“

Ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė 15min teigė, kad pirmadienį, 16 valandą, čia vyko neformali apskritojo stalo diskusija su „verslo lyderiais“.

Ją moderavo įtakinga teisininkė, „Walless“ advokatų profesinės bendrijos vadovė, Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentė Dovilė Burgienė, kuri ir pakvietė ministrą atvykti. Ją 2019 metais etikos sargai buvo pripažinę pažeidus Lobistinės veiklos įstatymą.

Diskusijoje taip pat dalyvavo ir „Tesonet“ vadovas Tomas Okmanas.

„Ministras Landsbergis dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje, moderuojamoje advokatės Dovilės Burgienės, su verslo lyderiais. Su kvietimu į diskusiją apie geopolitinę padėtį ir tarptautiniuose forumuose šiuo metu aptariamas užsienio bei saugumo politikos temas į ministrą kreipėsi p. Burgienė, ji informavo, kad diskusijoje dalyvautų apie 20 Lietuvos verslo lyderių, ji vyktų darbo dienos pabaigoje ir kad Tesonet diskusijai sutiko skirti erdvę Cyber City“, – teigė P.Levickytė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dovilė Burgienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dovilė Burgienė

Apie šią diskusiją G.Landsbergio darbotvarkėje skelbta nebuvo. Pasak jo atstovės, jis nusprendė joje dalyvauti tą pačią dieną, o pati P.Levickytė tvirtino apie tai nežinojusi.

Ji neįvardino, kokie „verslo lyderiai“ dalyvavo diskusijoje, tačiau patikino, kad G.Landsbergis su T.Okmanu ar kitu diskusijoje dalyvavusiu asmeniu akis į akį susitikęs nebuvo.

Pasak P.Levickytės, ministras sveikina idėją rengti tokias diskusijas ir stengiasi jose dalyvauti.

„Ministras Landsbergis dar praėjusių metų lapkritį viešai pakvietė visuomenę diskutuoti dėl augančių geopolitinių grėsmių scenarijų Lietuvai bei imtis papildomų priemonių, įskaitant ir didesnio finansavimo bei verslo įsitraukimo į šią diskusiją. Ministras Landsbergis sveikina ir skatina panašias skirtingų visuomenės lyderių diskusijas, pats yra ne vieną tokią inicijavęs bei esant laiko galimybei stengiasi atsiliepti į tokius kvietimus“, – pasakojo ministro atstovė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Okmanas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Okmanas

Kad tokia diskusija vyko, 15min patvirtino ir „Tesonet“ vadovas T.Okmanas.

Jo teigimu, joje dalyvavo „daug verslo atstovų“ ir buvo kalbama apie „geopolitiką bei iššūkius Lietuvai“.

Anot T.Okmano, jo bendrovėje dabar vyksta „labai daug renginių“.

„Tesonet“ įkūrėjas ir vadovas yra vienas iš Kauno „Žalgirio“ akcininkų, kuriam priklauso 45 proc. klubo akcijų, taip pat jam buvo siūloma tęsti nacionalinio stadiono projektą, prieš randant sutarimą su „Hanner“.

Siekiant skaidrumo, reikėtų viešinti

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovė Ieva Dunčikaitė 15min teigė, kad tokius susitikimus politikai turėtų viešinti savo darbotvarkėse.

„Mano manymu, susitikimų viešinimas darbotvarkėse ne tik padeda gyventojams geriau suprasti, ką politikos lyderiai veikia darbo metu, bet ir suteikia daugiau informacijos apie tai, su kuo politikai bendrauja siekdami priimti labiau išdiskutuotus, pagrįstus ir kokybiškesnius sprendimus“, – sakė organizacijos atstovė.

„Transparency International“ nuotr./Ieva Dunčikaitė
„Transparency International“ nuotr./Ieva Dunčikaitė

Jos teigimu, yra svarbu, kad politikai būtų kuo labiau atviri.

„Negalime tikėtis, kad jie turės atsakymus į visus klausimus, todėl labai svarbu, kad ministrai, Seimo nariai būtų atviresni ir susitikinėtų su registruotais lobistais, verslo asociacijų, nevyriausybinių organizacijų ir kitų interesų grupių atstovais bei apie tai skelbtų viešai“, – pabrėžė I.Dunčikaitė.

Vis dėlto, pasak „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovės, Lobistinės veiklos įstatymas ministrams nenurodo, kokie susitikimai ir kaip turi būti skelbiame darbotvarkėse, tačiau ji primena, kad ministrai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai privalo deklaruoti tokius susitikimus, kurių metu į juos buvo kreipiamasi su pasiūlymais dėl konkretaus teisės akto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius