-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 21 /10:04

Ingrida Šimonytė: „Man yra labai gaila, labai apmaudu ir gėda“

Premjerė Ingrida Šimonytė sako apgailestaujanti dėl prezidento vyriausiojo patarėjo Frederiko Jansono pareiškimo, kad ginčas dėl naujų ambasadorių skyrimo kilo dėl to, jog „valstybininkų“ klanas bando užvaldyti svarbias pozicijas.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

„Man yra labai gaila, labai apmaudu ir gėda, kad tai situacijai kažkaip paaiškinti jau reikėjo išsitraukti netgi „valstybininkų fantomą“ ir kažką pabandyti pagąsdinti“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjerė.

„Tai, ką vakar pasakė prezidento patarėjas F. Jansonas man priminė tokį pasakymą, kuris sako, kad tu gali žmogų ištraukti iš kažkur, bet kažko iš žmogaus ištraukti negali. Matyt, kad gali žmogų ištraukti iš „Respublikos“ leidinių grupės, bet „Respublikos“ leidinių grupės iš žmogaus ištraukti, matyt, yra neįmanoma“, – pridūrė ji.

F. Jansonas „Respublikos“ leidinių grupėje dirbo daugiau nei dešimtmetį iki 2004-ųjų, buvo tuomečio dienraščio vyriausiuoju redaktoriumi.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Frederikas Jansonas ir Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Frederikas Jansonas ir Gitanas Nausėda

Anot prezidento vyriausiojo patarėjo, kai kurie pasisakymai socialinėje žiniasklaidoje rodo, kad „15 metų praeityje buvę vadinamieji valstybininkai bando grįžti į atsakingas pareigybes Užsienio reikalų ministerijoje ir diplomatinėje tarnyboje“.

F. Jansonas taip reagavo į pastaruoju metu kilusius viešus aiškinimusis tarp Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos, valdančiosios daugumos atstovų dėl stringančio kai kurių ambasadorių skyrimo.

Kovo 11-osios signataras, ilgametis diplomatas Albinas Januška, viešai vadintas net „valstybininkų“ klano organizatoriumi, feisbuke šią savaitę paskelbė, kad prezidentui neįtikęs kandidatas į ambasadorius Lenkijoje yra buvęs ambasadorius Austrijoje ir Sakartvele Giedrius Puodžiūnas, dirbęs ir Lietuvos ambasados Lenkijos pirmuoju sekretoriumi bei šios ambasados laikinuoju reikalų patikėtiniu.

A. Januška taip pat tvirtino, kad prezidentas „atkakliai stumia kažkokį savo kandidatą, nes jis turįs pažinti lenkų kultūrą“.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Albinas Januška
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Albinas Januška

Jis mini, kad prezidentui užkliuvo ir kitų profesionalių diplomatų kandidatūros: Egidijaus Meilūno, Simono Šatūno, Ingos Stanytės-Taločkienės, Rolando Kriščiūno, Rolando Kačinsko, Laimono Talat-Kelpšos. Pasak A. Januškos, šių pavardžių nutekinimas žiniasklaidai daro žalą ne tik konkretiems asmenims, bet ir valstybei.

I. Šimonytė apgailestavo, kad dėl šios situacijos „dabar tų žmonių pavardės yra valkiojamos viešumoje.“

„Niekas Vyriausybės nespaudžia, nereikalauja, kad tas ar anas žmogus būtų paskirtas ambasadoriumi“, – pakartojo premjerė.

Apie vadinamąjį valstybininkų klaną pranešta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui 2006 metais atliekant parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento veiklos.

„Valstybininkais“ neoficialiai vadinta tarnautojų ir pareigūnų grupė, galimai dariusi jų įgaliojimus viršijusį poveikį svarbiausiems Lietuvos politiniams ir ekonominiams procesams.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas iš pareigų pasibaigus kadencijai buvo atšauktas nuo šių metų rugsėjo 7 dienos, ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius