-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 12

I.Skuodienė: grasino susidoroti su manimi ir kolegomis bei mūsų vaikais

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė teigia, kad po dramatiško vaiko paėmimo iš mamos vaizdo įrašo, kuris paplito socialiniuose tinkluose, vaiko teisių gynėjams ir jai pačiai teko patirti daug neapykantos: buvo grasinama susidoroti ne tik su vaiko teisų gynėjais, bet ir su jų vaikais.
Ilma Skuodienė
Ilma Skuodienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Begalė grasinimų susidoroti

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė pirmadienį LRT televizijos laidoje „LRT forumas“ aptariant smurto prieš vaikus problematiką sakė, kad po visuomenėje aistras sukėlusio vaiko paėmimo iš motinos vaizdo įrašo, pasklidusio socialiniuose tinkluose, kilo didžiulė neapykantos banga, kurią teko atlaikyti vaiko teisių gynėjams.

„Diskusijų ir jausmų yra įvairių. Praėjusią savaitę tiek aš pati asmeniškai, tiek mano kolegos sulaukėme begalės grasinimų susidoroti ir su šeimomis, ir su mūsų vaikais“, – sakė I.Skuodienė.

Praėjusią savaitę tiek aš pati asmeniškai, tiek mano kolegos sulaukėme begalės grasinimų susidoroti ir su šeimomis, ir su mūsų vaikais.

Tarnybos vadovė pasakojo, koks sudėtingas yra tarnybos specialistų darbas: „Žmonės, kurie dirba šį darbą, kiekvieną dieną tris, keturis kartus pasibeldžia į svetimų namų duris. Ir niekada nežinai, kas tave pasitiks, niekada nežinai, kokia situacija bus šeimoje. Tai gali būti skyrybos, kur, sako, pasitinka viena pusė su dviem, trim advokatais ir reikia turėti vienų kompetencijų susitarti. Pasitinka pusė, kur yra seksualinis smurtas prieš vaiką ir kalba mergaitė 11 metų arba berniukas 9 metų, kuris patyrė iš savo tėvo seksualinę prievartą. Tos situacijos yra skirtingos, turi reaguoti čia ir dabar, išklausyti vaiko nuomonę, išklausyti tėvo, susirinkti informaciją, pačiam išlikti profesionaliam. Tai yra tikrai nepaprasta. Aišku, turime kur augti ir klaidų yra. Bet aš tikiuosi, kad ateis laikas, kai mes mokysimės ne iš savo klaidų, o iš savo sėkmių“, – sakė I.Skuodienė.

15min.lt koliažas/Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose.
15min.lt koliažas/Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose.

Anot jos, šis atvejis buvo labai skaudus ir sukrečiantis tiek vaikui, tiek visuomenei, tiek patiems vaiko teisių gynėjams. Anot jos, dabar rengiamas naujas algoritmas tokiems atvejams, kai tėvai nebendradarbiauja perduodant vaiką.

Teismas nustatė neigiamą motinos poveikį

Rezonansą visuomenėje sukėlusį įrašą su vaiko paėmimu jau įvertino teismas ir nustatė motinos neigiamą poveikį vaikui, baimės kėlimą.

Seime praėjusį ketvirtadienį atsakydama į Seimo narių klausimus dėl vaiko paėmimo, I.Skuodienė sakė, kad vaiko paėmimo rugsėjo 21 dieną vaizdo įrašą, kuris ir buvo išplatintas socialiniuose tinkluose, teismas įvertino spalio 19-ąją paskelbta nutartimi.

„Noriu pacituoti įrašą iš teismo nutarties, kodėl neskubėjau atleisti žmonių, o laukti tyrimo rezultatų (...) Dėl ieškovės veiksmų sudėtingoje situacijoje esančiam vaikui, papildomos įtampos ir baimės kėlimą, poveikį vaiko emocinei būsenai, toks motinos elgesys neatitinka vaiko interesų ir tai matyti iš vaizdo įrašuose matomos vaiko reakcijos“, – I.Skuodienė sakė cituojanti ištrauką iš teismo nutarties.

Pasak jos, teismas konstatavo, kad vaizdo įrašas atskleidžia „akivaizdų ieškovės nusiteikimą prieš tarnybos specialistus, ieškovės negebėjimą valdyti savo emocijų neperteikiant jų mažamečiui vaikui arba sąmoningą jų demonstravimą ir perkėlimą vaikui“.

I.Skuodienė taip pat informavo, kad teismas yra vaiko gyvenamąją vietą nustatęs su tėvu, o konfliktinė situacija tarp tėvų tęsiasi bent penkerius metus, dėl šio vaiko teisių pažeidimų yra gauti 46 pranešimai.

Ji pažymėjo, kad dėl visos šios šeimos situacijos, ne tik dėl minėto vaiko paėmimo epizodo, pradėtas tarnybinis patikrinimas, o vaiko paėmime dalyvavusios tarnybos darbuotojos šiuo metu eina pareigas, nes iki šiol dėl jų darbo nebuvę kilę abejonių.

15min montažas/Vaiko paėmimo iš mamos vaizdai
15min montažas/Vaiko paėmimo iš mamos vaizdai

„Šiandien jos dirba, kol kas nebuvo pagrindo jų nušalinti, iki šiol nebuvo informacijos, kad kolegės veikia netinkamai, buvo pažeisti vaiko interesai ar nustatytos kitos aplinkybės“, – kalbėjo I.Skuodienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė per Vyriausybės valandą Seime sakė, kad minėtas atvejis parodė, kokio tipo mokymų trūksta vaiko teisių apsaugos specialistams, ir bus pasirūpinta, kad jų būtų rengiama daugiau.

Nelankė mokyklos, slapstėsi

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė vėliau žurnalistams komentuodama apie vaiko paėmimo atvejį sakė, kad mamos buvimo su vaiku vietą nustatė policija, vaiko teisių apsaugos specialistai buvo skubiai iškviesti į įvykio vietą paimti vaiko.

„Vaiko teisių apsaugos specialistai gavo pranešimą iš policijos, kad vaiko buvimo vieta surasta, mama su vaiku, ir mes turime skubiai atvykti į vietą. Tai buvo vaiko perkėlimas iš nesaugios aplinkos“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Anot jos, skyrybų proceso metu teismui nustačius vaiko gyvenamą vietą su tėčiu, mama slapstėsi, vaikas nelankė ugdymo įstaigos, o jau buvo besibaigiantis rugsėjis.

„Mama slapstėsi, tai buvo rugsėjo 21 diena ir vaikas nelankė ugdymo įstaigos, nedalyvavo savo socialinėje aplinkoje, būreliuose, neleido laiko su draugais, mama keitė buvimą skirtinguose miestuose, buvo rasta policijos, tai buvo Palanga. Ar tai tikrai geriausia vaikui slapstytis su mama mokslo metais?“ – kalbėjo I.Skuodienė.

Tarnybos vadovė taip pat informavo, kad galutinį sprendimą dėl vaiko gyvenamos vietos teismas priims gruodį, o iš pradžių ji buvo nustatyta su mama, tik „įvykus tam tikroms situacijoms“ vaiko gyvenama situacija nustatyta su tėčiu.

Sukritikavo prezidentas

Tarnybos sulaukė kritikos išplitus vaizdo įrašui su vaiko teisių specialistų bei policijos iš mamos paimamu vaiku.

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, jog institucijoms trūksta tikro rūpesčio vaiko interesais ir kad šioje sistemoje negali dirbti žmonės, „išsioperavę empatijos ir gailesčio silpnesniajam jausmą“. Jis ragino socialinės apsaugos ir darbo ministrę imtis tyrimo dėl šios situacijos.

Ministrė Monika Navickienė į tai pareiškė, jog tokie šalies vadovo komentarai yra populiarumo vaikymasis. Prezidentūra atkirto, kad ministrė politikuoja.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos duomenimis, minėtas įvykis užfiksuotas rugsėjį, kai teismas skubiai įpareigojo mamą perduoti vaiką tėvui po teismo sprendimo, tačiau mamai nevykdant šio sprendimo, jį įgyvendinti patikėta vaiko teisių gynėjams.

Tarnyba teigia, kad šiuo metu vaikas yra saugioje aplinkoje, kartu su jam artimiausiais žmonėmis, vaikui ir šeimai yra teikiama visa reikalinga specialistų pagalba.

Tarnybos direktorė I. Skuodienė patvirtino, kad dėl šio atvejo šiuo metu vyksta vidinis tyrimas, aiškinamasi situacija, bendradarbiaujama su policijos pareigūnais bei vertinami darbuotojų veiksmai.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pirmadienį taip pat pranešė dėl įrašo pradėjusi tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius