Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 20 /18:34

Ramūnas Karbauskis: „Greta Kildišienė pirmadienį atsisakys Seimo narės mandato“

Lenda dar viena yla iš Gretos Kildišienės biografijos maišo. 15min šaltinių duomenimis, Seimo narė 2005 m. apvogė savo tuometę darbovietę. Nei apie darbovietę, nei apie padarytą nusikaltimą G.Kildišienė niekada neskelbė – nei kandidatuodama į Seimą, nei dabar. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis 15min pranešė, kad pirmadienį G.Kildišienė atsisakys Seimo narės mandato.
Ramūnas Karbauskis ir Greta Kildišienė
Ramūnas Karbauskis ir Greta Kildišienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min žiniomis, 2006 m. vyko ikiteisminis tyrimas dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios Gretos Mikalauskaitės (dabar – Kildišienės) veiklos. Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės.

G.Kildišienė pirmadienį pateiks pareiškimą dėl pasitraukimo iš Seimo, – sakė R.Karbauskis.

Suma nedidelė, o ir nusikaltimo autorė prisipažino. Tiesa, tik antruoju bandymu. 15min žiniomis, G.Kildišienė iš pradžių savo kaltę neigė, bet vėliau patvirtino paėmusi įmonės seifo raktus ir su bendrininke pasisavinusi grynuosius.

Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G.Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu. 15min žiniomis, Panevėžio miesto apylinkės teismas sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą patvirtino 2007 m. pavasarį.

Oficialiai G.Kildišienė teistumo neužsidirbo, tad įstatymas jos neįpareigojo apie šią dėmę biografijoje informuoti kandidatuojant į Seimą. Ar tokios informacijos nutylėjimas atitinka Ramūno Karbauskio akcentuojamos sąžiningos politikos normas – jau kitas klausimas.

Beje, oficialioje biografijoje G.Kildišienė nurodo, kad 2005-2008 metais ji dirbo ir mokėsi Didžiojoje Britanijoje. Apie darbą įmonėje, iš kurios pasisavinti pinigai, nėra nė žodžio.

Lrs.lt nuotr./Gretos Kildišienės biografija
Lrs.lt nuotr./Gretos Kildišienės biografija

Generalinė prokuratūra: tyrimas „nutrauktas susitaikius“

Dėl informacijos apie galimą G.Kildišienės nusikalstamą veiką 15min kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Prokurorai patvirtino, kad tyrimas dėl turto pasisavinimo tikrai vyko.

„Atsakydami į Jūsų paklausimą patvirtiname, kad 2006 m. pradžioje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 183 str. 1 d. – dėl svetimo turto pasisavinimo iš juridinio asmens“, – teigiama 15min atsiųstame Generalinės prokuratūros komentare.

Tyrimo nutraukimo aplinkybių prokurorai nedetalizuoja. Tik patvirtina, kad 2007 m. teismo patvirtintu nutarimu „tyrimas buvo nutrauktas kaltininkui ir juridinio asmens atstovui susitaikius“.

Ramūnas Karbauskis: „Ji atsisakys mandato“

Po šios žinios paviešinimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis 15min pranešė, kad G.Kildišienė pirmadienį atsisakys parlamentarės mandato.

„G.Kildišienė pirmadienį pateiks pareiškimą dėl pasitraukimo iš Seimo“, – sakė R.Karbauskis.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnas pripažino, kad tai G.Kildišienė padarys jo paraginta, tačiau pridūrė manantis, kad taip galvoja ne jis vienas.

„Labai gaila, kad viena istorija, kuri nieko bendra neturėjo su kažkokiais pažeidimais, gulė ant kitos istorijos, kurioje čia sunku komentuoti kažką. Tai yra žmogaus praeitis, bet visa kartu daro situaciją, kai nebeįmanoma mums dirbti Seime ir išlaikyti pasitikėjimą tą kolegų“, – teigė R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė

Jis pripažino nežinojęs apie G.Kildišienės praeityje įvykdytą vagystę.

„Ji nuo nieko nieko nenuslėpė, kaip suprantu situaciją, tai teistumo nėra lyg, reiškia informacija apie teistumą nenuslėpta, bet paprasčiausiai nenoriu daugiau net komentuoti. Tokia yra informacija – Seimo narė pirmadienį pateiks savo atsistatydinimo pareiškimą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Jis abejojo, ar G.Kildišienė liks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nare.

„Manau, kad ne, nes tikriausiai tie pareiškimai bus kartu“, – teigė R.Karbauskis.

G.Kildišienė buvo išrinkta Anykščių-Panevėžio vienmandatėje rinkimų apygardoje, todėl, jei ji atsisakys Seimo narės mandato, ten turės vykti nauji parlamentaro rinkimai.

Jaučiasi apgauti

Su Seimo nare G.Kildišiene penktadienį nepavyksta susisiekti.

Premjeras Saulius Skvernelis kitos išeities nei pasitraukimas po paaiškėjusios žinios apie vagystę taip pat nemato.

„Paaiškėjus naujiems faktams, jei jie yra tiesa, G.Kildišienei nelieka nieko kito, kaip tik priimti sprendimą trauktis iš Seimo“, – sako S.Skvernelis.

Atsisakyti mandato G.Kildišienę ragina ir Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.

„Aš jos vietoje atsistatydinčiau“, – 15min penktadienio vakare sakė R.Baškienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Kęstutis Smirnovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Kęstutis Smirnovas

„Nuslėpti tokį dalyką, kad žmogus vogė... Taip, tegul įvyko taikos sutartis, bet į Seimą turi ateiti skaidrūs žmonės, sąžiningi preciziškai. Jeigu kažkas gyvenime yra buvę, prieš rinkimus reikia apie tai susimąstyti, informuoti bendražygius. Ji mus labai labai apvylė“, – pripažino R.Baškienė.

Pasak jos, paaiškėjusi žinia apie G.Kildišienės praeitį yra stulbinančiai nemaloni.

R.Baškienė piktinosi, kad Seimo narė, įgijusi frakcijos pasitikėjimą ir sulaukusi užtarimo dėl automobilio nuomos istorijos, nepapasakojo apie šią savo nuodėmę.

„Ji privalėjo savo bendražygiams pasakyti apie savo visas problemas, kokios buvo ištikusios, o tai yra ne šiaip asmeninis dalykas. Žmogus ateina į partiją, į komandą ir į Seimą. Aš keliu aukščiausią pasitikėjimo, moralės kartelę. Aš žinau, kad ir R.Karbauskis to paties siekia, ir komanda mūsų. Ši žinia yra ypatingai nemaloni. Ji nedovanotina“, – teigė R.Baškienė.

Pasak jos, G.Kildišienė negalėjo to nuslėpti nuo savo frakcijos kolegų, bet ji tai padarė.

Nežinojo niekas

Tuo tarpu kiti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai ragino politikę pačią atsakyti į visus iškylančius klausimus.

Šios frakcijos atstovas Povilas Urbšys tikina nieko apie G.Kildišienės vagystę nežinojęs. Pasak jo, politikei atėjo laikas suvokti, kad ji tapo parlamentare ir nebesislapstyti.

„G.Kildišienė turi pati asmeniškai paaiškinti visuomenei kilusias abejones dėl jos reputacijos. Ji jau turi suvokti, kad tai nebėra jos asmeninis reikalas. Tai liečia, visų pirma, visą frakciją ir jos narius. Dabar mes ką darome, tai komentuojame, ką ji pasako. Atsiranda vis dar papildomų faktų. Ar jie teisingi, ar ne, ji turi komentuoti, ji turi paaiškinti, patvirtinti ar paneigti“, – sakė P.Urbšys.

Kitaip, pasak Seimo nario, atrodo, jog Seimo narė vengia kalbėti viešai, kad apie ją nebūtų sužinoma kas nors nauja, kad jai nebūtų užduoti nauji klausimai.

„Mes negalime tapti, frakcija, Seimas, vieno asmens įkaitu“, – sakė P.Urbšys.

Jis neskubėjo vertinti, ar G.Kildišienei jau laikas atsisakyti parlamentarės mandato, nes teisiškai jos nuodėmės nėra pažeidimai, tačiau jis pabrėžia, kad politikui keliami kiti reikalavimai.

„Teisiškai atrodytų, kad viskas pagrįsta. Bet, kas yra teisėta, tai nereiškia, kad yra teisinga“, – sakė jis.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė 15min penktadienio vakarą sakė, kad jam ši žinia buvo naujiena.

„Pirmininkui tai buvo naujiena. Jis teigė, kad gerai, kaip asmens, ponios Kildišienės nepažinojo. Pamatyti ją turėjo galimybę tik po rinkimų, nes ji buvo išrinkta vienmandatėje. Pirmininkas sako, kad jam neteko daug su G.Kildišiene bendrauti, nes ji dažnai nesirodydavo partijos aktyve“, – kalbėjo D.Vencevičienė.

Pasak jos, V.Pranckietis kol kas nekomentuoja G.Kildišienės galimai padaryto nusikaltimo, nes nėra matęs tai patvirtinančių dokumentų.

„Patys minimi asmenys apie tai nėra kalbėję. Jam tai yra staigmena“, – pridūrė D.Vencevičienė.

Seimo pirmininkas ketino išklausyti ir G.Kildišienę ir paprašyti teisėsaugos institucijų su byla susijusių dokumentų, tačiau R.Karbauskiui pranešus, kad ji atsisakys Seimo narės mandato, to nebeprireiks.

„Seimo pirmininkas mano, kad toks G.Kildišienės sprendimas tokiomis aplinkybėmis yra teisingas“, – sakė D.Vencevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius