-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 28

Grupė konservatorių Seime nori steigti tarpparlamentinę grupę „Už demokratinę Baltarusiją“

Grupė opozicijoje esančių Seimo konservatorių inicijuoja tarpparlamentinę grupę su Baltarusija „Už demokratinę Baltarusiją“. Valdantieji piktinasi šia iniciatyva ir primena, kad viena tarpparlamentinė grupė su Baltarusija sudaryta.
Kęstutis Masiulis
Kęstutis Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį per Seimo posėdį pranešta, kad Egidijus Vareikis, Kęstutis Masiulis ir Audronius Ažubalis inicijuoja tarpparlamentinę grupę, ragina kolegas užsirašyti į ją ir balandžio 3 dieną rengia pirmą grupės posėdį.

„Baltarusija yra mūsų kaimynė, mes gyvybiškai suinteresuoti, kad ten demokratiniai procesai vyktų, turime juos skatinti“, – BNS sakė K.Masiulis.

Jo teigimu, sudaryti tarpparlamentinę grupę su Baltarusijos parlamentu nėra galimybės, nes šio parlamento daugelis valstybių nepripažįsta. Jų siūloma grupė esą būtų moralinė parama Baltarusijos demokratinėms jėgoms.

Konservatorių iniciatyva sukėlė valdančiųjų pasipiktinimą.

„Grupė su Baltarusijos parlamentu yra ir yra pirmininkas, ji paskelbta, registruota. Tai kaip mes čia dabar atrodysime? (...) Ar Baltarusijoje yra antras parlamentas, ar jis pripažintas? Manyčiau, kad tokia antra grupė neturėtų būti registruota“, – sakė Tarpparlamentinių ryšių su Baltarusija grupės vicepirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Šiai grupei vadovauja socialdemokratas Artūras Skardžius.

„Jums gal ir juokinga, o man, kaip Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, paskui reikia srėbti visą sriubą. Prisiminkime tą Kalnų Karabacho (atvejį – BNS), vos ne iki tarpvalstybinio konflikto prieita. Jeigu Baltarusijoje nėra parlamento, nereikėjo registruoti tarpparlamentinės grupės su Baltarusija. Mes jau įregistravome (...) Primenu, tarpparlamentinės grupės kuriamos su valstybėmis, su kuriomis turime diplomatinius santykius“, – sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas socialdemokratas Benediktas Juodka.

Seimo posėdžiui pirmininkavęs liberalas Petras Auštrevičius teigė, kad ši situacija bus apsvarstyta Seimo valdyboje.

„Kaip žinote, neturime nei pripažinto parlamento Baltarusijoje, nei demokratijos Baltarusijoje. Seimo narių iniciatyvą turime gerbti, manau, paaiškinimus gausime“, – sakė jis.

Seimo statutas numato, kad tarpparlamentinių ryšių grupės sudaromos laisvu Seimo narių apsisprendimo principu. Seimo pirmininkas, gavęs iniciatorių teikimą, praneša Seimo nariams apie įsirašymo į tarpparlamentinių ryšių grupes pradžią ir pabaigą bei jų sudarymo iniciatorius ir paskelbia pirmojo posėdžio datą ir vietą.

Seimo pirmininkas praneša atitinkamų valstybių parlamentams apie tokių grupių įkūrimą Seime ir jų vadovus.

Tarpparlamentinių ryšių grupių veiklą koordinuoja Užsienio reikalų komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius