-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 29

Grybauskaitė Vyriausybę spaudžia taisyti klaidas

Lietuvą valdys tvirta moters ranka – dar nepradėjusiai eiti savo pareigų išrinktajai prezidentei Daliai Grybauskaitei premjeras Andrius Kubilius negaili pagyrų ir, atrodo, visus įmanomus veiksmus derina su ja. Pusmetį kalbėjęs, kad smulkiojo ir vidutinio verslo mokesčių klausimai „bus svarstomi“, kad dėl LEO LT „sprendimas bus priimtas artimiausiu metu“, dabar siūlymus prezidentei pateikti žada dar iki jos inauguracijos.
D.Grybauskaitė premjerui aiškina jo klaidas.
D.Grybauskaitė premjerui aiškina jo klaidas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Susitikome šituose rūmuose su prezidente. Na, turėčiau vadinti išrinktąja prezidente, bet trumpinsiu – vadinsiu prezidente. Turėjom labai gerą, konstruktyvų, dalykišką pokalbį apie svarbiausias valstybės problemas. Manau, kad panašiai žiūrime į sprendimus, kuriuos reikia priimti“, – po susitikimo kalbėjo A.Kubilius.

Sveikatos apsaugos srityje D.Grybauskaitė irgi norėtų permainų – anot jos, Lietuvoje vaistų kainos yra neproporcingai didelės ir jas reikia mažinti.Anksčiau D.Grybauskaitė yra pareiškusi, kad norės „ant kilimėlio“ matyti penkių sričių – finansų, ūkio, sveikatos apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo bei energetikos ministrus ir išgirsti jų artimiausius planus, kaip bus tvarkomos šios sritys. Šiandien išrinktoji prezidentė teigė, kad jai konkrečios personalijos nerūpi – jai įdomu tik klaidos, kurias reikia taisyti, bei rezultatas.

Klaidos – mokesčiai ir brangūs vaistai

D.Grybauskaitė teigė, kad tikisi, jog Vyriausybė jau birželio mėnesį pasiūlys mokesčių pakeitimų, – t. y. ištaisys klaidas, padarytas gruodžio mėnesį. Ji kalbėjo, kad reikia peržiūrėti smulkiojo ir vidutinio verslo apmokestinimo klausimus – sveikatos draudimo, socialinio draudimo ir dividendų apmokestinimą.

„Labai noriu tikėti, kad tai bus padaryta ir finansų ministras įvykdys mano rekomendacijas. Tikiuosi, kad Vyriausybė galės iki mano inauguracijos pasiūlyti tokį paketą“, – kalbėjo naujai išrinkta prezidentė.

Premjeras teigė, kad Vyriausybė pripažįsta savo klaidas ir yra pasiruošusi jas taisyti. „Nuolat ieškome būdų, kaip palengvinti sąlygas verslui. Mokestinių kreditų klausimus pradėjome svarstyti, šeimos verslui, kaip smulkiajam verslui, paramos klausimus. Esame pasiruošę įgyvendinti daug sisteminių dalykų, kad smulkiojo verslo mokesčių režimas būtų lengvesnis ir patogesnis“, – žvilgsčiodamas į šalia stovinčią išrinktąją prezidentę dėstė A.Kubilius.

Sveikatos apsaugos srityje D.Grybauskaitė irgi norėtų permainų. Anot jos, Lietuvoje vaistų kainos yra neproporcingai didelės ir jas reikia mažinti. Pasak išrinktosios prezidentės, tam nereikia reformų – užtenka tvirtos politinės valios.

Ragina greičiau ardyti LEO LT

D.Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad artimiausiu metu lauks konkrečių ministrų kabineto sprendimo ir dėl energetikos klausimų – iki liepos mėnesio Europos Komisija turi būti informuota, kas ties elektros tiltą iš Lietuvos į Švediją. Šiuo metu ši funkcija numatyta prieštaringai vertinamai bendrovei LEO LT, tačiau D.Grybauskaitė teigė norinti, kad strateginius objektus statytų valstybinė įmonė, o „liūtukas“ būtų išardytas.

„Tai mano principinė pozicija. Kol kas, kiek suprantu, Vyriausybė sutinka ir lieka tik variantai, kaip tai padaryti“, – žiniasklaidai teigė politikė. Ji pridūrė, kad per artimiausią pusmetį reikia pasiruošti Lietuvos elektros rinkos liberalizavimui.

Naujasis eurokomisaras – paslaptis

Aukščiausi šalies vadovai aptarė ir būsimo eurokomisaro kandidatūrą. Pasak D.Grybauskaitės, Lietuvai siūloma iki kitos kadencijos, kuri prasidės rudenį, išlaikyti finansų ir biudžeto komisaro postą. Premjeras su išrinktąja prezidente aptarė kelias kandidatūras, tačiau jų dėl politinių sumetimų kol kas neviešina.

„Tai yra ir politinių diskusijų klausimas. Premjeras pradės derinti Seime, aš savo nuomonę išsakiau. Žiūrėsime, koks bus galutinis derybų rezultatas“, – kalbėjo išrinktoji prezidentė. Naujasis eurokomisaras D.Grybauskaitę turėtų pakeisti tą pačią dieną, kai ji baigs dirbti Europos Komisijoje. Tai išrinktoji Lietuvos vadovė padaryti žada birželį, po Europos Parlamento rinkimų.

Liberalų sąjūdis ir Tautos prisikėlimo partija į Europos Komisiją siūlo buvusį euroderybininką Petrą Auštrevičių, tarp kitų galimų kandidatų Seimo užkulisiuose minimi užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas ir finansų ministras Algirdas Šemeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius