-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 28

G.Nausėda: gyvenimo įgūdžių programos tikslas iš esmės geras, bet nėra jai pasirengta

Diskusijų sukėlusios gyvenimo įgūdžių programos tikslai iš esmės yra geri, tačiau jai nebuvo tinkamai pasirengta, sako prezidentas Gitanas Nausėda, taip pat pasigendantis šeimos temos joje.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Man atrodo, kad mes kartais pritrūkstame sveiko požiūrio į dalykus ir kartais darome daugiau dėl paukščiuko negu kad dėl to, kad realiai mūsų žmonės, mūsų vaikai būtų geriau pasirengę pradėti savo savarankišką gyvenimą, – žurnalistams ketvirtadienį sakė prezidentas. – Juk šių įgūdžių ugdymo programa yra ne tik apie lytiškumo ugdymą, nors ir ten aš turėčiau tam tikrų pastabų ir pasigendu programos turinyje tokios labai paprastos ir visiems suprantamos sąvokos kaip šeima.“

Ketvirtadienį prie Seimo kelios dešimtys žmonių reikalavo stabdyti nuo rugsėjo mokyklose startavusią gyvenimo įgūdžių programą, argumentuodami, kad ja diegiamas tėvams nepriimtinas požiūris į lytiškumą.

„Taip pat mane neramina tai, kad kažkodėl mokytojų parengsime nuo 2026 metų pakankamai, o ką darysime iki tol? Versimės per galvą, kažkokius naudosime aplinkinius būdus ir galbūt siųsime, taip sakant, į frontą mokytojus, kurie yra tam nepasirengę?“, – svarstė šalies vadovas.

„Nuo to kentės mūsų vaikai, tai galbūt reikėtų tinkamai pasirengti ir tiktai tada pradėti šį iš esmės teisingą darbą: mūsų vaikai turi žinoti daugiau apie juos supantį pasaulį ir žinoti apie tai, kas tame pasaulyje jų laukia“, – sakė jis.

Gyvenimo įgūdžiai 5 ir 7 klasėse dėstomi po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po vieną pamoką kas dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po vieną savaitinę pamoką.

Gyvenimo įgūdžių bendroji programa integruoja daug temų: socialinį ir emocinį ugdymą, sveikatos ugdymą, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, patyčių ir smurto prevenciją, žmogaus saugą, saugų eismą, pirmąją pagalbą, lytiškumo ugdymą, psichinės sveikatos stiprinimą, lyčių lygybę, pagarbių santykių kūrimą, žmogaus teises ir kitas.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių programa sulaukė kritikos iš dalies politikų, tėvų organizacijų. Jie kaltina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad per pamokas bus skleidžiama LGBTIQ propaganda, vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Ministerija teigia, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius