-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda pasveikino baltarusius su Laisvės diena ir linkėjo tęsti kovą dėl jos

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pasveikino visus baltarusius, mininčius Laisvės dieną, pranešė Prezidentūra.
Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje
Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kaimynams jis linkėjo išlikti stipriems ir vieningiems visų iššūkių akivaizdoje ir toliau kovoti už savo šalies laisvę, neleidžiant išnaudoti savo valstybės karinėje agresijoje prieš Ukrainą.

Pasak Lietuvos vadovo, Laisvės diena – Дзень Волі, žymi nenuilstamą laisvės, nepriklausomybės ir suverenumo siekį ir yra labai svarbi visiems žmogaus teises ir demokratiją branginantiems žmonėms.

„Kaip jūsų kaimynai, mes iš arti stebime drąsią jūsų kovą už šias bendražmogiškąsias vertybes. Jūsų ryžtas ir ištvermė įkvepia daugybę žmonių ir visai tarptautinei bendruomenei nuolat primena, koks svarbus yra tautų solidarumas ir nuosekli parama tiems, kurie siekia savo pamatinių teisių“, – rašoma prezidento sveikinime.

Pasak šalies vadovo, ši diena – tai ateities apmąstymo diena – europietiškos Baltarusijos ateities, kurioje visi baltarusiai naudosis visomis laisvėmis ir galimybėmis, kurių jie yra verti.

G.Nausėdos teigimu, Lietuva aktyviai remia Baltarusijos pilietinę visuomenę ir siekia prisidėti prie to, kad baltarusių balsai tarptautinėje bendruomenėje būtų girdimi.

Laisvės dienos proga Lietuvoje gyvenantys baltarusiai sekmadienį ir pirmadienį Vilniuje rengia mitingus, koncertus, automobilių žygį su tautinėmis vėliavomis, padėjo gėlių Konstantino Kalinausko koplyčioje Rasų kapinėse.

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

Aliaksandro Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta. Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius