Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 22

Gabrielius Landsbergis jaučiasi pasirengęs tapti Lietuvos premjeru

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku siekiantis tapti ir dabartinio partijos pirmininko paramos šioje kovoje sulaukęs 33 metų Gabrielius Landsbergis sako esąs pasirengęs ne tik perimti vienos didžiausių Lietuvos partijų vairą, bet ir tapti premjeru. Tai jis pareiškė interviu TV3 „Savaitės komentarams“.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Profesoriaus Vytauto Landsbergio anūkas tvirtina, kad konservatoriams šiuo metu būtina atsinaujinti ir tik jis tokį tikrą atsinaujinimą partijai gali atnešti.

– Kodėl jūs galvojate, kad galėtumėte būti geras konservatorių pirmininkas?

– Aš apibūdinčiau esamą situaciją, kurioje dabar yra šiandieninė Tėvynės Sąjunga, taip, kad partijai reikia nuoširdaus atsinaujinimo. Tikro, ne apsimestinio. Tokio, kurį aš, manau, galėčiau pasiūlyti.

Partijai reikia nuoširdaus atsinaujinimo. Tikro, ne apsimestinio. Tokio, kurį aš, manau, galėčiau pasiūlyti.

– Jums paramą visokeriopą išreiškė partijos pirmininkas A.Kubilius. Turbūt negalima abejoti, kad jums paramą reiškia ir jūsų senelis, profesorius Landsbergis?

– Jo formuluotė yra tokia, kad jis neagituos prieš.

– Irena Degutienė ir kiti, kurie palaiko ne jus, eina ir prieš Kubilių ir prieš Landsbergį?

– Prieš kurį Landsbergį?

– Prieš abu.

– Jeigu prieš mane, tai yra normali konkurencija.

– O Jei svarstytume taip, kad tie, kurie prieštarauja jūsų kandidatūrai eina prieš partijos pirmininko ir prieš partijos garbės pirmininko valią?

– Ne. Vis dėlto aš norėčiau padaryti labai aiškų atskyrimą šioje situacijoje. Nėra partijos garbės pirmininkas išreiškęs palaikymo. Negalima to dalyko tapatinti ir tai reiktų atskirti.

– Ar A.Kubilius ir jūsų senelis visada būdavo vienoje stovykloje partijoje?

– Aš manau, kad buvo labai daug klausimų, kur jų nuomonės visiškai sutapdavo.

– Ar galima sakyti, kad jūsų klausimu jų nuomonės visiškai sutapo?

Ar čia verta giliau analizuoti takoskyrą esančią, galimą ar numanomą? Aš nemanau, kad tai yra prasminga ir protinga.

– Mano klausimu – tai dėl mano kandidatavimo? Aš iš tikrųjų nesu girdėjęs oficialios partijos garbės pirmininko pozicijos, išskyrus tą, kurią minėjau, kad jis neagituotų prieš. Ar čia verta giliau analizuoti takoskyrą esančią, galimą ar numanomą? Aš nemanau, kad tai yra prasminga ir protinga.

– Kokie yra jūsų profesiniai vadybiniai pasiekimai?

– Aš džiaugiuosi ir dižiuojuosi beveik metų galimybe, kurią turėjau dirbdamas Europos Parlamente, ir kolegų pasitikėjimu tenai. Tos galimybės, kurias man pavyko pasiekti, kaip rengimas ES-Rusijos santykių raporto, kuris bus pristatytas jau kitą savaitę.

– Bet tai nėra partiniai pasiekimai.

– Na, kodėl? Aš manau, kad tai yra politinė kova lygiai taip pat. Idėjos savo įrodymas, kad tavo kelias, tavo pozicija yra teisinga. Manau, kad tie dalykai vienareikšmiai svarbūs. Kita vertus, reikia nepamiršti, kad norint kalbėti apie nuoširdų partijos atsinaujinimą, galbūt yra lengviau, jei gali turėti galimybę kritikuoti tam tikrus sprendimus, kurie buvo priimti seniau. Tai yra būti šiek tiek – bent puse žingsnio – galimybę likti nuošaly.

– Kiek metų jūs esate Tėvynės sąjungos narys?

– Tai ne kartą skelbta. Aš įstojau į partiją prieš pusantrų metų, berods. Reikia tiksliai žiūrėti. Juokaujama yra, kad aš partijoje buvau nuo mažų dienų.

– Ar Didžiojoje Britanijoje būtų įmanoma pusantrų metų stažą partinį turint dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose?

– Aš manau, kad mes negalime lyginti politinių sistemų.

– Kodėl?

Jeigu tokia galimybė būtų man pasiūlyta, iškelta arba taip susiklostytų situacija, aš nemanau, kad atsisakyčiau.

– Tai yra sudėtinga. Mes esame 25 metų atkurta valstybė, kurioje politinė sistema dar formuojasi. Aš norėčiau ir labai tikiuosi ir įdėsiu visas pastangas, kad žmonės balsuotų už idėjas, už turinį, ką tu jiems turi pasakyti. Kol kas to turinio aš šiek tiek pasigendu mūsų politinėje arenoje.

– A.Kubilius įvardijo, kad, jei partija laimėtų rinkimus su jumis pirmininko pozicijoje, jūs taptumėte premjeru. Ar jūs jaučiatės turintis gebėjimų tapti Lietuvos premjeru?

- Pirmiausia, yra dar daug laiko. Bet, jeigu tokia galimybė būtų man pasiūlyta, iškelta arba taip susiklostytų situacija, aš nemanau, kad atsisakyčiau.

– Jūs jaučiatės turintis gebėjimų ir galimybių vadovauti Vyriausybei?

– Vienintelis atsakymas yra toks, kad nesijausdamas galintis užimti vieną ar kitą poziciją, turbūt nepradėčiau dalyvauti kovoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius