-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 11 /12:57

G. Nausėda: grasindama dėl Ukrainos Vengrija kenkia ES vienybei

Grasindama blokuoti tolesnę paramą Ukrainai, derybas dėl jos narystės Europos Sąjungoje (ES), Vengrija kenkia Bendrijos vienybės principui, sako prezidentas Gitanas Nausėda.
BNS nuotr.
Gitanas Nausėda

„Vengrija kenkia vienybės principui, nes jei mes negausime teigiamo atsakymo (dėl Ukrainos – BNS), teigiamos išvados, bus vis daugiau balsų, grasinančių ir ginčijančių vienybės principą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Taline sakė šalies vadovas.

Jis pabrėžė manantis, kad Vengrijai naudingas yra Ukrainos artėjimas prie ES.

G.Nausėda taip pat išreiškė viltį, kad nebus prarasta galimybė pakviesti Ukrainą ir Moldovą pradėti oficialias derybas dėl narystės Bendrijoje, suteikti Sakartvelui kandidatės į ES statusą.

„Panaudosime visas priemones, kad įtikintume Vengriją pakeisti savo nuomonę“, – teigė šalies vadovas.

Anot Estijos prezidento Alaro Kario, svarbu pasiųsti Rusijai žinią, kad Europa yra vieninga ir Ukraina priklauso Europai.

Tuo metu Latvijos vadovas Edgaras Rinkevičius tikino, kad kompromiso dėl Ukrainos paieškos gali užtrukti „ilgiau nei tikėtasi.“

Jis taip pat pridūrė besitikintis, kad visi būtini sprendimai bus priimti Europos Vadovų Tarybos susitikime Briuselyje bei kitąmet vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

Ketvirtadienį 27 bloko lyderiai surengs svarbų susitikimą, kuriame Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, žinomas kaip artimiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ES, grasina blokuoti milijardinę pagalbą ir atidėti derybas dėl Ukrainos narystės ES.

Nuogąstavimų dėl paramos Ukrainai daugėjo po to, kai respublikonų senatoriai praėjusią savaitę blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) bendrą skubios pagalbos paketą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui.

Šią savaitę vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime ES ketina susitarti dėl papildomos 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos Ukrainai, 5 mlrd. eurų papildyti Kyjivui skirtą ginklų fondą ir pradėti derybas dėl Ukrainos prisijungimo prie bloko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius