-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 08

G.Nausėda: EK sprendimas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės derybų yra toks, kokio tikimės

Europos Komisijai (EK) rekomendavus pradėti oficialias derybas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės Europos Sąjungoje, prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog tai yra sprendimas, kokio Lietuva ir tikėjosi.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šalies vadovas taip pat vylėsi, kad dėl to pavyks įtikinti skeptiškiau nusiteikusius lyderius.

„Sprendimai yra tokie, kokių mes tikimės, tai yra, kad Ukrainai ir Moldovai būtų suteikta galimybė pradėti derybas dėl narystės, Sakartvelui buvo suteiktas kandidatės statusas“, – žurnalistams Panevėžyje trečiadienį sakė G.Nausėda.

EK pagyrė Ukrainą, sakydama, kad šalies vyriausybė „pademonstravo nepaprastą institucinę stiprybę, ryžtą ir gebėjimą veikti“. Tačiau Komisija teigė, kad derybos turėtų prasidėti tik tada, kai bus išspręstos korupcijos, lobizmo problemos ir priimtas įstatymas dėl tautinių mažumų.

„Taip, tam tikros išlygos reiškia, kad ne visi namų darbai dar padaryti, bet tai tikrai nėra tokios išlygos, kurios tą procesą padarytų neįmanomu, – teigė G.Nausėda. – Šiandien, pripažinkime, laiko faktorius taip pat yra labai svarbus, ypatingai Ukrainai, kuri kovoja dėl savo laisvės ir kuriai tokie teigiami postūmiai nepaprastai sustiprina jos dvasią, jos norą kovoti toliau ir priešintis okupantui.“

Pasak prezidento, ši rekomendacija yra „gera bazė, solidus pagrindas“ deryboms Europos Vadovų Taryboje gruodį.

„Tikiuosi, kad šalys, nuoširdžiai ir nuosekliai remiančios spartesnį Rytų Partnerystės šalių artėjimą prie Europos Sąjungos tikrai įtikins tas valstybes, kurios galbūt vis dar turi tam tikro skepsio“, – sakė jis.

Panašią žinią į Ukrainos gavo ir jos kaimynė Moldova.

ES lyderiai pernai birželį Ukrainai ir Moldovai suteikė kandidatės į Bendriją statusą, o paraišką taip pat padavusiam Sakartvelui suteikta „europinė perspektyva“.

Naujausiu EK sprendimu, Sakartvelas turėtų būti oficialiai įvardytas kaip šalis kandidatė prisijungti prie Europos Sąjungos, kai pašalins trūkumus, įskaitant dėl kovos su korupcija ir rinkimų.

Tai nereiškia, kad ji netrukus pradės stojimo derybas.

Kyjivas, Kišiniovas ir Tbilisis paraiškas įstoti į ES padavė po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius