-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 01

„Homofobiško įstatymo" pataisos stringa Seime

Seime opozicija stabdo Prezidentūros darbo grupės parengtų Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisų priėmimą.
Penktadienio vidurdienį šalia Prezidentūros keliasdešimt jaunuolių su Lietuvos ir gėjų vėliavomis piketavo prieš Seimo priimtą naują Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą.
Piketas prieš Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tvarkiečių“ frakcijai pasiūlius įstatymo svarstymą atidėti iki ketvirtadienio, tam buvo pritarta.

Šis vasaros pradžioje priimtas įstatymas sulaukė neigiamos žmogaus teises ginančių institucijų bei užsienio valstybių reakcijos. Daugiausiai diskusijų kėlė straipsnis, kuriuo draudžiama skleisti informaciją, propaguojančią homoseksualius, biseksualius bei poligaminius santykius.

Prezidentūros siūlomame įstatymo variante pastarajame punkte siūloma išbraukti išbraukti nuostatą, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams daro tokia informacija, kuria „propaguojami homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai“ ir ją pakeisti nuostata, kad žalinga yra tokia informacija, kuria „skatinama nepilnamečių seksualinė prievarta ir išnaudojimas, mažamečių lytiniai santykiai“.Kodėl pūvantis „eurosajuzas“ taip išsigando įstatymo? Mes likom viena iš nedaugelio valstybių, kuri gali atsilaikyti prieš homoseksualios ideologijos atakas,– rėžė Egidijus Klumbys.

Punktą, kuriame teigiama, kad neigiama informacija yra ta, kuria „iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės“, siūloma keisti tokia formuluote: „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Pavilionienė: nebūkim tamsuoliai

Antradienį pataisų svarstymo metu socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė teigė, kad Lietuvai reikia atsisakyti tamsuoliškumo ir prietarų. Pasak jos, negalima apibrėžti, kokios formos turi būti šeima, nes taip pažeidžiamos žmogaus teisės.

„Šeimą kiekvienas supranta savaip. Vertybės yra subjektyvus dalykas, kurias formuoja švietimas, auklėjimas ir tikėjimas“, – tikino politikė. Pasak jos, nepilnamečiai nėra politikų nuosavybė, jie yra augančios asmenybės ir būtina atsižvelgti į jų teisėtus interesus – pavyzdžiui, teisę žinoti.

Siekia pozityvios diskriminacijos

Jai replikavo „tvarkietis“ Andrius Mazuronis, pareiškęs, kad asmens laisvės dabartinės įstatymo sąvokos neriboja. „Mes neuždraudžiam sugulti vyrui su vyru ar moteriai su moterim. Bet kaip tėvas aš noriu, kad mano vaikas būtų apsaugotas nuo tokio pobūdžio informacijos“, – teigė A.Mazuronis.

Jam pritarė ir kai kurie konservatoriai. Gintaras Songaila teigė, kad reikia palikti nuostatą, kuria būtų draudžiamas homoseksualių santykių propagavimas. „Tai būtų pozityvi diskriminacija siekiant apsaugoti nepilnamečių ir jų tėvų teises“, – aiškino G.Songaila.

„Tvarkiečiai": Europa – supuvusi

„Tvarkietis“ Petras Gražulis taip pat siūlė palikti senąjį įstatymo variantą. „Reikia skirti daugiau dėmesio jaunimui ir vaikams, kad jie nepasektų blogu pavyzdžiu, kad visuomenė pasmerktų tai, ką Europa laiko vertybe – seksualinius iškrypimus. Tai yra Europos supuvimo išraiška. Mes parodėm, kad turim savo vertybes ir jas ginsim“, – užsidegęs aiškino P.Gražulis.

Jo partijos kolega Egidijus Klumbys rėžė dar stipriau: „Kodėl pūvantis „eurosajuzas“ taip išsigando įstatymo? Mes likom viena iš nedaugelio valstybių, kuri gali atsilaikyti prieš homoseksualios ideologijos atakas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius