-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda surinko 20 tūkst. parašų, reikalingų kandidatuoti į prezidentus

Šalies vadovas Gitanas Nausėda surinko reikiamą skaičių parašų, reikalingų kandidatuoti į prezidento postą gegužę vyksiančiuose naujuose rinkimuose.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Šeštadienio vakarą už G.Nausėdą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) administruojamame rinkėjo puslapyje buvo pasirašę 20 tūkst. rinkėjų, tai preliminariai atveria kelią jam tapti oficialiu kandidatu ir siekti antrosios kadencijos. Jis – jau trečiasis pretendentas rinkimuose, užsitikrinęs reikiamą parašų skaičių.

Pirmoji jau per pirmą parašų rinkimui skirtą dieną praėjusią savaitę šią ribą peržengė premjerė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė Ingrida Šimonytė. Iš viso ją iki parašų rinkimo stabdymo palaikė daugiau beveik 34 tūkst. asmenų.

Antrasis preliminarią 20 tūkst. rinkėjų paramą užsitikrino Laisvės partijos į prezidentus iškeltas buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Paremti pretendentą gali rinkimų teisę turintys Lietuvos piliečiai.

Visiems kitiems pretendentams elektroninių parašų dar trūksta, kol kas arčiausiai tikslo yra savarankiškai išsikelti siekiantis advokatas Ignas Vėgėlė, už jį elektroniniu būdu yra pasirašę per 13 tūkst. rinkėjų.

Savarankiškai išsikelti siekiantį mediką Eduardą Vaitkų parėmė 11 tūkst. rinkėjų, per 10 tūkst. asmenų parėmė ir parlamentarą Remigijų Žemaitaitį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas buvęs sveikatos reikalų ministras, parlamentaras Aurelijus Veryga yra surinkęs 7 tūkst. parašų.

Po 6 tūkst. rinkėjų jau parėmė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamą buvusį krašto apsaugos viceministrą ir NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoją Giedrimą Jeglinską bei buvusį kariuomenės vadą Valdą Tutkų.

Darbo partijos vadovas, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis yra surinkęs per 2 tūkst. parašų.

Paskutinis parašus pradėjęs rinkti savarankiškai išsikelti siekiantis Arūnas Rimkus turi 700 jo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų.

Dėl prezidento posto varžytis siekiantys politikai turi surinkti bent 20 tūkst. rinkėjų parašų, kad būtų registruoti kandidatais.

Parašus galima rinkti iki kovo 28 dienos. Juos šią savaitę pradėjo rinkti pretendentai, kurie pateikė pareiškinius dokumentus, šiuo metu tokių yra 11 iš 14.

Rinkimų teisę turintis Lietuvos pilietis gali savo parašu paremti vieną kandidatą, kelis iš jų arba visus, tačiau už kiekvieną kandidatą galima pasirašyti tik vieną kartą.

Likusiems trims politinės kampanijos dalyviams Zenonui Andrulėnui, Gintautui Kniukštai ir Žilvinui Treigiui parašų rinkimo lapai bus išduoti ir sudaryta galimybė paremti juos internetu, jei jie pateiks pareiškinius dokumentus.

Tarp pareiškinių dokumentų pretendentai turi pateikti ir pažymą apie sumokėtą 8995 eurų dydžio prezidento rinkimų užstatą. Užstatus būsimieji kandidatai turi sumokėti iš asmeninės sąskaitos, jie bus grąžinti, jei kandidatai surinks ne mažiau kaip 7 proc. balsų, pateiks finansines ataskaitas ir nepadarys šiurkščių pažeidimų.

Pareiškinius dokumentus galima teikti iki kovo 8 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius