Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 02 24

G.Landsbergis: rengiamos reformos bus testas valdančiajai daugumai

Rengiamos urėdijų ir aukštojo mokslo reformos bus testas valdančiajai daugumai ir jos vienybei, mano opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.
Saulius Skvernelis ir Gabrielius Landsbergis
Saulius Skvernelis ir Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ateinančios reformos, mano nuomone, yra labai svarbios Lietuvai: tiek urėdijų pertvarka – čia toks testas valdančiajai daugumai, kitas žingsnis bus aukštojo mokslo pertvarka“, – Žinių radijui penktadienį sakė politikas.

Pasak jo, iššūkiu vykdant reformas gali tapti tiek koalicijos partnerių socialdemokratų nepritarimas urėdijų reformai, tiek nesutarimai pačių valdančiųjų „valstiečių“ gretose.

„Akivaizdu, kad iššūkių bus. Reikia skaičiuoti balsus, kiek Seime kokią tą daugumą gali formuoti. Mano pasvarstymas ir buvo, kad šioje situacijoje Tėvynės sąjunga galėtų tuos kelis trūkstamus balsus ir paskolinti“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Šį trečiadienį jis Vyriausybėje buvo susitikęs su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu. Kieno iniciatyva vyko susitikimas, nė viena pusė neatskleidė, jie taip pat nekomentavo aptartų klausimų.

Vis dėlto konservatorių atstovas pabrėžė, kad norint opozicinių partijų paramos, jos turėtų būti įtrauktos į reformų rengimo procesą.

„Opozicija turėtų būti įtraukta į pasirengimą, jeigu kas nors tikisi balsų. Numesti ant stalo projektą ir pasakyti: balsuokite ir palaikykite mane, yra naivoka“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Kol kas jis teigė matantis teigiamus signalus ir ministerijų norą pristatyti opozicijai rengiamas reformas.

Valdančiąją koaliciją sudaranti „valstiečių“ frakcija turi 56 balsus parlamente (neskaičiuojant frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio), koalicijos partneriai socialdemokratai turi 19 atstovų Seime. Opoziciniai konservatoriai – 31 nario frakciją.

Po Seimo rinkimų praėjusių metų rudenį juos didžiuliu atotrūkiu laimėję „valstiečiai“ buvo pareiškę, kad dėl valdančiosios koalicijos norėtų derėtis ir su socialdemokratais, ir su konservatoriais. Tačiau po konsultacijų dėl valdžios rankomis galiausiai sukirto valstiečiai ir socialdemokratai. Konservatoriai pasiskelbė opozicija.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos koalicijos partneriai socialdemokratai yra pareiškę, jog nerems kai kurių Vyriausybės inicijuojamų pertvarkų, pavyzdžiui, urėdijų reformos. Socialdemokratų vadovai taip pat yra kritikavę koalicijos partnerius „valstiečius“ dėl, jų teigimu, nenoro tartis ir nesiskaitymo su socialdemokratais, ilgą laiką nešaukiamo koalicijos tarybos posėdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius