-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24

Į Seimą nepateko nė vienas liberalo Remigijaus Šimašiaus valdomo Vilniaus liberalas

Liberalų sąjūdžio vadovai tvirtina, kad šie rinkimai partijai buvę išties sėkmingi – laimėta 14 mandatų, frakcija Seime bus gausesnė (buvo 12). Visada didžiųjų miestų politine jėga vadinti liberalai šįkart net 4 mandatus laimėjo kaimiškose vietovėse. Bet nei vieno Vilniuje ar Kaune bei vos vieną Klaipėdoje. Tačiau Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo kaltės tame neįžvelgia.
Remigijus Šimašius balsavo išankstiniame balsavime antrajame rinkimų į Seimą ture
Remigijus Šimašius balsavo išankstiniame balsavime antrajame rinkimų į Seimą ture / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

2012 metais Vilnius į Seimą išrinko 10 parlamentarų, šiemet – 12. Pasikeitusios apygardų ribos turėjo įtakos ir rinkimų rezultatams, tačiau ne mažiau stebina tai, kad vilniečiai dažniau rinkosi politikos naujokus.

Lyderiai – konservatoriai

Bet tarp vienmandatėse išrinktų Seimo narių nėra nė vieno liberalo, nors Vilniaus taryboje jų frakcija didžiausia, miesto meru pirmuosiuose tiesioginiuose rinkimuose 2015-ųjų kovą irgi buvo išrinktas Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius, prieš kelis mėnesius tapęs ir partijos pirmininku.

Vilniaus vienmandatėse apygardose vienvaldė lyderė – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Jų kandidatai visur pateko į antrąjį turą ir tik keturiose apygardose pralaimėjo. Tarp išrinktųjų yra nemažai Seimo naujokų.

Ingrida Šimonytė į Seimą pateko jau po pirmojo turo, surinkusį daugumą Antakalnio rinkėjų balsų. Tai buvo pirmieji buvusios finansų ministrės Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje rinkimai. Konservatorę, dabartinę parlamentarę Viliją Aleknaitę Abramikienę Žirmūnuose įveikė ekonomistė, aštriais pasisakymais pagarsėjusi Aušra Maldeikienė, nuo 2008-ųjų Seime dirbantį TS-LKD narį Kęstutį Masiulį Karoliniškėse – buvęs policijos komisaras ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Šeškinė nebepasitikėjo anksčiau čia rinktu Audroniumi Ažubaliu – jį įveikė politikos naujokas, vienintelis vienmandatėje apygardoje Vilniuje laimėjęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Virginijus Sinkevičius. Tik konservatorę Aistę Gedvilienę įveikė labiau patyręs politikas – prieš ketverius metus vienmandatėje Karoliniškių apygardoje išrinktas Lietuvos žaliųjų sąjungos pirmininkas Linas Balsys šįkart sėkmingai pasirodė Panerių rinkimų apygardoje.

Intriga Naujojoje Vilnioje

Kitur pergalę šventė TS-LKD atstovai. Tačiau ir tarp jų nemažai politikos naujokų. Tarkim, Naujosios Vilnios apygardoje, kuri tikriausiai labiausiai kaustė dėmesį rinkimų vakarą, skelbiant rezultatus. Čia antrajame ture žmonės rinkosi tarp konservatorės, iki šiol mažai kam žinomos Monikos Navickienės ir Algirdo Paleckio, kuris save išsikėlė pats ir yra teistas už nepagarbą Sausios 13-osios aukoms. Rezultatas kelis kartus keitėsi, tačiau galų gale M.Navickienė laimėjo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Navickienė ir Vytautas Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Navickienė ir Vytautas Landsbergis

Praėjusiuose rinkimuose šioje apygardoje pergalę šventė „darbietis“ Sergejus Ursul, kuris šįkart liko vos septintas. Tačiau prieš ketverius metus Naujosios Vilnios apygardos ribos buvo kiek kitokios, dabar į ją jau patenka ir Filaretų gatvė bei jos prieigų dalis, todėl čia gyvenančių rinkėjų susitelkimas, kad Seime neturėtume A.Paleckio, suvaidino svarbų vaidmenį. Kaip ir nemažos dalies kitų politinių partijų bei žinomų žmonių palaikymas M.Navickienei.

Užtikrintai Naujamiesčio apygardoje laimėjęs Žygimantas Pavilionis politikoje irgi naujokas. Buvęs Lietuvos ambasadorius JAV surinko 66 proc. balsų ir už nugaros paliko į antrąjį turą patekusį su Liberalų sąjūdžiu kandidatavusį Virgilijų Alekną. Prieš ketverius metus čia dėl vietos parlamente kovojo konservatorė Irena Degutienė ir Neringa Venckienė.

Naujokai ir senbuviai

Senamiestis irgi turės naują atstovą Seime. Mykolas Majauskas, TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje narys, didele balsų persvara įveikė buvusį sostinės merą Artūrą Zuoką (64 ir 33 proc.). Praėjusiuose rinkimuose čia išrinktas Arvydas Anušauskas laimę mėgino Vakarinėje apygardoje Panevėžyje, tačiau beviltiškai pralaimėjo Povilui Urbšiui.

Fabijoniškėse laimėjo taip pat naujokas – visiškai neseniai TS-LKD nariu tapęs Vytautas Kernagis. Rinkėjams jis pasirodė geresnis kandidatas nei liberalė Seimo narė Dalia Kuodytė. Praėjusiuose Seimo rinkimuose čia antrajame ture kovojo konservatorius Dainius Kreivys ir „darbietis“ Artūras Paulauskas. Pastarasis ir šįkart kandidatavo šioje apygardoje, bet liko vos penktas. D.Kreivio kandidatūra buvo iškelta Verkiuose ir jis vėl laimėjo, įveikdamas taip pat liberalą – buvusį švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių.

Nulenkti galvą prieš konservatorius liberalams teko ir Lazdynuose. Čia nugalėjo patirtis: liberalė Aušrinė Armonaitė kiek netikėtai pateko į antrąjį turą, vis dėlto jame gana nedideliu skirtumu pralaimėjo antrą kartą čia laimėjusiam buvusiam Lazdynų seniūnui Algiui Strelčiūnui. 2012 metais A.Strelčiūnas čia įveikė šiemet į kitą apygardą pabėgusį G.Steponavičių. Tiesa, į Seimą A.Armonaitė pateko pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą, šoktelėjusi po rinkėjų reitingavimo iš 19 į 6 vietą.

Kaip ir A.Strelčiūnas, toje pačioje apygardoje – Justiniškių – antrai kadencijai perrinktas Paulius Saudargas. O ir konkurentes jis abu kartus turėjo iš tos pačios politinės partijos – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, tik dabar prie jos pavadinimo dar pridėta ir Krikščioniškų šeimų sąjunga. Prieš ketverius metus į antrą turą pateko ir jame konservatoriui pralaimėjo Sofija Matarevič, šįkart – Danuta Narbut.

R.Šimašius ramus

R.Šimašius įvertino partijos pasirodymą sostinėje kaip labai gerą. Jo teigimu, dabar daugiau vilniečių balsavo už jo vadovaujamą partiją, nei prieš ketverius metus.

„Vienmadatėse apygardose mes, deja, neturėjome išrinkto Seimo nario, nebuvo išrinkti ir dabar, bet keturi mūsų kandidatai kovojo antrame ture. Aš galiu gal tik paspekuliuoti, kad jeigu būtų antrame ture kiek kitokia konkurencinė aplinka, aš manau, kad prieš labiau į kairę palinkusius kandidatus mes būtume galėję daugiau rinkėjų konsoliduoti ir galbūt net būtume laimėję. Deja, situacija yra susiklosčiusi kitokia. O žiūrint visoje Lietuvoje tiek didžiuosiuose miestuose, įskaitant Vilnių, tiek ir kituose miestuose liberalai turi pasitikėjimą ir yra visos galimybės jį auginti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis

Meras nėra visiškai teisus. Liberalų sąjūdis pastaruosius metus turėjo savo atstovą Seime, išrinktą Vilniaus vienmandatėje apygardoje. 2015 metų kovo 23-ąją Žirmūnuose buvo renkamas parlamentaras, kuris pakeitė eurokomisaru tapusį socialdemokratą Vytenį Andriukaitį. Po antrojo turo tuomet nugalėjo liberalas Šarūnas Gustainis, įveikęs konservatorę Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę. Šįkart toje pačioje apygardoje jis liko trečias.

Šiuose rinkimuose liberalai savo kandidatus iškėlė visose Vilniaus vienmandatėse apygardose. Į antrąjį turą nepateko ir žinomi, ir mažiau žinomi liberalai.

Tarkim, mažai pažįstamas Vydutis Šereika Senamiestyje (liko šeštas), vis aktyviau pasirodantis Vincas Jurgutis Žirmūnuose (liko trečias) ar Seimo narys Andrius Mazuronis Šeškinėje (liko šeštas). O ir Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius Justiniškėse bei nemažą įtaką Liberalų sąjūdyje turinti Julija Mackevič Paneriuose liko ketvirti, Rimantas Remeika Karoliniškėse ir stipruolis Žydrūnas Savickas Naujojoje Vilnioje – treti.

Trijose apygardose pirmajame ture pirmavę kandidatai rinkimų taip ir nelaimėjo. A.Ažubalis užtikrintai pirmavo prie V.Sinkevičių, bet pralaimėjo, A.Gedvilienė nusileido L.Balsiui, o A.Paleckis – M.Navickienei.

Keturi šiuo metu Seime esantys vilniečių rinkti parlamentarai savo mandatus išsaugojo, dar keturi TS-LKD nariai, 2012 metais rinkti Vilniuje, ten pateks pagal partijos sąrašą. V.Andriukaitis rinkimuose nedalyvavo, S.Ursul teks ieškotis kitos veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius