-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 13

Gyvenamųjų būstų ant Neries nebus

Pernai rugpjūčio pabaigoje fotomenininkas Saulius Paukštys, Vilniaus rotušės ceremonmeistreris, sostinės istorija besidomintis menotyrininkas Saulius Pilinkus ir architektas Valdas Ozarinskas pristatė Lietuvoje unikalią idėją – Neryje tarp Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo tiltų statyti plaustų koloniją, kur būtų galima kavos išgerti, ilsėtis ar net gyventi. Sostinės savivaldybei idėja patiko, tik nepritariama norui statyti gyvenamuosius būstus.
Neries uosto projekto pristatymo akimirka
Plaustai Neryje galėtų atrodyti taip / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Pagal pateiktą projektą siūloma pakrantėje statyti gyvenamųjų plaustų koloniją, kurie pasibaigus šiltajam sezonui būtų neišplukdomi, o užkelti ant šalia pastatytų 3–3,5 metrų aukščio terasų, todėl sėkmingai funkcionuotų ir žiemą. Pastaruosius kelis dešimtmečius vanduo potvynių metu taip aukštai nepakildavo.

Projekto sumanytojai kalbėjo, kad ant upės galėtų veikti kavinės, galerijos, parduotuvėlės ir net atsirastų gyvenamieji būstai.

Ir nors miesto savivaldybė naująja idėja susidomėjo, kol kas nėra aišku, ką ir kaip bus galima įgyvendinti. Anot Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojos Rūtos Matonienės, iniciatyvai iš principo yra pritarta, bet dar bus svarstomi idėjos realizavimo būdai.

„Bus atnaujintas detaliojo plano, kuris pradėtas rengti 2008 m., bet dėl idėjų ir iniciatyvos stokos nebuvo parengtas, rengimas“, – sakė R.Matonienė.

Būtent detaliajame plane ir bus numatyti sprendiniai, kas galėtų atsirasti Neryje ar upės pakrantėse. „Remiantis detaliuoju planu ir bus žiūrima, kur ką galima įrengti, nes būtent detaliojo plano sprendiniai lems, koks bus užstatymo tankis, pastatų paskirtis ir t.t.“, – kalbėjo Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

Tačiau gyvenamoji statyba čia bent kol kas nebus vykdoma – šiai idėjai sostinės savivaldybės atstovai priešinasi.

Apie Neries ir jos pakrančių atgaivinimą kalbama ne vienerius metus. Tačiau situacija iš esmės nesikeičia – pakrantės tebėra tuščios ir nelygios, miestas neturi nė vienos kavinės ant vandens, plaukioja vienintelis didelis laivas „Ryga“. Šiemet ketinama imtis rimtesnių upės valymo darbų, po kurių tikimasi sulaukti daugiau norinčiųjų plaukioti Nerimi.

Kavinė šiemet turėtų atsidaryti mobiliojoje prieplaukoje šalia Baltojo tilto. Pernai prieplauka buvo remontuojama, tačiau kavinė joje taip ir nepradėjo veikti. Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius jau yra pasirašęs leidimą plūduriuojančioje prieplaukoje prie Baltojo tilto įrengti lauko kavinę ir ją eksploatuoti iki 2016 metų rugsėjo 1 dienos.

BFL/Tomo Lukaio nuotr./Mobili prieplauka prie Baltojo tilto.
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Mobili prieplauka prie Baltojo tilto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius