-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 13

Į Kovo 11-osios iškilmes Vilniuje žada atvykti penki prezidentai

Iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio minėjimo iškilmių likus mažiau nei mėnesiui patvirtinimą, kad dalyvaus šventiniuose renginiuose, jau atsiuntė būrys garbingų svečių, tarp jų – ir keletas užsienio šalių prezidentų.
Lietuvos vėliavos
Lietuvos vėliavos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kovo 11-osios renginiuose dalyvaus penki prezidentai: Latvijos – Valdis Zatleras, Estijos – Toomas Hendrikas Ilvesas, Lenkijos – Lechas Kaczynskis, Suomijos – Tarja Halonen ir Slovėnijos – Danilo Tiurkas.

Taip pat atvyks laikinai Moldovos prezidento pareigas einantis parlamento pirmininkas Mihajus Ghimpas. Gruzijai atstovaus parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė, Švedijai – Riksdago vadovas Peras Westerbergas. Laukiama ir Islandijos Altingo pirmininkės Astos R.Johannesdottir. Kvietimas apsilankyti taip pat įteiktas Europos Parlamento pirmininkui Jerzy Buzekui, rašo „Lietuvos žinios“.

Kad tikrai atvyks į Vilnių, patvirtino ir buvęs Estijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Arnoldas Ruutelis, pirmasis Estijos atstovas Lietuvoje diplomatas Martas Tarmakas, puikiai kalbantis lietuviškai, žinomas britų žurnalistas Edwardas Lucasas, daug rašantis apie Rytų ir Vidurio Europos ekonomikos bei politikos problemas. 1990 metais atvykęs į Vilnių jis gavo pirmąją atkurtos Lietuvos Respublikos vizą Nr. 0001, išrašytą Vilniaus oro uoste tuometinio užsienio reikalų ministro Algirdo Saudargo ranka.

Viliamasi, kad garbingų svečių būrį papildys buvę Islandijos, Danijos, Vokietijos užsienio reikalų ministrai Jonas Baldvinas Hannibalssonas, Ufe-Ellemanas Jensenas, Hansas Dietrichas Genscheris, buvęs Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pavaduotojas Stanislavas Šuškevičius, Estijos liaudies fronto lyderis, buvęs premjeras ir dabartinis Talino meras Edgaras Savisaaras.

Kvietimai išsiųsti rašytojui, disidentui ir buvusiam Čekijos prezidentui Vaclavui Havelui, Rusijos žmogaus teisių gynėjui, politikui ir disidentui Sergejui Kovaliovui, taip pat jo kolegai Jurijui Afanasjevui, Lenkijos laikraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui, vienam Lenkijos išsivadavimo judėjimo „Solidarumas“ steigėjų Adamui Michnikui.

Vilniuje tikimasi sulaukti ir keturių JAV Kongreso narių – Richardo Durbino, Johno Millerio, Christopherio Coxo ir Billo Sarpaliaus, prieš dvidešimt metų Amerikos lietuvių bendruomenės iniciatyva siųstų į Lietuvą stebėti Aukščiausiosios Tarybos rinkimų, kuriuose daugiausia balsų laimėjo Sąjūdis. Nors jie dėl dirbtinių kliūčių – negavo vizų – tuomet į rinkimus pavėlavo, Vilnių vis dėlto pasiekė. Politikai atvirai išsakė JAV paramą tuomet nepriklausomybės dar tik siekusiai Lietuvai. Du Kongreso nariai R.Durbinas ir B.Sarpalius – lietuvių kilmės.

Kvietimai kovo 11-ąją atvykti į Vilnių drauge paminėti jubiliejų gretimų valstybių vadovams, taip pat asmenims, aktyviai dalyvavusiems to meto įvykiuose ir prisidėjusiems prie Nepriklausomybės atkūrimo, buvo išsiųsti prezidentės Dalios Grybauskaitės, Seimo pirmininkės Irenos Degutienės ir premjero Andriaus Kubiliaus vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius