Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 10

Geriausių J.Basanavičiaus paminklo projektų apdovanojimams numatyta 15 tūkst. eurų

Vilniaus savivaldybė tikisi paminklo tautos patriarchu vadinamam Jonui Basanavičiui laimėtojus atsirinkti iki šių metų lapkričio, geriausioms idėjoms Vyriausybė pažadėjo skirti iki 15 tūkst. eurų, sako mero patarėja architektūrai Dalia Bardauskienė.
Paminklas Dr. Jonui Basanavičiui
Paminklas Dr. Jonui Basanavičiui / Vilniaus savivaldybės nuotr.

„Mes manome, kad vidurvasaryje konkursas tikrai bus paskelbtas, rudenį, apie spalio mėnesį, manome, bus viešas svarstymas, vertinimas. Tikimės, kad lapkričio pabaigoje, iki Naujųjų metų turėtumėme turėti normalius nugalėtojus, su kuriais bus galima derėtis dėl įgyvendinimo“, – sakė D.Bardauskienė.

Dalyvauti konkurse galės visi – taip pat ir anksčiau siūlyta skulptūra pagal tarpukariu kurtą Rapolo Jakimavičiaus maketą. Anot D.Bardauskienės, su Kultūros ministerija jau sutarta, jog iš Valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programos bus skirti apdovanojimai geriausiems projektams.

„Kol kas kalbame apie lėšas konkursui, planuojame apie 15 tūkst. eurų – ne daugiau, toks pasiūlymas iš profesionalų (...). Manome, kad bus kaip priklauso – pirma, antra, trečia vietos, bus aptarta, kad nepadarytumėme Lukiškių aikštės klaidos, kad būtų galima derėtis“, – sakė ji.

Pačios aikštės tvarkymui lėšų ketinama skirti minimaliai. D.Bardauskienė sako, kad anksčiau J.Basanavičiaus skulptūros ir aplinkos sutvarkymui, kartu su privačiomis lėšomis, buvo kalbama „apie 200 tūkst. litų“ (apie 58 tūkst. eurų) finansavimą. Kiek lėšų skulptūros gamybai ir statyboms bus skirta dabar, savivaldybė dar tarsis su Vyriausybe.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Paminklas Dr. Jonui Basanavičiui
Vilniaus savivaldybės nuotr./Paminklas Dr. Jonui Basanavičiui

Savivaldybės taryba yra apsisprendusi paminklą J.Basanavičiui statyti prie Nacionalinės filharmonijos, nors tam iš pradžių ir priešinosi Kultūros ministerija bei kai kurie ekspertai.

Dėl J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo Vilniuje aktyviai diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos – paminklą jam ketinama pastatyti iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis. Anksčiau svarstyta, kad skulptūra galėtų būti liejama pagal Rapolo Jakimavičiaus maketą, kuris šiuo metu priklauso Nacionaliniam muziejui, tačiau nesutariant su Lietuvos nacionaliniu muziejumi, kuriam priklauso maketas, Vilniaus savivaldybė nusprendė skelbti naujų idėjų konkursą.

J.Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius