-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Landsbergis: Baltijos šalių gynybos linija – pasiruošimas galimam Rusijos puolimui

Baltijos šalims sutarus Rusijos ir Baltarusijos pasienyje kurti bendrą gynybos liniją, Lietuvos diplomatijos vadovas sako, kad tai – pasiruošimams galimam Kremliaus puolimui.
Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis
Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Į užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje atvykęs Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad Baltijos šalys taip pat siekia atkreipti sąjungininkų dėmesį į Rusijos keliamą grėsmę.

„Tai taip pat pasitarnauja kaip politinė žinia, – žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas. – Tikrai jaučiame, kad karas yra arti mūsų, suprantame, kad jei Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, ji judės toliau. Ir tada Baltijos šalys, kurios bus kitos.“

„Taigi tai nėra nepasitikėjimas (sąjungininkais Vakaruose – BNS), o iš tikrųjų pasiruošimas tam, kas gali įvykti“, – pridūrė jis.

Baltijos šalys praėjusią savaitę pasirašė susitarimą, siekiant valstybių pasienyje su Rusija ir Baltarusija sukurti bendrą gynybos liniją, susidedančią iš galimo priešo stabdymui skirtų kontrmobilumo priemonių.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai taip pat pasirašė susitarimą dėl didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS bendro vystymo.

G.Landsbergis pabrėžė, kad regiono šalys negali švaistyti laiko, rengiantis galimai agresijai, nes jis – labai ribotas.

„Jei Rusija nebus sustabdyta, mes būsime tie, kurie toliau stabdys Rusiją“, – kalbėjo jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) praėjusią savaitę pareiškė, kad Rusija per penkis–aštuonerius metus būtų pajėgi atkurti savo prarastus pajėgumus ir užpulti NATO. Lietuvos ministras nesiėmė prognozuoti Kremliaus veiksmų.

„Niekas neturi Rusijos beprotybės tvarkaraščio“, – sakė diplomatijos vadovas.

Jis taip pat akcentavo, kad šiuo metu „Ukraina perka mums laiko savo krauju, gyvenimu, viskuo, ką turi“.

„Ir kiek laiko jie gali mums nupirkti – nežinome. Mes tikime, kad su viskuo, ką čia darome, jie gali laimėti. Bet jei jie nelaimėtų, tada turime klausti savęs, ar efektyviai išnaudojome nupirktą laiką“, – teigė G.Landsbergis.

Beveik dvejus metus trunkanti Rusijos invazija Ukrainoje, analitikų vertinimu, atsidūrė aklavietėje, ilgai lauktam ukrainiečių kontrpuolimui pernai nesugebėjus pralaužti Kremliaus pajėgų gynybos.

Be kita ko, dėl politinių nesutarimų pastaruoju metu ėmė strigti ir JAV bei Europos Sąjungos finansinė parama Kyjivui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius