Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 20

G.Landsbergis pasirašė JT susitarimą dėl jūrų biologinės įvairovės išsaugojimo

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį Niujorke, Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos metu, pasirašė susitarimą dėl jūrų biologinės įvairovės išsaugojimo.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Lietuva yra viena iš 52 valstybių, prisijungusių prie Didelio užmojo koalicijos dėl BBNJ (High Ambition Coalition on BBNJ), sutarties pasirašymas kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis narėmis leis pradėti sutarties ratifikacijos procesą“, – teigiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

Šiuo susitarimu sprendžiamas jūrų biologinės įvairovės išsaugojimo ir tausaus jos naudojimo nacionalinei jurisdikcijai nepriklausančiuose rajonuose klausimas.

Tokie rajonai užima beveik du trečdalius pasaulio vandenynų ir apie 95 proc. jų tūrio, apima atvirąją jūrą ir tarptautinę jūros dugno teritoriją.

„Susitarimas visų pirma apima klausimus, susijusius su jūrų genetiniais ištekliais, įskaitant naudos pasidalijimo klausimus, tokias priemones kaip atskiriems rajonams skirtos valdymo priemonės ir saugomas jūrų teritorijas, poveikio aplinkai vertinimus, pajėgumų stiprinimą ir jūrų technologijų perdavimą“, – nurodo URM.

Minėtas susitarimas yra trečiasis JT jūrų teisės konvencija grindžiamas įgyvendinimo susitarimas, kurio šalys yra ES ir jos valstybės narės.

BBNJ dokumentu taip pat padedama siekti Pasaulinėje biologinės įvairovės strategijoje nustatytų tikslų ir uždavinių, visų pirma tikslo iki 2030 metų užtikrinti veiksmingą mažiausiai 30 proc. pasaulio sausumos, vidaus vandenų, pakrančių zonų ir vandenynų išsaugojimą ir valdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius