-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 13

Grįžta „pamirštos“ nusikaltimų rūšys, teigia policijos atstovai

Policijos departamento atstovai tvirtina, kad nors bendras nusikalstamumo augimas statistiškai yra šiek tiek sumažėjęs, gausėja nusikaltimų, kurie jau buvo dingstantys iš suvestinių, – plėšimai vienkiemiuose, turto prievartavimo atvejai.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Penktadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete informaciją dėl kriminogeninės situacijos ir viešojo saugumo užtikrinimo pateikė Generalinės prokuratūros, Vidaus reikalų ministerijos, Policijos departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atstovai.

Pasak generalinio policijos komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko, jeigu lygintume tuos pačius šių ir praėjusių metų mėnesių duomenis, nusikalstamumas netgi sumažėjo, tačiau baiminamasi, kad esant sudėtingai šalies ekonominei situacijai, mažėjant vidaus reikalų sistemos finansavimui, nusikalstamumas gali smarkiai augti.

„Pagal visas mūsų analizes bendras nusikalstamumas šiemet turėtų didėti, tačiau šiandien džiaugiamės, kad statistiškai augimas nėra fiksuotas, yra 3 proc. mažėjimas, palyginti su praėjusių metų sausio ir vasario mėnesiais. Šiais metais padaugėjo sukčiavimų – apie 50 proc., naminės degtinės gamybos, seksualinių nusikaltimų skaičius", – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė V.Račkauskas.

Policijos departamento atstovas tvirtino, kad „plėšimų skaičiusai kol kas neišaugo, vagysčių – taip pat, bet turi tendenciją didėti visi turtiniai nusikaltimai".

V.Račkauskas taip pat akcentavo, jog vėl daugėja nusikaltimų, kurių pastaruoju metu mažėjo: plėšimai vienkiemiuose, turto prievartavimo atvejai.

„Kriminologai tai tiesiogiai sieja su nedarbo augimu. Bedarbiai, ieškodami įvairiausių pragyvenimo šaltinių, ieško ką atimti iš žmonių, kurie ką nors dar turi", – sakė V.Račkauskas.

Pasak jo, sausio ir vasario mėnesiais buvo įvykdyti keturi apiplėšimai vienkiemiuose, tačiau kovą tokių nusikaltimų padaryta jau dvigubai daugiau, be to, šie nusikaltimai neatskleisti, o tai, anot jo, rodo, „kad prognozės mūsų pildosi, tai rodo, kad kuriasi naujos nusikalstamos grupuotės".

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas Romualdas Boreika tvirtino, kad jo vadovaujamos institucijos tiriamų nusikalstamų veikų skaičius per pastaruosius du mėnesius išaugo itin smarkiai – 42 proc. Tarp dažniausių nusikalstamų veikų FNTT vadovas nurodė pridėtinės vertės mokesčio grobstymą.

Visi posėdyje dalyvavę vidaus reikalų sistemos atstovai komiteto prašė kreiptis į Vyriausybę, kad nebūtų, kaip planuojama,  dar 10 proc. mažinami darbuotojų atlyginimai. Taip pat baimintasi, kad prieš planuojamą mažinimą iš tarnybos į pensiją pasitrauks labiausiai patyrę pareigūnai, nenorintys prarasti dalies būsimos pensijos.

Siūlyta teikti teisės aktus, kurie leistų pareigūnui iš praėjusių penkerių metų pačiam pasirinkti laikotarpį, pagal kurio rodmenis būtų skaičiuojama pensija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius