-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Į Teatro aikštę grįžta džiazas

Po vienerių metų pertraukos į Klaipėdos Teatro aikštę sugrįžta Pilies džiazo festivalis. Geros muzikos mylėtojų nekantriai laukiamas renginys nepagailės naujienų ir įdomybių.
Į festivalio organizavimo darbų sūkurį įsisukusi I.Grubliauskienė džiaugėsi, kad po metų pertraukos galės užsivilkti firminiais tapusius marškinėlius su džiazo programa.
Į festivalio organizavimo darbų sūkurį įsisukusi I.Grubliauskienė džiaugėsi, kad po metų pertraukos galės užsivilkti firminiais tapusius marškinėlius su džiazo programa. / A.Kripaitės nuotr.

Šįvakar Piliavietėje suskambus festivalio sumanytojo, uostamiesčio džiazo sielos Vytauto Grubliausko-Kongo trimitui prasidės tris dienas truksianti džiazo šventė. Šiųmetinis, jau šešioliktasis festivalis, grąžins duoklę Lietuvos muzikos žvaigždėms – jiems skiriama visa penktadienio programa.

Praėjusiais metais dėl sunkmečio klaipėdietiškos džiazo šventės nuspręsta visai nerengti. Tačiau renginio pasigedo ir jo rengėjai, ir ištikimi klausytojai.

„Sveikinome Kauno džiazo festivalio rengėjus su 20 jubiliejumi. Pamačiusi jų lauko sceną supratau, kaip man to trūksta, kaip aš pasiilgau šios šventės Klaipėdoje. Apėmė didžiulė nostalgija“, – pasakojo Inga Grubliauskienė, asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ prezidentė. 

Pastarosiomis dienomis I.Grubliauskienė sukosi lyg vijurkas: nuolat skambėjo telefonas, kviesdamas atsiliepti Luiso Amstrongo daina, praeiviai sveikindamiesi kartu dar spėdavo pasiteirauti, kelintą valandą prasidės vakariniai koncertai.

„Kai atvažiuoja „Combo“ komanda, kuri montuoja sceną ir garso techniką – pasisveikiname kaip giminės“, – su šypsena įspūdžiais dalijosi I.Grubliauskienė.

Į festivalio sūkurį įtraukta visa Grubliauskų šeima – šiemet į sceną lips ne tik tėtis, bet ir trys atžalos, dainuosiančios sekmadieninėje „Jaunojoje džiazo bangoje“. 

Šiemet festivalis sugrįžta vėl į Teatro aikštę skelbdamas vasaros pradžią. Nors biudžetas perpus mažesnis nei paskutinį kartą, kai rengta muzikos fiesta, žadama, kad melomanai sulauks tikrų gardėsių. 

„Toji metų pertrauka išėjo visai į sveikatą: pasitikrinome, kiek mes esame reikalingi. Galvojome – gal niekas nepasiges, niekas nelauks... Bet labai pasigedo! Sulaukėme ir skambučių, ir elektroninių laiškų“, – džiaugėsi I.Grubliauskienė. 

Lietingo oro persekiojamas festivalis ir vėl rengiamas pirmąjį birželio savaitgalio. Nuspręsta nebeeksperimentuoti ir daugiau koncertų nebeperkelti į liepos mėnesį. Prieš kelis metus bandymai organizuoti Pilies džiazo festivalį liepos viduryje nepasiteisino – lietus atsekė iš paskos. „Tai Dievulis verkia iš gerumo, kai džiazo klauso“, – šypsojosi organizatoriai.

Sutiko su mažesniu honoraru

Penktadieninis koncertas, anot V.Grubliausko, bus tarsi savotiškas skolos grąžinimas lietuviškam džiazui. „Tai ilgametė ir su palūkanomis susikaupusi programa“, – juokavo vyras.
Scenoje žiūrovai išvys džiazuojantį „Amberlife“, Sasha Son(g), Steponą Janušką ir kitus.

„Tai, kad scenoje dainuos mūsų žvaigždės, dar nereiškia, kad jos prastesnės. Tiesiog, kai jos šalia būna kiekvieną dieną, nebetenkame galimybės pasidžiaugti“, – teigė I.Grubliauskienė.
Atlikėjai pateiks puikiai žinomų dainų „sudžiazintas“ versijas. 

Šeštadienį scena bus skirta svečiams: Briuselio džiazo orkestrui, britams „Incognito“, danei Merlyn Mazur, bendroms lietuvių-vokiečių pajėgoms „Jazzpower six“, armėnams „Ulikhanyan Guintet“. 

Pietietišku koloritu išsiskiriančios armėnų džiazo pajėgos į Klaipėdą atvyksta pirmą kartą.
Perkusininkė Merlyn Mazur – ilgai laukta viešnia Klaipėdos Pilies džiazo festivalyje. Jos honoraras iš pradžių organizatoriams buvo neįkandamas. Tačiau muzikantę pavyko įtikinti, kad tai nekomercinis renginys, kad tai festivalis, pulsuojantis laisva demokratiška dvasia. „Ji sutiko groti ir už mažesnį honorarą. Mes tai laikome vienu didžiausių savo laimėjimų“, – teigė „Klaipėdos džiazo festivalio“ prezidentė I.Grubliauskienė.

Ji jau sulaukė skambučių ir klausimų, kiek kainuos bilietai į Merlyn Mazur pasirodymą. „Visi stebisi: jūs ką, net šiais laikais nepardavinėjate bilietų? Jūs tikri komunistai“, – pasakodama juokėsi I.Grubliauskienė.

Atverstas naujas puslapis

Naujovių festivalis pateikia ne tik užleisdamas sceną lietuvaičiams ar pasikviesdamas tokias žvaigždes kaip Merlyn Mazur ar „Incognito“. Sekmadieninė „Jaunoji džiazo banga“ – visiškai naujas puslapis Klaipėdos pilies džiazo festivalio istorijoje.

Organizatorių užmojus vienam vakarui suburti tūkstantinį jaunimo džiazo chorą išgirdo beveik šimtas kolektyvų iš visos Lietuvos. Per du tūkstančius vaikų parengė džiazo klasika tapusių džiazo kūrinių programą. Vasaros estradoje naujai nuskambės tokie kūriniai kaip „Oh Happy Day“ ar „Dream a little dream“.

Festivalio organizatoriai aplankė daugumą kolektyvų ir surengė perklausas. „Labai smagu matyti, kaip vaikai stengiasi, kaip į pagalbą jiems skuba ne tik muzikos, bet ir anglų kalbos mokytojai. Tikiuosi, kad būsime pasėję tą džiazo sėklytę ir nors keli vaikai taps tikrais džiazo muzikantais“, – vylėsi I.Grubliauskienė.

Festivalio rengėjams į pagalbą atėjo ir dragūnų bataliono kariai, sutikę apgyvendinti didžiąją dalį vaikų, likusieji miegos miesto mokyklose.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius