Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 18

Gretos Kildišienės motinos įmonė pajamas iš „valstiečių“ gauna, bet mokesčių nemoka

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis aiškina, kad jis labai nustebtų sužinojęs, jog už automobilį, kuriuo naudojasi parlamentarė Greta Kildišienė, mokama neaišku kaip gautais pinigais. Tačiau „valstiečių“ lyderiui gali tekti nustebti. 15min sužinojo, kad G.Kildišienės motinos, kuri, kaip teigiama, moka šias įmokas, įmonė Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) nuo pat įsteigimo nesumokėjo nei cento mokesčių. Ar tai reiškia, kad nebuvo ir pajamų? Iš kur tada pinigai automobiliui? Beje, bent dalis pinigų gali būti iš LVŽS, kuri iš G.Kildišienės motinos įmonės pirko skareles.
Ramūnas Karbauskis ir Greta Kildišienė
Ramūnas Karbauskis ir Greta Kildišienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį BNS paskelbė išsiaiškinusi, ką taip kruopščiai bandė nuslėpti G.Kildišienė. Agentūros šaltinių žiniomis, skandalą sukėlusį automobilį išperkamosios nuomos būdu iš R.Karbauskio „Agrokoncerno“ perka Seimo narės motina Vladislava Mikalauskienė.

R.Karbauskis šios informacijos trečiadienį nepatvirtino, tačiau ir nepaneigė.

V.Mikalauskienė pastaruosius dvejus metus dirbo vaikų darželio auklėtoja ir iš darbo išėjo pernai gruodžio 14 dieną.

Jeigu bus kitaip, tai tokiu atveju aš pats būsiu nustebęs, nes aš tai nežinau, iš kur tie pinigai.

Kaip 15min nurodė „Agrokoncernas“, sutartis dėl išperkamosios nuomos buvo sudaryta pernai vasario 10 dieną.

„Seimo narė patikino, kad šis automobilis nėra perkamas iš tų pajamų, kurios uždirbamos dirbant vaikų darželyje“, – trečiadienį dalyvaudamas LRT Radijo laidoje „Lietuvos diena“ kalbėjo R.Karbauskis.

„Bet kokiu atveju – jeigu žmogus mokesčius moka pavedimu pagal sandorį ir išpirkimą, jis supranta, kad tai galima patikrinti pajamų prasme. Iš kur tokios pajamos gaunamos. Pajamos yra, tie pinigai legalūs, man tai yra pasakyta. Jeigu bus kitaip, tai tokiu atveju aš pats būsiu nustebęs, nes aš tai nežinau, iš kur tie pinigai“, – pabrėžė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pagal „valstiečių“ lyderio paaiškinimus peršasi išvada, kad pinigus „Range Rover“ automobiliui V.Mikalauskienė turėjo užsidirbti iš kitų šaltinių, tačiau panašu, kad jos 2015 metais įkurta įmonė pelno nenešė.

Pajamos – iš R.Karbauskio partijos

Kaip rodo viešai prieinama informacija, V.Mikalauskienė įmonę „Greta Gretos“ įkūrė 2015 metų balandį. Tuo metu, kai buvo pradėtos mokėti įmokos „Agrokoncernui“ už automobilį, tai buvo buvo mažoji bendrija.

Pernai gruodį ji buvo pertvarkyta į uždarąją akcinę bendrovę. Šiuo metu nurodoma, kad „Greta Gretos“ turi vieną apdraustą darbuotoją – daugiau joje niekada nedirbo, skolų „Sodrai“ neturi.

LVŽS skelbiamame viešųjų pirkimų žurnale matyti, kad 2015 metų gruodžio mėnesį partija iš bendrovės „Greta Gretos“ už 2 tūkst. eurų įsigijo suvenyrinių skarelių su logotipais.

Mokesčių nemokėjo dvejus metus

VMI 15min pateiktais duomenimis, „Greta Gretos“ 2015 ir 2016 metais inspekcijai nesumokėjo nei vieno cento mokesčių.

Ar tai reiškia, kad įmonė nieko neuždirbo?

Jeigu mažoji bendrija nemokėjo mokesčių VMI, greičiausiai ji neturėjo apmokestinamojo pelno, nes nieko neuždirbo arba nevykdė veiklos.

Auditorė, mažųjų bendrijų ekspertė Daiva Čibirienė 15min teigė, kad nepriklausomai nuo to, ar mažoji bendrija vykdė veiklą, ar jos nevykdė, mokesčius „Sodrai“ reikėjo mokėti.

Anot jos, jeigu mažoji bendrija nemokėjo mokesčių VMI, greičiausiai ji neturėjo apmokestinamojo pelno, nes nieko neuždirbo arba nevykdė veiklos.

„Jeigu mažoji bendrija gavo pelną, ji tikrai turėjo vykdyti ekonominę veiklą, pelnas iš nieko neatsiranda, nebent kas nors netyčia pervedė į sąskaitą pinigus ir po to nepaprašė jų grąžinti“, – sakė ji.

Tačiau D.Čibirienė pabrėžė, kad galimas ir toks atvejis, kad mokesčiai VMI nemokami, jei mažoji bendrija anksčiau turėjo sukauptą mokestinį nuostolį: „Mūsų įstatymas leidžia atsikelti nepelningų metų nuostolį ir jo suma susimažinti ataskaitinių metų apmokestinamąjį pelną“.

UAB steigimo privalumai – mažesni „Sodros“ mokesčiai

Paklausta, dėl kokių priežasčių verslininkai mažąją bendriją perregistruoja į uždarąją akcine bendrovę, D.Čibirienė teigė, kad mažąją bendriją apsimoka steigti tuomet, kai verslas nėra labai mažas.

„UAB apsimoka tada, kai įmonės savininkas niekur nedirba ir jis nenori mokėti „Sodrai“ mokesčių. Jis UAB gali save įdarbinti vienai valandai per mėnesį. Žmogus UAB gali išsisukti su 50 eurų alga ir nuo jos mokėti „Sodrai“ mokesčius. O mažajai bendrijai reikės mokesčius „Sodrai“ mokėti nuo minimalios algos (380 eur).

Kita priežastis gali būti, kad mažosios bendrijos savininkai neišnaudoja visų jos privalumų arba jų nežino ir todėl persitvarko į UAB, nes UAB yra aiškesnė verslo forma. Mažoji bendrija tinkamas pasirinkimas, kai išnaudoji visus privalumus ir mažoji bendrija dirba taip, kad gali sumokėti savo nariui bent vieną minimalią algą per mėnesį ir susijusius mokesčius“, – teigė ji.

Rūta Bilkštytė
Rūta Bilkštytė

Mokesčių ekspertė bei konsultacijų kompanijos „Fidexperta“ steigėja Rūta Bilkštytė 15min sakė, kad UAB darbuotojui gali būti paskirtas mažas atlyginimas, mažas valandų skaičius ir tada užtenka susimokėti 19,99 euro mokestį „Sodrai“ ir nieko mokėti nebereikia. Anot pašnekovės, taip daroma tada, kai įmonė beveik nevykdo veiklos.

„Tokiu atveju nemokamas gyventojų pajamų mokestis, VMI tokiu atveju ir nemato, kad būtų mokami kokie nors mokesčiai“, – teigė ji.

Tačiau R.Blikštytė pabrėžė, kad niekas nėra tikras, ar G.Kildišienės motina pinigus, kuriais perka automobilį, gavo iš „Greta Gretos“ veiklos.

„Čia gali būti ir Juozo Pundziaus scenarijus, kai tėvas, pasirodo, buvo palikęs, ar gavo dovanų. Ji pajamų galėjo gauti ir jeigu buvo išsiėmusi individualios veiklos pažymą“, – svarstė ji.

Įmoka už automobilį – didesnė, nei minimali alga

R.Karbauskiui ir G.Kildišienei nenurodant, iš kokių pinigų ir už kokią sumą perkamas automobilis, skandalą sukėlusi istorija apauga vis naujomis versijomis.

15min su G.Kildišienės mama V.Mikalauskiene trečiadienį susisiekti nepavyko, ji neatsiliepė telefonu.

15min jau skelbė, kad pats pigiausias „Range Rover Evoque“, kurį vairavo G.Kildišienė, kaip skelbiama oficialaus jo atstovo „Inchcape Motors“ tinklalapyje, kainuoja nuo 36 400 Eur.

Įsigyjant automobilį lizingu, privaloma pradinė įmoka siekia 15 proc. visos turto vertės – 5 046 Eur. Jeigu lizingo laikotarpis 60 mėnesių (ilgiausias įmanomas), o likutinė vertė – 30 proc., tuomet mėnesinė įmoka už „Evoque“ siekia 394 Eur.

Jeigu lizingo laikotarpis 60 mėnesių (ilgiausias įmanomas), o likutinė vertė – 0 proc., kaip nurodoma „Agrokoncerno“ pateiktame atsakyme, tuomet mėnesinė įmoka už „Evoque“ siekia 556 Eur. Tokią kainą tektų kas mėnesį pakloti norint įsigyti automobilį iš oficialaus „Range Rover“ atstovo Lietuvoje – „Inchcape Motors“.

Tačiau tai įmoka už bazinės komplektacijos „Evoque“, o daugelis šių visureigių parduodama už aukštesnę kainą – 45 ar 50 tūkst. eurų. Tokiu atveju mėnesinė lizingo įmoka viršytų 700 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius