-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 16

Grožio konkursai tampa nauju propagandos įrankiu Rusijos rankose

Neseniai Londone įvyko gražiausios Sovietų Sąjungos merginos rinkimai. Gegužės 23 d. SSRS grožio karalienė bus renkama Dubajuje. Vietos lietuvių bendruomenė kreipėsi į žiniasklaidą ir konkurso organizatorius teigdami, kad panašūs renginiai žeidžia mūsų šalies gyventojus ir mums primena okupacijos bei teroro laikotarpį.
Konkursas „Mis Sovietų Sąjunga“
Konkursas „Mis Sovietų Sąjunga“ / ANGLIJA.today (A.Gikaro) nuotr.

Informacinio karo specialistai pastebi, kad įvairūs grožio, sporto konkursai ar net vaikų renginiai yra puiki dirva užsienyje Lietuvą pristatyti kaip buvusią SSRS respubliką. Tokie renginiai neturėtų būti politizuoti, todėl nekritiškai nusiteikusios auditorijos smegenis pasiekti kur kas lengviau, nei rengiant politines akcijas.

Abejotinos reputacijos ukrainietė

Mums buvo atšauta, kad organizatoriai patys išrinko Lietuvai atstovauti ukrainietę, nes jos, neva, močiutė iš Lietuvos, – pasakojo K.Sharkey.

Lietuvių bendruomenės Dubajuje atstovė Kamilė Skarkey 15min.lt teigė, kad konkurso organizatoriai renginį reklamuoja ir plakatais su koloradinėmis juostelėmis.

Dar didesnę nuostabą kelia tai, kad Lietuvai šiame konkurse atstovaus iš Kijevo kilusi ukrainietė Svetlana, kuri šiuo metu Dubajuje dirba asmenine trenere.

 

Konkurso plakatas
Konkurso plakatas

„Klausėme organizatorių, kaip ji buvo išrinkta atstovauti Lietuvai ir ar turi LR pasą? Mums buvo atšauta, kad jie patys išrinko, nes jos, neva, močiutė iš Lietuvos“, – pasakojo K.Sharkey.

Pasak jos, Jungtiniuose Arabų Emiratuose gyvenančių lietuvių bendruomenė yra išties pasipiktinusi šiuo renginiu, tačiau vietos įstatymai neleidžia organizuoti protesto. „Bandome informuoti vietinę spaudą bei Dubajaus Turizmo ir komercijos departamentą, kuris duoda leidimus viešiems komerciniams renginiams“, – teigė lietuvė.

Lietuvai atstovausianti Svetlana
Lietuvai atstovausianti Svetlana

K.Sharkey teigimu, vietos lietuviams pavyko „Facebook“ socialiniame tinkle susisiekti su Lietuvos ambasadriumi Kaire Dainiumi Junevičiumi. Štai ką jis atrašė:

„Karalienė nori grįžti į USSR. Pasirodo, kad rusiško mentaliteto „gražuolės“ dalyvauja tokiuose konkursuose ne tik Londone. Lietuva išsivadavo iš Rusijos glėbio, bet ne visi lietuviai iš jo ištrūko. Žinoma, tai jų asmeninis bestuburis pasirinkimas.“

Formuojama užsienio šalių gyventojų nuomonė

Visi projektai, kurie siekia pasinaudoti SSRS brandu mus įvaizdžio prasme gražina į nemalonią praeitį ir niekaip neprojektuoja mūsų ateities įvaizdžio, - teigė N.Maliukevičius.

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, informacinio karo specialistas Nerijus Maliukevičius 15min.lt teigė, kad tokie koloradinėmis juostelėmis apkaišioti konkursai rengiami siekiant ir komercinių, ir politinių tikslų.

„Mums tai turėtų rūpėti, nes tai yra Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių priskyrimo sovietiniam regionui klausimas. Visi projektai, kurie siekia pasinaudoti SSRS brandu mus įvaizdžio prasme gražina į nemalonią praeitį ir niekaip neprojektuoja mūsų ateities įvaizdžio“, – sakė jis.

M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius
M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius

N.Maliukevčius prisiminė lietuvių kreipimąsi į naujienų agentūrą „Bloomberg“, po to kai ši aprašydama suskystintųjų gamtinių dujų terminalo atidarymą Lietuvą priskyrė postsovietiniam regionui.

Laiške buvo klausiama, kaip jaustųsi Angela Merkel, jei būtų pristatoma buvusios nacistinės Vokietijos kanclere arba Barackas Obama, jei būtų pristatomas buvusios vergvaldžių valstybės prezidentu.

Savimonės klausimas

Klausimas – kiek mes dar ilgai vartosime terminą „postsovietinė“ ir kiek patys save būsime linkę tam regionui priskirti?

„Tai platesnis klausimas – kiek mes dar ilgai vartosime terminą „postsovietinė“ ir kiek patys save būsime linkę tam regionui priskirti. Tokie konkursai mus gali priversti dar kartą apie tai susimąstyti ir padaryti išvadas kaip mes save pristatome kalbėdami viešai, akademinėje erdvėje ir kitur“, – teigė N.Maliukevičius.

Pasak jo, dėl tokių konkursų Lietuvos įvaizdis užsienyje kenčia – ar tai būtų Jungtinė Karalystė, ar Arabų šalys. Į tai reikia reaguoti. Tai darė mūsų ambasada Jungtinėje Karalystėje ir oficiali Lietuvos reakcija tai pat parodė, kad mums tokie renginiai nepriimtini.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais

N.Maliukevičiaus teigimu, dažnai labai sunku atskirti, kur tik konkursas, o kur prasideda politika. „Čia pakanka pažiūrėti kad ir į „Euroviziją“ bei į šalių balsavimą. Grožio konkursuose, apie kuriuos kalbame, politika su komercija persipina kur kas labiau“, – sakė jis.

Lietuvos vardą žemina ir žinomi asmenys

Vos prieš savaitę tituluota Lietuvos gražuolė Patricija Belousova pasidabinusi Georgijaus juostelėmis, visus sveikino gegužės 9-osios proga.

Pastaruoju metu vienas po kito kyla skandalai, kaip Lietuvos piliečiai sutinka dalyvauti propagandiniuose konkursuose ar atvirai šlovina Europoje karą pradėjusią Rusiją. Vos prieš savaitę tituluota Lietuvos gražuolė Patricija Belousova pasidabinusi Georgijaus juostelėmis, kurios šiuo metu tapo Ukrainoje siautėjančių teroristų iš Rusijos simboliu, visus sveikino gegužės 9-osios proga (Rusijoje švenčiama Pergalės diena).

FB iliustr./Patricija Belousova sveikina su Gegužės 9-ąja
FB iliustr./Patricija Belousova sveikina su Gegužės 9-ąja

Šiais metais P.Belousova atstovavo Lietuvai grožio konkurse „Miss Visata“, kuris surengtas Majamyje. Ten, vilkėdama maudymosi kostiumėlį, ji laikė Lietuvos vėliavą. 2014 m. Patricija tapo pirmąja „Vicemis Lietuva“.

Patricija Belousova
Patricija Belousova

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvos gražuolė Patricija Belousova, pasidabinusi Georgijaus juostele, sveikino „su pergale“

Prieš dvi savaites grožio konkurse „Mis Sovietų Sąjunga“ Londone dalyvavo trys lietuvės – 22-ejų Karolina Venckutė, 25-erių Julia German ir 18-metė Samanta Pancerevaitė.

ANGLIJA.today (A.Gikaro) nuotr./Egidijus Dragūnas
ANGLIJA.today (A.Gikaro) nuotr./Egidijus Dragūnas

Joms kompaniją scenoje palaikė karjerą mūsų šalyje baigęs ir užsienyje įsitvirtinti bandantis atlikėjas Egidijus Dragūnas-Selas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius