-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 26 /13:42

Į Algirdo Mykolo Brazausko mirties metinių minėjimą susirinko minia

Sekmadienį minimos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko pirmosios mirties metinės. Į pagerbimo ceremoniją Antakalnio kapinėse susirinko minia žmonių, buvo atidengtas paminklas velioniui.
Minėjimo akimirka
Minėjimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagerbti Lietuvos prezidento atminimo į Antakalnio kapines vidurdienį rinkosi aukščiausi šalies pareigūnai, artimieji, šalies gyventojai. Velionį pagerbė dukros su vyrais ir vaikais, velionio žmona Kristina Brazauskienė, prezidentė Dalia Grybauskaitė, būrys parlamentarų, bendražygiai. 

„Statybininkas pagal profesiją, jis buvo statytojas, o ne griovėjas, vienytojas, o ne skaldytojas, ne neapykantos, o geranoriškumo skleidėjas. Jis yra sprangus priekaištas tiems, kurie savo ribotumu ir nesugebėjimais smukdo Lietuvą“, – sakė europarlamentaras, A.M.Brazausko bendražygis Justas Paleckis. 

Metinių minėjimo metu buvo atidengtas paminklas A.M.Brazauskui – granitinė platforma ir pailgas pjedestalas su metaline prezidento galva. Vyriausybė šiam paminklui skyrė 128 tūkst. Lt. 

„Noriu padėkoti visiems žmonės, kurie darniai dirbo kartu, kad mes šiandien galėtume deramai įvertinti ir paminėti prezidento Brazausko mirties metines. Aš tikiu, kad ši istorinė asmenybė, jo darbai, jo palikimas, jo priesakai mums tikrai lydės tol, kol gyvuos Lietuva“, – sakė kultūros ministras Arūnas Gelūnas. 

Ceremonijoje dalyvavusi šalies prezidentė susirinkusiai miniai žodžio netarė, tačiau žurnalistams sakė, kad Lietuva prarado išskirtinę asmenybę. 

„Jis tikrai išliks savo laikmečio lyderiu, paliks ryškų ženklą mūsų šalies istorijoje, mūsų žmonių atminty ir širdyje. Tokių žmonių daugiau nebus. Tačiau viskam yra savas laikas ir mums reikia žiūrėti į priekį, mokytis iš tų žmonių, kurie palieka Lietuvą, kurie  išeina iš šio pasaulio. Viskas priklauso ir nuo mūsų pačių – kiek matysime tą gerą, kas yra palikta, kiek matysime klaidas, kiek mokėsime jas vertinti ir jų  nekartoti“, – sakė Dalia Grybauskaitė.

Velionio dukra Laima Mertinienė kalbėdama braukė ašaras ir sakė esanti sujaudinta, kad jos tėvui yra rodoma išskirtinė pagarba.

„Mes visi esam dėkingi už tokią išreikštą pagarbą ponios Kristinos vyrui, mūsų tėvui. Manau, kad mums jo labai trūksta, aš manau, kad ir visai Lietuvai jo trūksta“, – sakė L.Mertinienė.

Pirmasis tiesiogiai išrinktas Lietuvos prezidentas A.M.Brazauskas po sunkios ligos mirė pernai birželio 26 dieną Vilniuje.

Lietuvos prezidento pareigas jis ėjo 1993–1998 metais, o 2001–2006 metais buvo Vyriausybės vadovas. Lietuvos tautinio išsivadavimo metu 1988–1990 metais A.M.Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius