-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 07

G.Nausėda skeptiškai vertina VRM pataisas dėl kilme įgytos pilietybės atėmimo

Prezidentas Gitanas Nausėda sako skeptiškai vertinantis Vidaus reikalų ministerijos (VRM) rengiamas pataisas, kurios numatytų galimybę atimti kilmės pagrindu įgytą pilietybę, motyvuojant grėsme nacionaliniam saugumui.
Temos: 2 Rusija Pilietybė

„Nėra labai gerai pradėti mūsų įstatymus kaitalioti, nutaikant juos į konkretų atvejį, konkrečius asmenis“, – žurnalistams Prezidentūroje ketvirtadienį sakė G.Nausėda.

VIDEO: Iš Mėlynosios salės prezidentūroje: Gitanas Nausėda paskelbė savo sprendimą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė apie tokias rengiamas pataisas pranešė tiriamosios žurnalistikos centrui „Siena“ paskelbus, kad du Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus vaikai – Anna ir Arkadijus – turi Lietuvos pasus ir galimai padėjo tėvui apeiti tarptautines sankcijas.

A.Bilotaitė tvirtino, kad pataisos, leisiančios naikinti kilme įgytą Lietuvos pilietybę dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, yra parengtos ir šiuo metu yra derinamos.

„Mes tai esame darę, taip, rasdavome tam pateisinamų priežasčių, bet jei tai taps masine praktika, nemanau, kad mūsų valstybė eis teisinės valstybės keliu“, – kalbėjo prezidentas.

Jis omenyje turėjo šiemet Seimo priimtas Pilietybės įstatymo pataisas.

Pastarosios leidžia Lietuvos pilietybę atimti iš dvigubą pilietybę turinčio asmens, gavusio Lietuvos pilietybę išimties tvarka, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Minėtas įstatymas pritaikytas atimant pilietybę iš iš šokėjos ant ledo Margaritos Drobiazko.

Komentuodamas R.Abramovičiaus vaikų turimą pilietybę, G.Nausėda teigė, kad Lietuvos institucijos turi patikrinti, ar ji buvo suteikta laikantis teisės aktų. Be kita ko, institucijos turi įvertinti, ar Rusijos milijardieriaus vaikai prisidėjo prie Europos Sąjungų sankcijų apėjimo.

„Jei tai išaiškės, turime galimybių imtis priemonių pagal kitus Lietuvos įstatymus“, – sakė šalies vadovas.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau ketvirtadienį teigė, kad jeigu pilietybė įgyjama siekiant apeiti tarptautines sankcijas, dėl jos atėmimo galima spręsti ir keičiant šalies įstatymus.

Migracijos departamentas patvirtino, kad pilietybė dviem R. Abramovičiaus vaikams suteikta dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, o pats R.Abramovičius Lietuvos pilietybės neturi.

Tarptautinio žurnalistinio tyrimo duomenimis, Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti operacijoms, ekspertų vertinamoms kaip bandymas apeiti milijardieriui pritaikytas sankcijas, paskelbtas pernai prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje.

R.Abramovičiaus vaikai dalyvavo keičiant jo turto valdymo struktūrą.

Nutekėję dokumentai parodė, kad bent viename iš dešimties milijardieriaus valdytų fondų minėtos dvi R.Abramovičiaus atžalos buvo nurodytos kaip naudos gavėjai su Lietuvos pilietybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius