-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda apie dramą dėl A.Anušausko: sprendimai priklauso nuo koalicijos psichologinės ir emocinės būsenos

Atsistatydinant krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui, prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas yra tik „vienas iš kandidatų“ jį pakeisti.

„Tai yra vienas iš kandidatų, ne vienintelis“, – žurnalistams Kaune sakė G.Nausėda.

„Visi galimi kandidatai turi būti vertinami per prizmę sklandaus Krašto apsaugos ministerijos ir visos sistemos darbo, todėl pagal šitus kriterijus ir vertinsiu kandidatus“, – kalbėjo jis.

Kitų kandidatų prezidentas neįvardijo.

A.Anušauskas penktadienį premjerei Ingridai Šimonytei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, o šeštadienį po susitikimo su prezidentu pareiškė, jog ministrė pirmininkė jam pasiūlė pasikeisti pareigomis su vieno Seimo komiteto pirmininku.

Premjerė su prezidentu susitiks pirmadienį.

„Šachmatų terminais kalbant, rokiruotė įmanoma tik tada, kai tarp karaliaus ir bokšto nėra figūrų. Šiuo atveju ne Vyriausybės vadovė sprendžia, ar ponas Anušauskas gali tapti NSGK pirmininku, ar ne, tai yra Seimo sprendimas“, – kalbėjo G.Nausėda.

Ragina koaliciją įsivertinti, ar ši gali dirbti

Konservatorių valdančiosios koalicijos partnerių – Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos – lyderiai šeštadienį teigė nebuvę informuoti apie Krašto apsaugos ministerijos vadovybės kaitą.

G.Nausėda sakė, kad jam kelia nerimą Vyriausybę pastaruoju metu ištikęs „emocinis nestabilumas“.

„Ir kalbu ne tik apie šį atvejį, bet ir apie susikirtimus tarp atskirų Vyriausybės narių, nesitarimą su koalciijos partneriais“, – teigė prezidentas.

Pasak jo, valdančioji koalicija turi įvertinti savo gebėjimą toliau dirbti.

„Manau kad tai pirmiausia jų pačių interesas išsiaiškinti neaiškumus tarpusavyje, nekelti šitų santa barbarų į viešumą ir pasakyti Lietuvos žmonėms, ar jie pajėgūs toliau dirbti“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Ne laikas dabar kažkokioms pertrubacijoms ar drastiškiems pokyčiams kuomet liko keletas mėnesių iki reguliarių Seimo rinkimų. Esame suinteresuoti stabilumu, bet tikrai nesame suinteresuoti naujomis emocinėmis bangomis kiekvieną savaitę“, – pridūrė jis.

Kelia nerimą A.Anušausko informacija apie korupciją

G.Nausėda taip pat pareiškė, kad jis ketina toliau aiškintis korupcijos apraiškas krašto apsaugos sistemoje, apie tai po susitikimo su juo šeštadienį prabilus A.Anušauskui.

Politikas tvirtino, kad jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus.

Anot jo, tos kompanijos „rado atviras duris pas kitus politikus“, o su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, teko supažindinti ir teisėsaugą.

Ministras atsisakė įvardinti konkrečius papirkinėjimo atvejus, įmones ir politikus.

G.Nausėda sakė buvęs informuotas apie kai kurių NSGK narių mėginimus kištis į viešuosius pirkimus.

„Tai labai rimta ir aš neketinu to taip paprastai palikti, – teigė prezidentas. – Be abejo, kad reikės kalbėtis su Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu, kokio pobūdžio ir kokio rimtumo tai dalykai.“

„Gaila, aišku, kad ponas Anušauskas pasidalino savo abejonėmis tik dabar, jis galėjo tą padaryti ir anksčiau ir mes iš karto būtume atkreipę dėmesį“, – kalbėjo jis.

Šalies vadovas teigė besitikintis greitai rasti sprendimus dėl naujo krašto apsaugos ministro, nes „krašto apsaugos sistema yra mūsų saugumo ir stabilumo pamatas“, o ji turi dirbti sklandžiai ir „funkcionuoti nepriklausomai nuo jokių politinių skersvėjų“.

Pasak jo, naujam ministrui teks spręsti tolesnius iššūkius, susijusius su Vokietijos brigados priėmimu Lietuvoje, kariuomenės modernizavimu, kariuomenės vadovybės kaita baigiantis vado generolo Valdemaro Rupšio kadencijai.

Ministrus Lietuvoje skiria prezidentas premjero teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius