Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 03

Gelbėtojai trečiadienį minės Šv. Florijono – ugniagesių globėjo, dieną

Gegužės 4 d. šalies ugniagesiai gelbėtojai minės Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dieną. Tądien bus apžvelgti nuveikti darbai ir įteikti apdovanojimai geriausiems pareigūnams. O darbų ugniagesiams gelbėtojams niekada netrūksta. Vien šiemet jie jau užgesino per 4 tūkst. gaisrų ir atliko per 3 tūkst. gelbėjimo darbų.
Šiauliuose paminėta ugniagesių globėjo šv. Florijono diena.
Šiauliuose ankstesniais metais paminėtos ugniagesių globėjo šv. Florijono dienos akimirka. / Alvydo Tamošiūno nuotr.

Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 91 gyventoją, iš jų 6 vaikus, gelbėjimo darbų metu – 177 žmones, iš jų 15 vaikų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai gegužės 4 d., 9.00 val., rinksis Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje, kur bus aukojamos šv. Mišios už ugniagesius ir jų šeimų narius.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis kviečia į šias šv. Mišias atvykti ir Vilniaus miesto gyventojus. Jis tikisi, kad bendra malda padės suprasti, kokį sudėtingą ir atsakingą darbą atlieka ugniagesiai gelbėtojai ir kaip svarbu pasirūpinti savo namų saugumu, kad jų nelankytų skaudžios nelaimės.

Po šv. Mišių pareigūnai dalyvaus šventiniame minėjime Vidaus reikalų ministerijos Baltojoje salėje. Čia bus apdovanoti labiausiai nusipelnę ugniagesiai gelbėtojai.

Priešgaisrinės saugos savaitė

Visą šią savaitę Lietuvos miestuose ir miesteliuose vyks renginiai, skirti Šv. Florijono dienai. Ji skelbiama priešgaisrinės saugos savaite. Miestų ir miestelių gyventojai galės atvykti į gaisrines susipažinti su ugniagesių gelbėtojų darbu, apžiūrėti jų gaisrinę ir gelbėjimo techniką bei įrangą, pasikonsultuoti, kaip prižiūrėti savo namus, kad juose nekiltų gaisras, ir kitais gaisrų prevencijos klausimais.

Kauno ugniagesiai gelbėtojai gegužės 4 d., 10.00 val., dalyvaus šv. Mišiose Šv. Mykolo Arkangelo Kauno Įgulos bažnyčioje. Čia taip pat bus priimama priesaika ir apdovanojami geriausi pareigūnai. 11.20 val. bus surengta žuvusių ugniagesių gelbėtojų pagerbimo ceremonija. Vėliau šventė persikels į Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos komandas. 1-ojoje komandoje (Nemuno g. 2) 14.00 val. vyks pokalbis „Ugniagesių rūmai amžių sandūroje“ ir knygos „Ugniagesyba Kaune 1815–1945 metais“ pristatymas. Vėliau bus surengta lankytojų bei 1-osios komandos darbuotojų šeimos narių ekskursija po komandą, bus galima apsilankyti priešgaisrinėje parodėlėje, susipažinti su komandos technika.

Alvydo Tamošiūno nuotr. /Šiauliuose paminėta ugniagesių globėjo šv. Florijono diena.
Alvydo Tamošiūno nuotr. /Ugniagesių globėjo šv. Florijono diena: technika

2-ojoje komandoje (Rusų g. 4) 14.30 val. bus surengtas Lietuvos ugniagesybos sporto rungčių pristatymas, pasirodys jaunieji ugniagesybos sporto sportininkai. Kitose komandose gyventojai galės apžiūrėti ugniagesių techniką ir įrangą, stebėti aukštalipių pasirodymą, susipažinti su rajono aktualijomis – daugiaaukščių namų priešgaisrine specifika, juose kylančių gaisrų gesinimo ypatumais. Gaisrinėse apsilankę gyventojai taip pat susipažins su savanoriška ugniagesių veikla, sužinos, kaip jie gali tapti savanoriais ugniagesiais.

Klaipėdos ugniagesiai gelbėtojai Šv. Florijono dieną minės gegužės 6-ąją.

9.40 val. Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ir rajonų priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų darbuotojai rinksis prie Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios. Čia vyks pareigūnų rikiuotė, bus šventinami gaisriniai automobiliai. 10.00 val. bus aukojamos šv. Mišios už ugniagesius gelbėtojus ir įteikti apdovanojimai ugniagesiams. 13.00 val. Kruizinių laivų terminale vyks Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos B lygio ugniagesių gelbėtojų varžybos, technikos demonstravimas, vandens šou.

Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gegužės 21 d. Joniškio rajone, Žagarėje, prie Žvelgaičio ežero, rengia 2016 m. savanorių ugniagesių sąskrydį. Jo metu vyks įvairios varžybos, koncertai, rungtys ir žaidimai.

Panevėžyje Šv. Florijono diena bus minima gegužės 4 d., 10.00 val., Laisvės aikštėje.

Vaivos Vaitkevičiūtės nuotr./Šventės akimirkos
Vaivos Vaitkevičiūtės nuotr./Ugniagesių technika

Telšių ugniagesiai Šv. Florijono šventę rengia gegužės 6 d., 11.00 val., Rietave prie savivaldybės kultūros centro. Jos metu bus demonstruojama gaisrų ir gelbėjimo technika, inscenizuojamas eismo įvykis ir gelbėjamas nukentėjusysis, pristatoma Gyventojų informavimo ir perspėjimo sistema, demonstruojami filmai civilinės saugos tema.

Ugniagesiai taip pat rinksis į šv. Mišias ir minėjimą. O siekiant supažindinti visuomenę su ugniagesių gelbėtojų darbu ir gaisrų prevencija, Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Plungės priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje rengiama „Atvirų durų savaitė“, skirta Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dienai paminėti. Visą gegužės mėnesį bus sudaryta galimybė gaisrinėje apsilankyti tiek gyventojams, tiek moksleiviams.

Tauragėje gegužės 4 d. vyks renginys „Šv.Florijonas, gaisrų sergėtojo diena“. Jo metu miesto gyventojai ir svečiai kviečiami apžiūrėti Tauragės miesto ugniagesių techniką, susipažinti su ugniagesio profesijos ypatumais, pamatyti ugniagesių sporto varžybas. 11.30 val. bus surengta ugniagesių gelbėtojų rikiuotė prie Tauragės Švč. Trejybės bažnyčios. 12.00 val. bus aukojamos šv. Mišios už ugniagesius. 13.30 val. Respublikos gatvėje rengiamos ugniagesybos sporto varžybos tarp geriausių Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių ugniagesių gelbėtojų komandų.

Raseinių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gegužės 4 d., 10.00 val., rinksis į pamaldas Nemakščių Švč. Trejybės bažnyčioje. 11.00 val. oficiali šventės dalis vyks unikaliame Nemakščių muziejuje. Į ją kviečiami ir rajono gyventojai, jie galės pabendrauti su ugniagesiais, pasidomėti jų darbo specifika ir gaisrų prevencija.

Gegužės 2–6 d. Raseinių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje vyks atvirų durų savaitė, skirta Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dienai paminėti. Nuo gegužės 2 d. Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje veiks Vytaliaus Judicko fotografijų paroda „Gaisrininkų kasdienybė ir retos šventės“.

Šv. Florijono dienos renginiai šurmuliuos ir kituose Lietuvos miesteliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius